Pim van der Laan

Pim van der Laan

De Rotterdammer Pim van der Laan is momenteel bezig met twee studies aan de Universiteit van Rotterdam.
Hij studeert rechten en daarnaast economic hystory met een focus op international business.
De afgelopen jaren is voor Pim het mentale kwartje gevallen dat als je iets wil bereiken, je er voor moet werken. Het zal niet vanzelf aan komen waaien.
Dus besloot hij dat hij naast zijn studies wilde gaan werken om het financieel wat breder te hebben.
Een baan in de horeca ligt in een stad als Rotterdam dan voor de hand.

Pim merkte wel dat een baan in de horeca geen vetpot is en dat de bazen ook niet altijd gemakkelijk zijn. Een onvriendelijke bejegening tegenover het personeel in loondienst is geen uitzondering.
Vrienden van Pim hebben hem geïnspireerd daarom het heft in eigen hand te nemen. Toen hij bij een horeca bedrijf de vraag kreeg of hij in loondienst of als zzp-er kwam werken was de keuze snel gemaakt.

Pim van der Laan als zzp-er

Pim liet zich inschrijven bij de KvK om zo als zzp-er in de horeca te gaan werken.
Het uurloon dat hij toen ineens kon vragen lag beduidend hoger dan wat hij in loondienst kon verdienen.

De belasting technische voordelen van zzp-er zijn ontdekte hij ook al snel.
Pim sloot zich aan bij House of Kent en Rent a butler.
Daar staan binnen een online omgeving de beschikbare opdrachten open en het enige wat je hoeft te doen is aangeven dat je kunt. Vaak wordt het vervoer ook nog eens geregeld of worden de reiskosten vergoed.
Via het ene bureau kun je meer vragen dan bij de ander, Pim probeert hier slim mee om te gaan.

Daarnaast is ‘google my best friend’, aldus Pim, want daar vind je beschikbare opdrachten genoeg.
In de toekomst wil hij ook Facebook in gaan zetten voor meer bekendheid, maar op dit moment is dat nog te vroeg vindt hij.

Het voordeel van werken als zzp-er is dat je werkt wanneer het je het beste uitkomt en daarnaast hou je tijd over voor je studie.

De ondernemer in Pim

Als zzp-er ben je gemotiveerder, omdat je er meer voor jezelf staat, vindt Pim.
Door de belastingvoordelen en starterskortingen zag Pim het als een win/win situatie  om te starten als  zzp-er.
De combinatie studeren en werken is in zijn geval heel goed te doen.

Binnenkort gaat hij een halfjaar een minor in Denemarken doen en daarna beginnen aan zijn scriptie. Vervolgens zal hij starten met een Master in Leiden. Zijn werk kan hij daar makkelijk op afstemmen.
Pim van der Laan probeert slim te ondernemen en zoveel mogelijk geld te verdienen in zo min mogelijk tijd. Hij bekijkt de beschikbare opdrachten goed om ook tijd over te houden voor zijn studie en toch genoeg financiële middelen te hebben om comfortabel te kunnen leven.

Daarnaast kijkt hij naar de risico’s, bijvoorbeeld enkel werken in de evenementenbranche zou hij nooit doen. Je bent zo afhankelijk van het weer en je hebt geen controle over de uitkomst daarvan. Dat vindt hij persoonlijk te risicovol.

Van de periode dat hij zzp-er is heeft hij al veel geleerd wat hij later kan gebruiken. Hij is ondernemend genoeg en zit vol ideeën, nu zoekt hij nog naar een manier zijn focus te kunnen verbeteren.
Ondernemen is in zijn geval een doel om eerder daar te komen waar hij graag wil zijn.

De toekomst

Pim van der Laan heeft zijn levenspad in zijn hoofd al helemaal uitgestippeld.
Hij is zich ervan bewust dat het waarschijnlijk allemaal anders loopt dan hij nu bedenkt, maar zijn doel heeft hij duidelijk voor ogen.

De jonge ondernemer heeft politieke ambities en wil volgend jaar, 21 maart 2018, verkiesbaar zijn voor de Gemeenteraad van Rotterdam.
Op zijn leeftijd moet je het dan vooral hebben van voorkeursstemmen en daar kan hij het netwerk wat hij heeft opgebouwd binnen Rotterdam, goed voor gebruiken. Netwerkbijeenkomsten zouden hem hier ook weleens bij kunnen helpen, hij overweegt om daar ook zijn gezicht te laten zien.
Pim ziet zijn toekomst in de politiek duidelijk voor zich en zou graag Premier worden.
Rond zijn 50ste zou hij dan uit de politiek stappen om met een jeugdvriend een eigen restaurant te openen. Nu heeft hij nog de energie om rond te rennen en later wil hij dan wat rustiger aan doen.
Eens jongensdroom waarbij hij dan toch weer bij het ondernemen uitkomt. Daarnaast wil hij een beetje schrijven, want ook dat doet Pim graag.

Tip voor ondernemers

Pim kan het iedereen aanraden om zzp-er te worden, met name vanwege de vrijheid die je dan in je werken hebt.
Praat vooral tegen alles en iedereen over wat je doet, want overal kan ineens een opdracht voor je opduiken.
Hoe meer initiatief je daarin neemt, hoe meer werk het je kan opleveren heeft hij al doende ontdekt.

Wat het financiële aspect betreft zegt Pim dat je als starter vooral in de gaten moet houden waar de belastingvoordelen liggen en bewaar altijd al je bonnen. Door slim om te gaan met zijn financiën kon Pim ineens dingen doen waar hij vroeger alleen van kon dromen.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.