Eerst je winst: over het eerste Profit First evenement in Nederland!

Ik was vorige week bij het eerste Profit First evenement in Nederland. Het werd in de aanloop in De Telegraaf bestempeld als een sektarische toestand, iets over egoïstische ZZP’ers die hun winst pakken en vervolgens de facturen te laat betalen. Niks, sekte – los van de high fives dan misschien, maar het was high-five dag… Ik kwam er ronduit nuchter en met een duidelijk beeld voor ogen weer vandaan. Het bood me meer inzicht en handvaten om overzicht te krijgen van mijn financiën dan ik ooit heb gehad.

Van rekening naar rekening leven

Ik maakte laatst een factuur keurig op tijd over en kreeg prompt een zeer opgeluchte bedank-mail terug. De leverancier in kwestie schreef dat ze nu zelf ook weer wat rekeningen kon betalen. Nabellen van debiteuren, even snel een ‘uitverkoopje tussendoor’ – mij als webwinkelier welbekend. Allemaal kunstgrepen om gaten te dichten en om betalingen te kunnen doen. En aan het eind van de maand? Vaak minder salaris dan verwacht en winst wordt er helemaal niet gemaakt. Profit First belooft hiermee korte metten te maken.

De ‘goeroe’ in eigen persoon: Mike Michalowicz

Hij heeft wel wat weg van een goeroe (even een knipoog naar het artikel in de Telegraaf). Hij is charismatisch, een super-verteller en energieke presentator die zijn verhaal, met natuurlijk de nodige financiële malaise – ja, ja, inclusief tranen – goed weet te brengen. Ik had hem al online zien spreken. In het echt is ‘ie nog beter. Hij legt in een half uur uit hoe hij – volledig aan lager wal geraakt, depressief en dronken ’s nachts via een Tell-sell achtige TV-zender op zijn idee van Profit First komt. Zijn eigen ‘lingo’ voor wat geen enkele financieel adviseur hem ooit had kunnen uitleggen aan de hand van balansen en winst- en verliesrekeningen: banksaldo-boekhouden!

Kleine bordjes               

“Plate-size”: hoe groter het bord vol met eten, hoe meer je eet, totdat het bord helemaal leeg is. Zo werkt het bij mensen ook met hun bankrekening. En bij ondernemers – dat zijn tenslotte ook net mensen. Gewoon door blijven investeren totdat je het geld dat je voor de fiscus had moeten reserveren, hebt opgemaakt. Om bij de analogie van de borden te blijven: de taart van de mooie grote serveerschaal verdelen over kleinere taartbordjes. Je geld komt binnen op een ontvangstrekening (de serveerschaal) vervolgens verdeel je het over minstens vier taartbodjes:

  • winst
  • salaris
  • belasting
  • kosten

Geen verleiding

We blijven even bij de bordjes. Doe je aan de lijn? Dan zorg je ervoor dat je uit de buurt van schalen vol met lekkers en borden vol toastjes blijft. Zorg er dan met je diverse bankrekeningen ook voor dat je niet in de verleiding komt om stiekem geld van de belasting- of winstrekening te gebruiken om je kosten te voldoen. Je zet je belasting-reserveringen en je winst-pot op een rekening ‘ver weg’. Dus zonder banking-app op je telefoon zodat je er te makkelijk aan kunt komen.

Verdeling

Hoe verdeel je het geld over de verschillende rekeningen? Dat hangt al van het soort onderneming dat je hebt, je omzet etcetera. Femke Hogema, eigenaar van het bedrijf Healthy Finance, schrijfster van Financiën voor ZZP’ers en de dame die Profit First naar Nederland heeft gehaald, schetst in het nieuwe boek Profit First voor diverse Nederlandse situaties de verschillende percentages.

Hoeveel rekeningen?

Er is overigens geen vaststaand aantal bordjes of bankrekeningen. Spaar jij heel specifiek voor bijvoorbeeld die Yoga-retraite waarover ik het laatst had, dan maak je daarvoor ook een extra potje aan en dan gaat er dus een percentage van wat er aan omzet binnenkomt naar deze specifieke rekening. Heb je te maken met een voorraad van producten: extra potje. BTW: kan ook op een extra bankrekening. Ik kan me indenken dat het wat rekenen en bijschaven is voordat je weet welke percentages van de omzet naar welke rekening moeten, maar ik zie het wel voor me.

Maar mijn plannen dan?

Het komt er waarschijnlijk op neer dat als je zo gaat werken er een streep gaat door jouw plannen voor de nabije toekomst. Tsja. Kennelijk was daar dus eigenlijk toch geen geld voor (of leende je het even van de fiscus of van je salaris?). Nu schijnt het mooie van deze verdeel-systematiek te zijn, dat je veel leper wordt met je geld. En spaarzamer. En verstandiger. En je wordt scherper op hoe je je geld kunt verdienen. Bijvoorbeeld door te focussen op wat er goed gaat en af te stoten wat geld en energie kost.
Je ziet in een oogopslag wat je allemaal nog zou kunnen kopen en investeren. Na het betalen van je facturen – liefst eens in de twee weken – is dat namelijk het bedrag dat rest in het potje ‘kosten’.

Oh ja, maar waarom nou winst!?

Simpel: even op z’n Amerikaans: Because you deserve it! Jij bent tenslotte degene die de onderneming is gestart, jij bent het brein, de motor, degene die er verreweg het hardst aan werkt. Daar mag je ook iets voor terug! Dus een keer in het kwartaal maak je de helft van je winst-potje (ja de rest is reserve!) aan je privé-rekening over. En mag je ermee doen wat je wilt: een goed doel steunen, nieuwe schoenen, nieuw haar, uit eten, kunst kopen – wat JIJ wilt, het is jouw winst!

Praktisch antwoord

De masterclass Profit First werd afgesloten met de boekpresentatie van Profit First. Ik wilde er al snel tussenuit piepen, maar was toch gegrepen door het emotionele relaas van Femke Hogema over wat Profit First voor haar betekende. Zij heeft zichzelf tot doel gesteld om ZZP’ers financieel gezond te maken (zie ook de naam van haar onderneming: Healthy Finance). En Profit First was HET praktische antwoord voor de missie die ze heeft. Het ‘banksaldo-boekhouden’ is zo toegankelijk, zo toepasbaar en zorgt ervoor dat de meeste ondernemers die echt niets hebben met jaarrekeningen, winst- en verliesrekeningen etcetera toch echt zelfstandig inzicht kunnen verwerven in hun financiële situatie.

Cold turkey

Ik heb het idee dat ik het licht heb gezien (je snapt ‘t … de sekte). Ik echt zelf aan de slag. Van geen systeem, naar in mijn geval 6 bankrekeningen. Van iemand die maar wat doet met het geld op de rekening, hopelijk, naar een verstandig financieel opererende ondernemen, MET een salaris en MET winst. Ik houd je op de hoogte van de ontwikkelingen. En ik beloof je kritisch verslag te doen van mijn bevindingen.

Lees meer

Ik ben direct in de trein terug begonnen aan het boek Profit First – hierin lees je alle ins en outs van “een simpel systeem om je bedrijf te transformeren van een cash-eating monster in een money making machine”. Je kunt het hier bestellen.

 

Het bericht Eerst je winst: over het eerste Profit First evenement in Nederland! verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.