Suzanne Knegt

Suzanne Knegt

Suzanne Knegt begon haar carrière met een bijbaantje bij de RET, op de afdeling klantenservice.
Binnen de RET zette ze haar loopbaan voort en kwam uiteindelijk op de afdeling marketing terecht. Trams hadden altijd al haar onbewuste interesse. Ook als ze gewoon op een terrasje zat en er eentje voorbijreed, werd haar aandacht getrokken.
Ze maakte de enige landelijke tv-commercial van de RET ooit over, hoe kan het anders, de tram.
Werken bij de RET was voor Suzanne heel belangrijk, ze vond het een machtig bedrijf, maar wilde ook wel eens wat anders met haar carrière.

Zo ontstond de gedachte om het reizen met een tram leuker te maken voor de reizigers. Al pratend met een oud-collega kwam ze uit op een restauranttram.
Naast haar fulltimebaan was ze ineens continu bezig met dit project, praten met partijen, zoeken naar mogelijkheden. Dat ze een mooi idee in handen had was haar wel duidelijk.

De RET kon helaas niet mee participeren in een commercieel bedrijf.  
Mede daarom besloot ze haar droom via crowdfunding te gaan financieren. Hiermee zorgde ze tevens voor een groot publiek en veel ambassadeurs die hielpen om  de droom van een Rotterdamse restauranttram waar te maken.
Om te laten zien dat ze alles over had voor dit project en omdat ze er echt in geloofde, zegde Suzanne haar baan op en is ze in het diepe gesprongen.

 

De RotterTram

De RotterTram is gevestigd in één van de historische trams van de RET (voertuig 1629 uit 1969). De tram is volledig omgebouwd tot restaurant en voorzien van alle noodzakelijkheden die daarbij komen kijken. Zoals een toiletvoorziening en een keuken.
Boek je een rit bij de RotterTram, dan ben je verzekerd van een uniek uitje.
Een volledig verzorgd viergangendiner valt je ten deel terwijl je rondgereden wordt door Rotterdam.
De culinaire gerechten en de bediening worden verzorgd door de vaste horecapartner Ad Janssen (GasteRhoon-keten) van onder andere Bellevue in Dordrecht en Kasteel Rhoon.
Suzanne Knegt is het gezicht en de gastvrouw van de RotterTram en inmiddels ook wel bekend als ‘Suus van de tram’.
Het mooiste van haar werk vindt ze de reacties van mensen die met elkaar genieten van de rit en het diner en de interactie met de mensen die de tram voorbij zien komen.

De tram biedt plaats aan 44 gasten en rijdt van woensdag tot en met zondag.
Suzanne is ook in staat om met haar tram maatwerk te leveren voor bedrijven, bijvoorbeeld met een aangepaste tijd (ontbijt, brunch, lunch, borrel) of bijzondere gelegenheden. Het is dan zelfs mogelijk om op een aangepaste tijd een aangepaste route te rijden, waarbij de tram langs specifieke bezienswaardigheden/ locaties rijdt.

 

Ondernemen

Het was nooit de bedoeling van Suzanne Knegt om ondernemer te worden, maar met de RotterTram liep het eenmaal zo.
In de afgelopen periode heeft ze als ondernemer ontzettend veel geleerd. Werkelijk alles was nieuw voor haar en het was een belangrijk en pittig proces waarin ze alle fases van het ondernemen zelf moest doorlopen.
Het idee gaf haar echter de kracht en het vertrouwen om het aan te pakken.
Haar doel was herinneringen maken voor de gasten, een unieke beleving bieden die gedeeld kan worden.

De eerste stap wat ze voor elkaar moest zien te boksen, was de crowdfunding.
Ze moest minstens 200.000 euro ophalen in twee maanden tijd. Ze ging heel veel netwerk events in de regio af om haar verhaal te doen en investeerders te zoeken. Na 6,5 week (1,5 week voor de deadline) bleef ze hangen rond de 140.000 euro. Op een kerstborrel sprak ze een ondernemer die een mooie investering wilde doen en vanaf dat moment liep de teller enorm snel op.
Ze ging lunchen toen het bedrag de 165.000 euro aantikte, stapte naar buiten en ineens was de 200.000 euro behaald!  
Uiteindelijk stond de teller op 242.000 euro en kon het project van start. Toen werd het pas echt spannend.

De tram heeft Suzanne in bruikleen bij de RET. Het verbouwen gebeurde bij Stichting Romeo (oude remise aan de Kootsekade), die alle historische trams beheert.
Niemand wist hoe je een tram kon ombouwen tot restaurant dus voor iedereen was het een ontdekkingsreis. Het voordeel voor Suzanne was dat iedereen die er aan mee werkte, enorm enthousiast was over het plan en daardoor deden ze allemaal een stapje extra.

Wat ze vooral heeft geleerd van deze periode, is dat je het niet alleen kunt, maar dat het uiteindelijk wel goed komt.
Je gaat enorm oplossingsgericht denken en je leert heel anders met tegenslagen om te gaan. Alles is maatwerk.

Elke rit die ze in het begin maakte, leverde wel weer nieuwe op te lossen obstakels op. Met het team kwamen ze er echter ook altijd wel weer uit. Het team tijdens een rit bestaat uit een bestuurder (via een detacheringsbureau zelf opgeleid door en voor de RotterTram), en vanuit de horecapartner een maître/gastvrouw (Stephanie), een bedieningsmedewerker en de chef vanuit de GasteRhoon keten.
Suzanne Knegt runt het bedrijf op haar manier, werkplezier staat hierbij voorop.
Het RotterTram-team wisselt van samenstelling, maar elke rit maken ze er met elkaar weer een unieke beleving van voor de gasten

Het harde werken van Suzanne is binnen Rotterdam niet onopgemerkt gebleven. Ze is genomineerd voor een Rotterdamse zakenvrouw award in de categorie Rabobank aanstormend talent van het jaar! Vanaf 25 maart kun je op haar stemmen via deze link.

 

Netwerken & social media

Suzanne Knegt heeft vanaf de start van het project ontzettend veel aan netwerken gedaan.
Zo veel dat ze bang was dat mensen haar niet meer konden zien of horen. Overal deed ze haar verhaal over de RotterTram. Het verhaal sprak gelukkig velen aan waardoor ze enthousiaste reacties kreeg. Ze is ervan overtuigd dat het netwerken voor vele ambassadeurs van de RotterTram gezorgd heeft.

Suzanne staat voor haar bedrijf en heeft zichzelf aangewend om altijd groen te dragen, de kleur van Rotterdam en dus ook de RotterTram, die ervoor zorgt dat ze herkenbaar is.
Tegenwoordig zet ze het netwerken meer gedoseerd in, maar zichtbaar blijven vindt ze heel belangrijk.

Ze levert alle input voor de website en social media zelf en maakt ook nog steeds de planning. Maar het managen daarvan heeft ze inmiddels wel uit moeten besteden, omdat daar veel tijd in gaat zitten.
Ze maakt gebruik van kanalen als LinkedIn, Facebook en Instagram.
Mond tot mond reclame is voor haar echter nog steeds de beste aanbeveling en ook haar deelname aan een RTL4 programma heeft een hoop bekendheid opgeleverd.

Nu wil ze zich gaan richten op buitenlandse bronnen, om ook de toeristen de RotterTram in te krijgen.
Ze wil met de RotterTram onderdeel zijn van het Rotterdamse straatbeeld en een logisch onderdeel van de evenementen die in de stad plaats vinden. Zo reed de RotterTram onlangs ritten als Peking Express tijdens het Chinees Nieuwjaar.

Toekomst

Actuele prioriteit van Suzanne Knegt is het afbetalen van de crowdfunding waar ze dit jaar mee kan starten.
Ideeën voor de tram heeft ze genoeg. Ze wil meer aansluiten bij evenementen in de stad.
Een rit speciaal gericht op ouderen zou ze ook graag gaan doen, om hen de hoogtepunten uit vroeger tijden te laten zien.
Maar ook een rit voor minderbedeelden staat nog op haar verlanglijstje.

De RotterTram is de komende vijf jaar door haar in bruikleen, met verlenging van nog eens vijf jaar.
Suzanne is ontzettend trots op wat ze nu al met z’n allen bereikt hebben en verwacht dat het alleen maar mooier wordt.
Inmiddels is ze voor haar harde werken beloond met een nominatie voor Rotterdamse Zakenvrouw van het jaar. Als ze bij de laatste drie zit kan er vanaf 25 maart op haar gestemd worden!

Tips voor ondernemers

Verzamel mensen om je heen die kritisch kunnen kijken naar wat je plannen zijn.
Wees vooral niet bang om advies te vragen.
Soms mag je ook gewoon toegeven dat je het even niet weet, wees daar eerlijk en duidelijk over.
Blijf echter geloven in dat wat je aan het doen bent en hou voor ogen waarvoor je het doet.
Enthousiasme is een aanstekelijke factor voor mensen om met je mee te denken.

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Victor ToxopeusEva Rookmaker en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

 

 

 

 

 

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.