ZZP en zwanger

zzp en zwanger

Zwanger? Gefeliciteerd! Net als in vrijwel alle gevallen moet je als ZZP’er ook in dit geval zelf het een en ander organiseren. Het volgende moet je minimaal weten en doen.

Vanaf 2008 is er een regeling waardoor je als ZZP’er een uitkering ontvangt tijdens je zwangerschapsverlof. Deze regeling heet ZeZ: Zelfstandig en Zwanger. Je ontvangt het wettelijk minimumloon tijdens jouw verlof. Je betaalt hiervoor geen premie, deze uitkering wordt uit algemene middelen gefinancierd.

Aanvragen en uitkering

Als je meer dan 24 weken zwanger bent en uiterlijk 2 weken voor je uitgerekende datum meld je je aan bij het UWV. Het enige dat je moet doen is een formulier invullen en een door huisarts of verloskundige getekende zwangerschapsverklaring bijvoegen. Je hoeft geen verklaring mee te sturen omtrent zelfstandigheid. Wel moet je dit eventueel achteraf kunnen bewijzen, zorg er dus voor dat je je urenregistratie et cetera op orde hebt.

Je ontvangt de maximale uitkering als je in het kalenderjaar voor je aanvraag ten minste 1225 uur als zelfstandige hebt gewerkt. Ter informatie: het wettelijk minimumloon voor iemand van boven de 23 jaar is € 1.537,20 per maand. Werkte je minder dan 1.225 uur, dan is de uitkering lager. De hoogte van de ZeZ is dan afhankelijk van je winst in dat jaar. Dat geldt ook als je meewerkend echtgenote of partner bent.

De ZeZ-uitkering duurt 16 weken. De uitkering gaat in tussen 6 weken en 4 weken voor de dag na de uitgerekende datum. Je bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag je de uitkering laat ingaan. Na de bevalling heb je recht op 10 weken uitkering. Koos je ervoor om de uitkering 4 weken van tevoren te laten ingaan, dan heb je na je bevalling dus recht op 12 weken. Als je conditie het toelaat, is het meestal dus het meest logisch om tot 4 weken voor de uitgerekende datum door te werken.

En een AOV?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert ook uit tijdens je bevallingsverlof. Maar, in veel gevallen geldt een eigenrisicotermijn. Het kan dus zijn dat je over een deel van je verlof helemaal geen uitkering ontvangt. Ook zijn er veel verzekeraars die de eerste 1 of 2 jaar na afsluitingsdatum nog niet uitkeren. Er zijn ook uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld bij Movir, hier is de voorwaarde dat de zwangerschap na de ingangsdatum van de verzekering moet zijn ontstaan.
Nog een mogelijk addertje onder het gras: Bij sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ontvang je minder als je een ZeZ uitkering ontvangt. Conclusie voor wat betreft de AOV’s: lees goed de kleine lettertjes voordat je er een afsluit.

Langer of korter verlof?

Langer dan 16 weken verlof? Dat mag natuurlijk! Alleen zorg je dan helemaal zelf voor de financiering daarvan. Wil je korter verlof? Dat kan en mag ook. (Wel even doorgeven aan het UWV indien je gebruik maakt van de ZeZ regeling.) In tegenstelling tot een werknemer mag je als zelfstandige doorwerken totdat je weeën beginnen, of pak je de draad weer op meteen na de bevalling. Je moet je alleen afvragen of dat verstandig is.

Een tip: Neem hierover ruim van tevoren ZELF een beslissing (en laat dit niet door je opdrachtgever bepalen).

Nog een tip: je hoeft echt niet al bij 12 weken zwangerschap je opdrachtgever te vertellen dat je zwanger bent, maar zorg er wel voor dat je dit binnen een nette termijn laat weten. Dan kan je samen een oplossing verzinnen voor tijdens je verlof (vervanger?) en kan je het hopelijk ook zo regelen dat je na je verlof weer voor dezelfde opdrachtgever kunt blijven werken.

Een andere keer schrijf ik over ZZP en kinderopvang.

Wat handige links:

Rijksoverheid over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

UWV regeling Zelfstandige en Zwanger

 

 

 

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.