Uitstelgedrag? Een kikker per dag!       

uitstelgedrag n kikker per dag

SOG-gen noemden we het tijdens de studie: Studie Ontwijkend Gedrag; naar het strand in plaats van tentamens leren, op vakantie in plaats van je scriptie afschrijven. Ik had stiekem gehoopt dat het over zou gaan, maar lichtjaren verder heb ik nog steeds dezelfde neiging: WOG-gen: Werk Ontwijkend Gedrag. Social media checken, mensen bellen, maar weer ‘es een kop koffie halen, boodschappen doen, alles om maar niet aan mijn BTW-aangifte te beginnen. Weer een excuus om niet die nieuwsbrief te schrijven.

Slik de kikker!

Het was Mark Twain die aanraadde om direct aan het begin van de dag een levende kikker te eten. Het geeft je de rest van de dag een goed gevoel en daarbij weet je vrijwel zeker dat je ook meteen het ergste van de dag achter de rug hebt!

Zo pak je jouw uitstellertitis aan: de kikker van Mark Twain, aangevuld met wijsheden van persoonlijke-productiviteitsgoeroe Brian Tracy (Hier lees je “The truth about frogs”) en wat van mijn eigen observaties en best practices (ahum..).

1. Leer je kikkers kennen

Wat is jouw levende kikker? Ja, want een levende kikker eet je eerst, pas daarna eet je de kikker die niet meer spartelt. Kortom: welke verschillende acties stel jij altijd uit en wat is de volgorde van belangrijkheid? Zorg ervoor dat je jouw uitstelgedrag leert kennen. Waarvoor loop jij weg?

2. Doseer je kikkers

Zet ze op een lijstje, in je agenda, in Evernote, Teuxdeux; schrijf het op. En zet dan niet al jouw levende kikkers op dezelfde dag in je agenda, maar doe een kikker per dag of per week, afhankelijk van jouw hoeveelheid uitstel-activiteiten.

3. Start de dag met een kikker

Concentratie is king! Twee uur na het ontbijt zijn de meeste mensen op hun top, dus logisch om je vervelendste, moeilijkste taak meteen te doen als je met je werk begint. Ook niet onbelangrijk; als de klus klaar is geeft dat een goed gevoel voor de rest van de dag. Volgens Brian Tracy ga je hier zelfs positief verslaafd aan raken. Zorg voor jouw dagelijkse dosis kikker en het geeft je zelfvertrouwen, productiviteit en werkplezier een boost.

4. Afleiding uit

Oeps… laat je niet afleiden door je mailbox, social media, Whats-App, de ochtendkrant etc. Weet je van jezelf dat dat gevaar op de loer ligt, zet dan alle meldingen, pop-ups en pingeltjes uit.

5. In hapklare brokjes

Stel jij iets uit, omdat je niet weet hoe je een groot probleem moet aanpakken? Maak voor jezelf dan een overzicht van de deeltaken. Je zult zien dat dat een stuk minder overweldigend is. Hoogstwaarschijnlijk los je veel van de deeltaken zonder enig probleem op en blijven er maar een of twee lastige klussen over.

6. Just do it!

Hou op met je bureau opruimen, businessplannen schrijven, schema’s maken, met beren op de weg zien en wachten op HET moment… DOE het en doe het NU!

7. Doe het ‘gewoon goed’

Sommige mensen geven nergens een klap op, omdat het in hun ogen nooit perfect is. Perfect is echt niet altijd nodig, gewoon goed is ook prima. En daarbij, je kunt ook heel veel al doende perfectioneren.

8. Uitstellen? Uitbesteden!

Ondanks deze tips zijn er misschien zaken die je BLIJFT uitstellen; omdat je het niet kan, of omdat je er echt een hekel aan hebt. Is dat erg? Wel als je ermee door blijft gaan. Dan blijft het energie vreten en frustreren. Waarom laat je het iemand anders niet doen? Je boekhouding, de communicatie, het organiseren van een evenement of business-trip, je kunt het allemaal uitbesteden!
Ik ben benieuwd… wat stel jij altijd uit? Of misschien ook interessant om te horen: lijd jij totaal niet aan uitstelleritis?

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.