Carlijn Oosthoek

Carlijn Oosthoek

De enthousiaste en actieve Carlijn Oosthoek noemt zichzelf niet vaak ondernemer als mensen haar vragen wat ze doet.
Toch is dat wel precies wat haar omschrijft. Carlijn onderneemt actie zodra ze iets ziet waar mogelijk kansen liggen.
Ze deed een Bachelor Communicatie & Media en de master Management in Innovation aan de Erasmus Universiteit, had sales gerelateerde functies en was een jaar stewardess in Dubai.
Ondertussen had ze altijd al de droom samen met haar moeder een eigen bedrijf te starten.

Beide ouders zijn ondernemer en voor Carlijn was dat iets heel normaals. Ze bewondert haar moeder omdat zij naast een gezin en huishouden ook een eigen reclame- en communicatiebedrijf runde.
Haar moeder wilde graag mee doen met Carlijn, maar dan wel in een andere richting dan ze al gedaan had.

Tijdens een wandeling met de hond zag Judith, de moeder van Carlijn, vaak ploeterende moeders die kinderen naar school brachten, snel even de hond uitlieten, boodschappen deden en alles wat er nog meer bij hoorde naast hun baan. Kortom, onder tijdsdruk alle ballen in de lucht houden.
Zelf herkende ze dit ook. Hard werken is ontzettend leuk en ook heel belangrijk, maar in het weekend wil je ook leuke dingen doen. De klussen die eigenlijk ook moeten, blijven dan liggen.

Zo ontstond de nieuwe onderneming van moeder en dochter.

 

Do Company

Met Do Company ontzorgen Carlijn Oosthoek en haar mensen sinds vijf jaar de klanten van hun to do list.
Dat kan van alles omvatten. Van de tuin doen, een honden uitlaatservice tot boodschappen of juist grote verhuizingen of de kerstboom optuigen.
Hun klantenbestand bestaat uit particulieren die hun hulp inroepen.
Inmiddels heeft Carlijn een enorm netwerk van services waar ze uit kan putten als een klant een vraag heeft. De meeste mensen die ze inhuurt komen vanuit haar eigen netwerk, zodat ze weet wat ze in huis haalt. Ze zal nooit iemand inhuren waar ze nog niet eerder van gehoord heeft.

Haar vaste klanten hoeven maar te appen en ze gaat voor hen aan de slag. Ze hoeven hiervoor geen abonnement af te sluiten, elke opdracht staat op zich. Voor vele klanten doet ze echter zoveel, dat ze hun huissleutel heeft, zodat ze een opdracht meteen kan uitvoeren. Bijvoorbeeld een vloer laten schuren als de bewoner op vakantie is. Carlijn zorgt ervoor dat het geregeld wordt en houdt in de gaten of het goed verloopt. Het ontzorgen gaat verder dan dat, want mocht ze tijdens haar ronde andere klusjes zien die zijn blijven liggen, als is het maar een volle vaatwasser, dan nemen ze dat ook meteen even mee.

Butler Point en Drop & Loop

Butler Point is evenals Do Company een hospitality service, maar dan voor bedrijfspanden en appartementencomplexen. Dat loopt nu drie jaar.
In Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag beheert Carlijn bedrijfspanden waar ze voor de bewoners en/of werknemers allerhande klussen regelt.
Voor elk pand is een app ontwikkelt, zodat de klanten snel kunnen schakelen met Butler Point om de zaken op orde te krijgen.

Terloops noemt Carlijn ook haar derde bedrijf Drop & Loop, wat sinds drie maanden bestaat.
Samen met businesspartner Susan heeft ze Instore kleding inzameling machines in winkels staan.
Doe je je kleding weg, dan kun je het daar kwijt en krijg je een korting bon van de winkel waar de machine staat.
Op deze manier wordt het makkelijker en aantrekkelijker om kleding weg te brengen.

Nu halen ze alleen al 200 kilo kleding per week op in de AH in Krimpen aan den IJssel.
Alles kan je er in kwijt en wordt gesorteerd tot recyclebaar of herbruikbaar, zodat er geen verspilling is. Van het recyclede materiaal worden theedoeken of placemats of andere stoffen gemaakt van goede kwaliteit.
In een textielcontainer aan de straat wordt vaak afval gegooid, zodat de gehele inhoud de verbrandingsoven in gaat. Bij Drop & Loop gebeurt dat niet, omdat de machine in een winkel staat.

 

Ondernemen

Ondernemen is voor Carlijn Oosthoek de luxe om met je bedrijf linksaf te gaan als je daar kansen ziet.
Bevalt dat niet, kun je ook weer rechtsaf slaan.
Bijvoorbeeld met Drop & Loop herkende ze bij zichzelf een probleem bij het wegbrengen van kleding.
Tijdens een lunch met Susan, haar businesspartner, bedachten ze de Instore machine.

Meteen schakelen, dat maakt het leuk.
Zelf kiezen waar je instapt en daar zelf invulling aan geven.
Daarnaast vindt Carlijn het ontzettend belangrijk bezig te blijven met nieuwe uitdagingen, gewoon omdat ze daar plezier in heeft.
Het vergt een strakke planning waarin ze zeker niet vergeet ook leuke dingen te blijven doen.
Haar bedrijf mag uitstralen dat het uniek is, dat ze er enthousiast over is en dat het fun is om te doen.
Eenmaal in haar kantoor zie je dat ook meteen terug. Er hangt een vibe van hard werken gecombineerd met plezier.

Qua zichtbaarheid is ze veel te vinden op social media. Voor Drop & Loop heeft ze een bedrijf ingeschakeld om het echt meteen groots in te zetten. Voor Butler Point, de zakelijke markt, speelt zichtbaarheid zich veel meer af op LinkedIn en Do Company doen ze zelf.

Do Company is voor Carlijn echt haar kindje wat zo mag blijven als het nu is. Groter is niet nodig. Kwaliteit voor de klant staat voorop en dat kan ze alleen op deze manier bieden als het niet al te groot wordt,
Toen ze begonnen hebben ze af en toe geflyerd en daarna moesten ze het vooral van mond tot mond reclame hebben.
Nederland is een calvinistisch land en een moeilijke markt om met een platform als dit te veroveren, maar als mensen eenmaal weten wat ze aan Do Company hebben, vertellen ze het al snel verder.

 

Toekomst

Carlijn Oosthoek wil met Butler Point ook gaan ondernemen in België.
Dat is een totaal andere manier van werken dan in Nederland en daar doen ze nu onderzoek naar.
Butler Point is makkelijk op te schalen naar een grote onderneming vanwege het online platform wat ze hiervoor gebruiken.

Voor Drop & Loop heeft ze ook grootse plannen. Nu staat ze in steden als Krimpen aan den IJssel en Amsterdam, maar over 5 jaar wil ze in elke stad een apparaat hebben staan. Het moet echt een community worden waar mensen online laten zien wat ze er mee doen.
Ook daarmee wil ze graag naar België en verder.

Carlijn sluit zelf niet uit nog nieuwe dingen te ontwikkelen, andere bedrijven te starten.
Als iets eenmaal goed loopt en ze de eerste chaos van de opstart voorbij is, dan ontstaan in haar hoofd al snel nieuwe plannetjes.
Ze gooit zich graag op de sales. Het opzetten van een bedrijf voelt soms als chaos, maar het geeft haar zoveel energie en dat straalt ze ook uit.

Tip voor ondernemers

Verzamel mensen om je heen die je energie geven en je inspireren en waar je op kan bouwen.
Sta open voor hun tips en ideeën. Carlijn staat zelf altijd open voor de ander en vindt het super om van anderen te leren. Om die reden heeft ze altijd graag stagiaires en werknemers in dienst die op hun eigen manier naar de wereld kijken.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy RamekersKim Sue Palm en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.