Toch zwangerschapsuitkering voor ZZP’ers over periode 2004 – 2008?       

Ik had mazzel met mijn twee zwangerschappen – in 2007 woonde en werkte ik in België, alwaar een keurige zwangerschapsuitkering was voor zelfstandigen. Toen ik in 2009 zwanger was van mijn tweede kind woonde ik ondertussen weer in Nederland EN was ook de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen van kracht. Naar schatting zijn er echter 17.000 zelfstandige vrouwen die gedurende de periode 2004 – 2008 geen beroep konden doen op een uitkering voor ‘zwangere en bevallen zelfstandigen’.

VN-Vrouwenverdrag

Op 27 juli jongstleden deed de Centrale Raad voor Beroep uitspraak in een zaak die door drie zelfstandigen was aangespannen, geholpen door het FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann. Zij waren in de periode van 2004 tot en met 2008 werkzaam als zelfstandige. In 2005 vroegen ze een zwangerschaps- en bevallingsuitkering aan bij het UWV. Op dat moment bestond er geen publieke regeling voor zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Vrouwen dienden zich particulier te verzekeren. UWV heeft de aanvraag voor een uitkering destijds daarom afgewezen.

17.000 zelfstandigen zonder inkomens-compensatie

Echter – net als nu waren er maar weinig particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars die vrouwen rond de dertig zonder enige aarzeling of voorbehoud wilden verzekeren, tenzij er een astronomische premie tegenover staat. Vanwege deze ‘dubbele afwezigheid’ van een vangnet, zijn er waarschijnlijk duizenden vrouwen die gedurende hun zwangerschapsverlof tussen 2004 en 2008 geen compensatie hebben ontvangen.

12 jaar later

De Centrale Raad voor Beroep stelt nu, 12 jaar later, op 27-07-2017 de drie vrouwen alsnog in het gelijk. De Raad volgt het VN-Vrouwenverdrag, waarin staat dat iedere vrouw die – al dan niet in loondienst – arbeid verricht, recht heeft op enige vorm van bevallingsverlof met behoud van (een zeker) inkomen.

Compensatie van het UWV

Het UWV heeft nu 16 weken gekregen om met een passende compensatie te komen. Dat hoeft niet per se in de vorm van een uitkering op grond van de wetgeving. Het is van belang dat er recht wordt gedaan aan het VN-Vrouwenverdrag. Daarna doet de Centrale Raad voor Beroep definitief uitspraak. Het UWV zal pas vanaf dat moment communiceren wat dit voor deze drie vrouwen betekent. Ook wordt het dan pas duidelijk of andere vrouwen een aanvraag kunnen doen om in aanmerking te komen voor een overeenkomstige vergoeding. Ik las dat ondertussen al 800 vrouwen zich gemeld hebben bij het FNV.

Kortom, wordt vervolgd. Ik laat het weten zodra er rond half november meer bekend is.

Lees hier de berichtgeving van het UWV over dit onderwerp

Lees hier het eerdere bericht over ZZP’ers en zwangerschap en de huidige ZeZ regeling

 

Het bericht Toch zwangerschapsuitkering voor ZZP’ers over periode 2004 – 2008?        verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.