Monique Hopmans begon als 18-jarige verpleegkundige A in de Daniel den Hoed kliniek met haar opleiding.
Inmiddels, na meerdere banen in het medische circuit, heeft ze haar ervaring en kennis uitgebreid met wellnesscoaching. Tijdens haar loopbaan bedacht ze dat het belangrijk is dat er naar het gehele lichaam en psyche word gekeken en ze besloot hier een gerichte opleiding voor te doen.
Binnen de opleiding kreeg ze ook les in massage, iets waar ze toen niet bijster in geïnteresseerd was. Uiteindelijk bleek daar echter juist haar passie te liggen.
Terwijl ze bezig was met het laatste jaar van haar opleiding, werd ze gevraagd om op de afdeling oncologie van het Maasstadziekenhuis, ontspanningsmomenten te creëren voor de patiënten. Hier werd opnieuw haar passie voor het werken met mensen met kanker aangewakkerd.
Monique besloot massagetherapeut speciaal voor mensen met kanker te worden. Zij volgde de training hiervoor in Nederland bij het Instituut Massage bij Kanker en ging voor een specialisatie training naar Schotland
Inmiddels is zij docent bij het instituut massage bij kanker en aangesloten bij het Kwaliteitsregister Massage bij Kanker, zij staan vermeld in de verwijsgids kanker.
Naast haar parttime baan begon Monique Hopmans met haar eigen praktijk als wellnesscoach en massagetherapeut.
Monique vindt het belangrijk dat jij kunt leven vanuit je hart, maar wil zelf ook graag werken vanuit haar hart.
De combinatie van al haar vaardigheden komt binnen deze visie volledig tot zijn recht. Ze kan mensen via haar coachingstraject weer bij hun gevoel laten komen. Ook haar massage heeft op de (ex) patiënten het effect dat ze weer normaal contact met hun lichaam kunnen voelen na een traject van louter medische aanrakingen.
Ze begeleidt deze mensen bij het opnieuw deelnemen in de maatschappij en terugkeer naar het werk op een voor hen zo prettig mogelijke manier.
Monique vindt het belangrijk goed te kijken naar wat je wilt en wat je kunt. Wat is je zingeving?
Bij mensen met kanker speelt dit een grote rol, maar ook bij gezonde mensen die door belemmerende factoren hun zingeving zijn verloren. Met name voor mensen in de zorg verzorgt Monique vitaliteitstrajecten .
Werken in de zorg wordt steeds zwaarder en steeds vaker ziet ze daar mensen die onder een burn-out lijden. Het liefst zou ze deze mensen al eerder zien. Vóór dat ze noodgedwongen door hun leidinggevenden in een traject geplaatst worden.
Sinds 2011 werkt Monique Hopmans als zelfstandig ondernemer. Eerst nog in combinatie met een loondienst baan. Het lastige aan ondernemen vindt ze dat je jezelf moet verkopen.
Zij doet dat op haar eigen wijze. Ze vertelt haar verhaal veelvuldig waarbij ze uitlegt wat ze doet en waarom ze dat doet.
Het komt wel eens voor dat ze vervolgens wordt gevraagd een workshop te geven waardoor het balletje gaat rollen en er nieuwe cliënten uit voort komen. Inmiddels is ze opgenomen in de providersboog van bedrijfs-artsen. Dat houdt in dat bedrijfs-artsen cliënten naar haar door verwijzen.
Ze merkt dat ze meer klandizie krijgt door de hoge werkdruk binnen de zorg.
Werkgevers hebben steeds meer oog voor hun personeel en bieden een persoonlijk budget aan voor een vitaliteitstraject.
Naast haar praktijk en de workshops die Monique geeft, moet ze zich ook voortdurend bijscholen.
Ook schoolt ze zelf inmiddels studenten aan het Instituut voor massage bij kanker.
Het bijscholen vindt ze fantastisch en ze zit vol ideeën wat ze mensen nog meer kan aanbieden binnen haar behandeling.
Dat vindt ze tegelijkertijd ook het mooie aan ondernemer zijn. Dat je de klant kunt bieden wat hij nodig heeft om hem te helpen.
Belangrijk vindt Monique dat ze maatwerk kan leveren. Iedere cliënt heeft een andere benadering nodig en door haar ruime ervaring en uitgebreide kennis, kan ze dat goed aanvoelen en leveren.
Monique geeft bijvoorbeeld workshops voor mantelzorgers om hen te leren hoe ze de patiënt kunnen masseren. Lichamelijk contact is ontzettend belangrijk voor deze mensen. Als de wens er is komt ze ook bij mensen aan huis.
Kankerpatiënten blijken na haar massages veelal beter te gaan slapen, piekergedrag wordt minder en soms kunnen ze zelfs hun pijnstilling wat verder uitstellen. Waardoor de patiënt weer eigen regie ervaart.
Haar eigen balans houdt ze goed in de gaten, dat is tenslotte wat ze verkoopt. Een goede balans tussen lichaam en geest.
Ze is heel dankbaar dat ze dit werk voor mensen kan en mag doen. Zo dichtbij mensen komen is heel mooi, uniek, maar ook intensief. Daarom is het belangrijk dat ze ook goed voor zichzelf blijft zorgen.
Monique is bewust bezig om steeds zichtbaarder te worden in de omgeving.
Binnen de regio Rotterdam is zij één van de weinige massagetherapeuten bij kanker binnen het netwerk.
Wat haar betreft mogen er nog veel meer klanten bij haar komen. Mocht het nodig zijn dat er dan personeel bijkomt, dan sluit ze dat niet uit. Ze wil graag groeien om nog meer mensen te kunnen helpen.
Haar missie is om de massages en begeleiding die zij geeft, onderdeel te laten worden van het basispakket, maar dat is nog een hele lange weg.
Haar droom voor Youturn is een mooie uitnodigende ruimte in de natuur waar ze haar cliënten in samenwerking met andere disciplines nog meer kan gaan aanbieden.
Een plek waar je je welkom voelt en waar je datgene kunt krijgen/ontvangen waar je behoefte aan hebt.
Blijf dichtbij jezelf. Werk vanuit je hart en blijf vooral dromen.
Monique vindt het ook belangrijk de verbinding met anderen te zoeken. Iedereen kan altijd iets voor een ander betekenen, op welke manier dan ook.
Deze tekst is mede mogelijk gemaakt door Typisch Winnifred