Vervolg: Alsnog zwangerschapsuitkering voor ZZP’ers over periode 2004 – 2008

Zelfstandigen, beroepsbeoefenaren en meewerkende echtgenotes die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, hebben alsnog recht op zwangerschapsuitkering van zo’n €5600,-. Dit is 17 oktober bekend gemaakt.

Wat was er ook al weer aan de hand?

De zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen kwam door een wijziging in de Wet arbeid en zorg te vervallen in mei 2005. Pas in juni 2008 werd de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ) van kracht en konden zwangere vrouwen weer een uitkering aanvragen voor de duur van zestien weken. Je leest in het vorige blog hierover meer over de juridische strijd die al zo’n tien jaar woedt over de periode dat er geen regeling was.

Geheim?

In augustus schreef ik er ook al over. Toen was het zomervakantie. Nu komt het vervolg in het nieuws tijdens mijn herfstvakantie. Het lijkt er bijna op dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het wat onder de pet lijkt te houden. Dit is ook een van de verwijten van de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann, de Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann en de FNV aan het adres van demissionair Minister Asscher. Zij fronsen de wenkbrauwen bij de opmerking dat “desgevraagd een compensatie wordt geboden” en het feit dat men niet van plan is een campagne op te starten om betrokken vrouwen (maar liefst 20.000!!) te informeren over hun aanspraken.

Zelf in de gaten houden

Vooralsnog lijkt het er dus op dat je het goed zelf in de gaten moet houden. Je zult er geen brief over ontvangen van de SVB of het UWV en geen campagne op TV zien. Daarbij gaan ook nog de Belastingdienst en het UWV zich buigen over de uitvoerbaarheid van deze compensatieregeling.

Zelfstandigen die vallen onder de regeling kunnen nu nog geen aanvraag indienen bij UWV. Eerst dient de Centrale Raad van Beroep (CrvB) zich definitief uit te spreken over de zaak.

Kortom, nogmaals to be continued. Ik houd je op de hoogte!

Het bericht Vervolg: Alsnog zwangerschapsuitkering voor ZZP’ers over periode 2004 – 2008 verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.