Freelance FactoringWouk Witte

Wouk Witte is een bescheiden Rotterdamse ondernemer, geboren in een ondernemersgezin.
Ooit begonnen in loondienst vervolgens zzp-er en wederom in loondienst, kent hij beide kanten van de markt.
Bij zijn laatste werkgever kwam hij op het idee van Freelance Factoring toen zzp-ers hem met enige regelmaat vertelden het hoofd niet boven water te kunnen houden door verlate betalingen.
Tijdens een avondje sporten met collega’s, vertelde hij over zijn plannen. Twee van hen waren direct geïnteresseerd en wilden met hem mee doen.
Wouk vindt sporten een mooie manier om mensen te leren kennen op een andere manier dan op de werkvloer. In dit geval kwamen ze er zo achter dezelfde ideeën en idealen te delen. Als in een jongensboek werkten ze het idee aan de keukentafel helemaal uit.
Met behulp van hun spaarpotten en friends, fools en family konden ze in hun starterstijd de financiering rond breien, zodat klanten gegarandeerd betaald werden.
Later deden ze dit middels informal investers en crowdfunding.
Ze begonnen vanuit huis in 2012 en anno 2016 bevinden ze zich in een mooi kantoor aan het Oostplein in Rotterdam.

Freelance Factoring

Freelance factoring betaald de factuur die de zzp-er bij een opdrachtgever heeft uitgezet. Freelance Factoring doet dit tegen een bepaald percentage van het te betalen bedrag. Op deze manier heeft de zzp-er geen zorgen of de inkomsten op tijd binnen zijn en Wouk Witte en zijn team regelen de rest met de opdrachtgevers.
Er zijn risico’s aan verbonden. Het risico van valse facturering bijvoorbeeld.
Maar ook dat het verhaal van de klant anders is dan het verhaal van de opdrachtgever. De klant kan zeggen goed gepresteerd te hebben, terwijl de opdrachtgever vindt van niet. Het is de taak van Freelance Factoring om daar een juist beeld van te krijgen.
Inmiddels zijn ze daar steeds meer bedreven in geraakt, zodat ze de risico’s kunnen inschatten.

In tijden van crisis begon Wouk met zijn bedrijf. Veel zzp-ers hadden toen te maken met betalingen die werden uitgesteld, waardoor de zzp-ers in de problemen raakten. Wouk kon dit voor hen oplossen.
Het mooie van zijn bedrijf vindt Wouk dat hij, nu de economische tijden verbeteren, de zzp-ers op een andere manier vooruit kan helpen. Zo gebruiken ze zijn diensten nu om zelf te kunnen investeren en uitbreiden. Voorheen gebruikten ze zijn diensten om gaten te kunnen dichten.

Begrip is een keyword bij Freelance Factoring

Wouk Witte vindt het belangrijk begrip te hebben voor zowel de klant als de opdrachtgever.
Vaak gebeurt het dat beiden een andere invulling van het verhaal hebben. Dan is het aan Wouk en zijn collega’s om te achterhalen wat er speelt. Dit vergt geduld en een begripvolle houding.
Zijn personeel bezit meerdere kwaliteiten, ze kennen het financiële werkgebied. Tevens hebben ze empathie voor hun medemens. Het is voor hen belangrijk tijdens een telefoongesprek de emoties te kunnen herkennen, maar zeker ook erkennen.
Wouk pleit ook voor transparantie. Klanten kunnen online inzien hoe het met de status van een factuur is.
Mede daarom heeft Wouk een open ruimte als kantoor. Collega’s kunnen elkaar horen en op deze manier elkaar managen en versterken.
Wouk ziet zijn team als de olympische ringen. Ze bezitten niet allemaal dezelfde kwaliteiten in dezelfde mate, maar er is overlap in hun manier van werken. Door deze overlap versterkt het team elkaar en behoudt het stabiliteit.
Door zijn benadering maakt Wouk de financiële sector menselijker.

Innoveren en netwerken

Binnen een bedrijf als Freelance Factoring is innoveren erg belangrijk.
Er zijn wel concurrenten, maar vooralsnog is Freelance Factoring verder dan de rest.
Andere, vergelijkbare bedrijven richten zich veelal op het mkb. Zzp-ers worden daar ook onder geschaard.
Wouk richt zich ook op het mkb, maar dan onder een ander label. Het label Freelance Factoring richt zich op de zzp-er. Daarbij heeft Wouk oog voor het feit dat iedere zzp-er anders is en dat hij iedere zzp-er op een andere manier aan moet spreken.
Wouk Witte en zijn compagnons willen graag de voortrekkersrol behouden waardoor ze voortdurend moeten nadenken hoe te innoveren.
Veel innovaties gaan via de achterkant, dat zijn de features in het portaal die klanten te zien krijgen en waarmee Wouk de online dienstverlening verbeterd. 90% van het klantcontact verloopt online.
Tot nu toe is Freelance Factoring vooral bezig geweest met het verbeteren van de IT en de automatisering van de financiën, waardoor ze nu een grote groei prima aan kunnen.

Wouk is lid van een tweetal netwerkclubs. Mkb Rotterdam en Itanks.
Hij vindt dit informele en ontspannen clubs. Zijn idee van netwerken is vooral dat het informeel is en dat je anderen ermee kunt helpen.

Nominatie Ondernemersprijs Rotterdam 2016

Freelance Factoring heeft zich onlangs ingeschreven voor de ondernemersprijs Rotterdam.
Hoewel ze zelf niet graag in de aandacht staan, leek hen dit wel een mooie nominatie. Er waren 44 bedrijven ingeschreven en tot hun verrassing behoorden ze tot de laatste zes. Na onderworpen te zijn aan een kruisverhoor door een deskundige jury, zitten ze inmiddels bij de laatste 3.
Eind november horen ze of ze de winnaar zijn.
Dit zou een mooie opsteker zijn voor hun bedrijf.

Meer weten over Freelance Factoring, bekijk hun website http://freelancefactoring.com/?gclid=CNKH9O3O688CFasp0wods98PmA

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en https://typischwinnifred.nl/

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.