Wat je niet wist over het terugvragen van belasting:

kik1

De belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Ik denk dat elke ondernemer deze slogan wel kan dromen. Elke 3 maanden is het weer een nachtmerrie om dat deel van jouw zuurverdiende inkomsten te moeten afdragen. Gelukkig zit er ook aan het eind van deze tunnel een lichtpuntje; het terugvragen van deze belasting. Wat kun je allemaal terugvragen en wat niet? Dat zal je nog verbazen. Lees hier meer en doe er je voordeel mee!

Welke kosten zijn wel en niet aftrekbaar

In beginsel kan je alles aftrekken waarvan je zelf denkt dat je dit doet om goed te kunnen ondernemen. Pas wanneer er een privé-element in te ontdekken is, stelt de belastingdienst aanvullende eisen. Soms doen zij dat door gewoon een forfaitair bedrag te kiezen (bijvoorbeeld 0,19 cent per kilometer), soms door slechts een deel in aftrek toe te staan, bijvoorbeeld voeding (26,5 % daarvan is voor eigen rekening). Ook kan het zijn dat de overheid door fiscale regelgeving je gedrag wilt beïnvloeden, denk hierbij aan de verschillende bijtellingspercentages voor meer of minder zuinige auto’s, investeringsaftrek, etc.

Vuistregels

Als vuistregel kun je aanhouden dat je alleen BTW mag terugvorderen wanneer je BTW-plichtig bent en dat dit alleen van toepassing is op zakelijke kosten. De wekelijkse boodschappen voor jouw gezin vallen hier dus buiten. Daarnaast moet je een factuur hebben die aan de eisen van de fiscus voldoet. Uiteraard zijn er wel aankopen waarbij de scheidingslijn tussen zakelijk en privé vaag is. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe smartphone gekocht die je zowel zakelijk als privé gebruikt? Dan kun je hiervoor in principe een gedeelte van de BTW terugvragen. Dit geldt ook voor de benzinekosten. Als je in verhouding 70% privé rijdt en 30% zakelijk, dan mag je 30% van alle BTW over de kosten die je maakt voor de auto terugvragen. Dit gaat alleen op als deze procentuele verhouding ook uit je administratie blijkt. Nog een huishoudelijke tip: Je mag de BTW op onderhoud, reparatie en brandstof procentueel (percentage zakelijk gebruik ten opzichte van totaalgebruik) terugvragen.

Er zijn overigens uitzonderingen te bedenken, waarbij de levering wettelijk is vrijgesteld van het vermelden van BTW (zoals bij een taxi bon). Dit geldt ook voor het terugvorderen van BTW op benzine wanneer je van de kassa van het tankstation geen bon hebt gekregen. Deze betaling moet echter wel duidelijk traceerbaar zijn, zoals door een afschrift op jouw zakelijke rekening.

Verborgen schatten

Er zijn veel kosten die je wél mag terug vragen, maar die door veel ondernemers vergeten worden. Zo kun je bijvoorbeeld de specifieke uitgaven voor een kantoor aan huis bijna allemaal terugvragen. Denk hierbij aan de aanschaf van een bureau, printer of verbouwkosten. Ook boeken en andere literatuur met een zakelijk karakter mag je bij de belastingdienst aankaarten. Wil jij jezelf verder ontwikkelen als ondernemer? Doe een zakelijke cursus (die niet is vrijgesteld van de BTW) en profiteer ook hier van belastingvoordeel!

Er zijn heel veel van die regels, het beste advies is om een goed administratiekantoor te nemen. Zij kennen de spelregels en kunnen je behouden voor fouten en dus boetes. Belangrijker nog, een goede boekhouder besteedt veel aandacht aan de vraag of alle bonnen wel zijn ingeleverd. Vooral allerlei kosten die via de privérekening worden betaald maar toch een zakelijk karakter hebben. Misschien je mobiele telefoon, de autoverzekering, of je internet. Hoe meer van deze kosten door je boekhouder worden opgevraagd hoe beter. Dit betekent namelijk dat je boekhouder echt bezig is met je boekhouding en het maximale er uit wilt halen.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.