ONGELOOF

blauwe enveloppe

Jouw ouders betalen misschien te veel belasting.

Onlangs werd ik benaderd door mevrouw X. Haar vorig jaar overleden man deed elk jaar de belastingaangifte en mevrouw X vroeg of ik dat wilde overnemen. Zij was er namelijk niet zo in thuis. Ik bestudeerde de aangifte van 2014 en zag dat haar man de AOW-uitkering van zijn vrouw ten onrechte had opgenomen in zijn eigen aangifte, in plaats van in haar aangifte. Het gevolg was dat het echtpaar over 2014 circa € 4.500 te veel aan inkomstenbelasting heeft betaald. En vervolgens bleek dat dit al vanaf 2008 het geval was!

Nu wordt voor mevrouw X vijf jaar € 4.500 teruggevraagd bij de belastingdienst, vermeerderd met rente. Voor de jaren 2008 t/m 2010 kan dat helaas niet meer. Haar vermogen verdrievoudigt! Mevrouw heeft hierdoor een beter pensioen en haar toekomstige nalatenschap voor de kinderen is vast groter dan voorheen.

De vraag doet zich voor wat er verwacht mag worden van de overheid in deze. Deze man had acht jaar lang twee keer een uitkering AOW opgenomen in zijn aangifte. Iets wat feitelijk niet eens kan, niemand in Nederland krijgt twee AOW-uitkeringen.

Had de belastingdienst dit niet eenvoudig kunnen toetsen bij de Sociale Verzekeringsbank?
Had het niet kunnen worden nagevraagd bij het echtpaar zelf?
Immers wanneer de man een inkomen NIET had opgegeven, dan had de belastingdienst zich wel gemeld. En terecht! Maar waarom dan niet in deze situatie?

Wat vind jij? Overleg ook eens met je eigen ouders of zij het wel juist doen. Door dit artikel interessant te vinden informeer je gelijk je eigen netwerk over deze structurele misser bij de belastingdienst. Belangrijk ook voor hun ouders, toch? Want 8 jaar is geen foutje, dat is bijna beleid.

Een vereiste voor “het afschaffen van de blauwe envelop” is toch wel dat dit soort missers niet voorkomen. Automatiseren is goed, maar geef ook de burger waar zij recht op heeft.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.