Verkopen als een baas?

Ik miste helaas de key note ‘Investeer in jouw ontwikkeling met een funnelsysteem’. Heel jammer, want dat was een van de redenen om überhaupt naar de Dag van de ZZP’er te komen. Puntje van verbetering voor de organisator – sommige key notes waren in redelijk kleine ruimtes, waardoor er toch flink wat bezoekers teleurgesteld werden. Misschien dus toch van tevoren voor de Key notes registreren?

Verkopen als een baas

Goed, ik belandde bij Jochum Jarigsma die vertelde over verkoop: “Verkoop jij als een baas? Tips voor meer omzet”. Ik had mijn programmaboekjes al volgeschreven dus het NS notitieboekje werd ook aangebroken – sorry dochters, geen goodies (was namelijk ook bij het vertrek de goodybag vergeten).

Geldwolf

Wat is toch de reden dat ‘we’ niet van sales houden? ZZP’ers, ondernemers in het algemeen, eigenlijk iedereen? Conclusie is dat we ‘ut’ eigenlijk niet willen en niet doen, we rennen er massaal voor weg. Maar we hebben het natuurlijk wel gewoon nodig!
We willen geen gladjakker gevonden worden. Denk ‘Wolf of Wallstreet’, of dat je vrienden jou ‘onze tweedehands autoverkoper’ noemen. Daarbij is verkopen ook gewoon spannend. Maar dingen die spannend zijn, kan je minder spannend maken door het vaker te doen! Dan wordt het steeds meer een gewoonte.

Interactief

Jochem behandelde een model van in 7 stappen van contact naar contract. Helaas was de key note niet zo lang dat we alle 7 stappen uitgebreid konden behandelen, helemaal niet omdat de interactieve gedeelten flink wat tijd in beslag namen. Er was zelfs een flinke koeienbel nodig om al die interactieve zelfstandigen hun mond te snoeren.

Drie belangrijke punten die Jochum aanstipte

1 Haakjes! Ook wel overeenkomsten, aanhakers, aanknooppunten. Heb je iets wat je verbindt, dat scheelt enorm en breekt het ijs. Beide een hond? Hondenmensen zijn leuk he? Ik sprak met iemand die ook communicatieadviseur is. Hartstikke leuk! De manier om een relatie op te bouwen. En de manier om iets gegund te krijgen.

2. Koopmotief. Wat zou het koopmotief van de potentiele klant kunnen zijn? Comfort en gemak? Vermijden van ellende? Financieel voordeel? We kregen de opdracht om van het laatste wat we voor onszelf gekocht hadden te bespreken. Eeeeuu, kleren? Koopmotief: vermijden van ellende; stel je voor dat jouw maat binnenkort is uitverkocht.

3. Eigenlijk de belangrijkste tip. Hoe kan ik jou verder helpen? Je hoort het wel vaker: verkopen is het oplossen van iemands probleem. Vraag je dus niet af wat je kunt verkopen, het is veel slimmer om je af te vragen hoe je je gesprekspartner kunt verder helpen. Ik ben communicatieadviseur. Hoe kan ik jou verder helpen? Kan ik eens te teksten op je website bekijken? Misschien kost het dan een uurtje om die service te verlenen, wie weet waar dat toe leidt. Je kunt dit, zoals dit voorbeeld op jezelf betrekken, maar vergeet vooral je netwerk niet! Je kunt mensen ook verder helpen door ze aan elkaar te koppelen.

Meer weten over hoe je zelf kunt leren verkopen als een baas, dan kan je de site van Jochum Jaarsma hier vinden.

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Het bericht Verkopen als een baas? verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.