Twee ondernemers over hun broodfonds

Vivian vertelt twee ondernemers over hun broodfonds

Een paar blogs geleden schreef ik over het broodfonds, voor veel ondernemers een alternatief voor een vaak dure arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ondertussen zijn er in Nederland al 250 broodfondsen, allemaal met maximaal 50 leden. Toch raar dat ik zelf niemand van die dik 11.000 ondernemers ken. Ik wilde namelijk wel eens van wat echte broodfonds-deelnemers vernemen hoe dat nou allemaal precies reilt en zeilt.

De Broodfonds-deelnemers

Gelukkig bood mijn netwerk uitkomst en vond ik in no-time twee enthousiastelingen. Een korte kennismaking: Wilma Nedermeijer, eigenaar van en trainer bij Nedermeijer Office is al sinds oktober 2014 lid van Broodfonds Merwede in het gebied Dordrecht – Gorinchem. Erwin Vermeulen, fysiotherapeut en manueeltherapeut in Zeist, maakt sinds juni 2016 deel uit van het Broodfonds De Gesneden Koek in Utrecht. Leuk detail: zowel Wilma als Erwin zijn deelnemers van het eerste uur in hun fonds.

Waarom ben je ingestapt?

Voor beide ondernemers waren de hoge kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanleiding om op zoek te gaan naar een alternatief. Juist het sociale en solidaire karakter maakte de keuze voor een broodfonds makkelijk. Wilma vat haar reden om deel te nemen kort maar krachtig samen “Mocht ik ziek worden, dan ontvang ik schenkingen van mijn broodfondsleden. Dat is een fijn idee!”

Risico-doelgroepen

Tijdens het voorbereiden van dit blog heb ik met redelijk wat ZZP’ers gesproken over een broodfonds als vangnet tijdens arbeidsongeschiktheid. Ik merk dat veel mensen twijfelen over deelname vanwege het feit dat er ook ‘risicogroepen’ zoals ouderen en mensen met een ziekteverleden mogen deelnemen. Zowel Wilma als Erwin maken hier direct korte metten mee. “Ik heb die twijfel niet en ook nooit gehad. Ik sta vierkant achter het idee dat juist iedereen mag deelnemen, zonder uitzondering. Een voorwaarde is dat je arbeidsgeschikt bent als je instapt. We zijn allemaal mensen en allemaal kwetsbaar. Ziekte kan iedereen overkomen. Het heeft twee kanten. Het is een mooie gedachte dat je er voor collega-ondernemers kunt zijn bij ziekte en aan de andere kant geeft het een gevoel van zekerheid als jou iets overkomt.”

Erwin geeft aan dat dit onderwerp voorafgaand aan de oprichting van het fonds in Utrecht wel ter sprake is gekomen, maar dat het eigenlijk geen issue was. “Er zijn deelnemers met een chronische aandoening in verschillende broodfondsen. Omdat deze mensen laten zien dat ze ondanks hun ziekte gewoon kunnen werken, wordt het niet als een probleem gezien. Wel zo eerlijk, overigens, ten opzichte van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die voor deze doelgroep onbereikbaar is.”

Aanspraak

Gelukkig hebben beide ondervraagden zelf nog nooit aanspraak op het fonds hoeven doen . Wilma vertelt dat er bij haar tot nu toe één zieke in de groep is geweest. “Ze hield ons via de Facebook groep op de hoogte van haar herstel en sommige leden gaven haar adviezen. We leefden oprecht met haar mee en ze gaf later aan dat haar dat in positieve zin had aangegrepen. Mooi toch?”. Bij Erwin in De Gesneden Koek is sinds juni 2016 zelfs nog nooit door iemand aanspraak gemaakt op het fonds.

Broodfonds als netwerk

Omdat het broodfonds gebaseerd is op vertrouwen is het belangrijk dat je elkaar goed leert kennen en worden er bijeenkomsten voor de deelnemers georganiseerd. Beide ondernemers hebben er tot nu toe nog geen nieuwe klanten aan overgehouden, maar hebben er wel degelijk iets aan. “Ik heb laatst een tijd staan praten met een cv-installatiemonteur. We bleken dezelfde ondernemersvraagstukken te hebben. Hoe ga je om met groei bijvoorbeeld. Onverwacht inspirerend.”

Bijna om

Ik ben zelf nog geen lid van een broodfonds, maar met deze extra informatie van twee enthousiaste deelnemers ben ik zeker weer een stapje dichterbij. Het schijnt dat er in juni weer een informatiebijeenkomst in Rotterdam is. Ga ik toch eens kijken!

Ben jij ook geïnteresseerd, kijk dan eens hier: Broodfonds.nl

Dank voor jullie medewerking

Wilma Nedermeijer, (LinkedIn profiel) eigenaar en trainer Nedermeijer Office www.nedermeijer.nl.
Certified Microsoft Office Specialist, trainer slim werken met Office (365), werkplekcoach, secretaressecoach

Erwin Vermeulen, (LinkedIn profiel) fysiotherapeut, manueel therapeut en mede-eigenaar bij Fysiotherapie Zeist West.
Behandeling van met name chronische pijnklachten (myofasciale pijn)

 

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

 

Het bericht Twee ondernemers over hun broodfonds verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.