Tessa van Dam

Tessa van Dam

Al sinds haar elfde volgt de jonge ondernemer Tessa van Dam dansopleidingen.
Vanaf de havo reisde ze na school naar Amsterdam om dansles te volgen. Inmiddels is ze allround opgeleid  binnen de danswereld.
Ook nu combineert de 23 jarige zzp-er haar studie met dans en werk.

Het was voor haar nooit een vooropgezet plan om te gaan ondernemen, maar het is toevallig zo gelopen.
Toen ze zich inschreef bij modellenbureau’s werd haar geadviseerd zich in te schrijven bij de KvK, iets waar ze tot de dag van vandaag geen spijt van heeft. Al vier jaar is ze inmiddels zzp-er en het is voor haar goed te combineren met haar deeltijdstudie Crossmediale Communicatie.
Door het harde werken vergeet ze soms wel eens dat het begonnen is met haar passie, het dansen. Die passie komt dan in de verdrukking door de roes van het harde werken.

TD events

TD events is de onderneming van Tessa van Dam waaronder ze te boeken is.
Ze is te boeken als allround danseres, model, hostess en danslerares.

Zo’n vier dagen in de week geeft ze dansles, voornamelijk aan kinderen.
Het kan variëren van jazz tot streetdance. Tessa is van alle dansmarkten thuis, maar kijkt ondertussen ook naar wat haar leerlingen ambiëren. Als ze merkt dat streetdance hen erg ligt dan past ze dat toe binnen haar lessen. Ze vindt het vooral van belang dat ze komt waarvoor ze ingehuurd is, maar ook dat haar leerlingen het daadwerkelijk leuk vinden. Binnen de kaders van de opdracht varieert ze dan het aanbod, zodat ze iedereen tevreden kan stellen.
Het les geven aan kinderen vindt Tessa een hele mooie uitdaging, kinderen zijn nog zo puur en ze geeft hen al les vanaf drie jaar. De kunst is om het spelenderwijs leerzaam te houden.
Tessa geeft met TD Events ook dansworkshops aan alle denkbare partijen.

Voor de kerstvakantie geeft ze een dansbootcampdag voor kinderen. Ze vindt het belangrijk kinderen in beweging te krijgen en te laten zien dat bewegen echt heel leuk is. Tijdens haar lessen pakt ze vaak ook nog een stukje voedingsadvies mee. Suikerhoudende drankjes zijn bij haar lessen dan ook not done.

Naast haar dansles en wat extra bijverdienste doet Tessa graag hostessklussen en modellenwerk. Ze is onder andere het gezicht van Lays geweest en van het kledingmerk Style Works.
Tessa staat ingeschreven bij modellenbureau Jade. Een modellenbureau kiest ze kritisch, stijl vindt ze daarbij belangrijk.

Ondernemen

De balans tussen werk en privé is voor Tessa als jonge ondernemer, wel eens zoek.
Voor haar gevoel is ze altijd aan het werk. Daarnaast is het binnen haar vakgebied van belang dat je goed voor jezelf zorgt en vrijwel altijd representatief voor de dag komt. Dat is soms heel pittig, maar ze weet waar ze het voor doet en kan daardoor de discipline blijven opbrengen. Voor een jonge ondernemer heeft ze een duidelijke visie over hoe je het moet aanpakken.

Haar opdrachtgevers zitten op Facebook, LinkedIn en Instagram. Dit zijn de social media die ze daarom up to date moet houden.
Zelf is ze bezig om een website te gaan bouwen, zodat ze goed vindbaar is via internet. Tot nu toe komen de opdrachten vaak via via. Via haar netwerk krijgt Tessa vaak opdrachten, maar over het algemeen via de bureau’s waar ze ingeschreven is.
De leukste opdrachten zijn die waar ze het geheel zelf mag regelen. De lessen, de optredens, het contact met ouders en de nieuwsbrieven maken en verspreiden. Binnen die opdrachten leert ze steeds weer bij en dat vindt ze belangrijk.

Tessa is zakelijk ingesteld en vindt het leuk om met andere ondernemers te sparren over hoe je je onderneming steeds meer kunt verbeteren. Ze heeft ook ondernemerstrainingen gevolgd.
Netwerken doet ze vooral binnen haar eigen vakgebied, omdat daar de grootste kans is op geschikte opdrachten.

Toekomst

Tessa van Dam is heel blij met wat ze nu doet. Ze beseft heel goed dat ze precies dat doet wat ze leuk vindt en dat is niet voor iedereen weggelegd.
Haar droom is een groot eigen bedrijf te hebben, dat kan een dansschool zijn, maar ook een platform.
Tessa vindt het bijzonder dat er binnen de dansscholen geen franchise ondernemingen zijn. Dat lijkt haar mooi om te ontwikkelen. Dansscholen onder haar onderneming op franchisebasis met een hoog kwaliteitsnivo.

Ook wil Tessa ooit een dansmusical doen. De audities van On Your Feet is ze misgelopen door andere verplichtingen en daar baalt ze enorm van.
Ze heeft al gedanst voor The Voice of Holland en de Toppers, maar On Your Feet staat zeker nog op haar wishlist.

Tip voor ondernemers

Het valt Tessa van Dam op dat binnen het creatieve gebied veel ondernemers het lastig vinden om te vragen wat ze waard zijn.
Tessa heeft dan ook als tip dat je jezelf altijd op waarde moet inschatten en durf het bijpassende bedrag te vragen. Vraag het salaris wat je waard bent en wees daar duidelijk over, wat doe je wel en wat doe je niet.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.