Relatiegeschenken, kostenpost of meesterlijke marketing?

Relatiegeschenken… ik weet het, oubollig! Het wordt door sommige bedrijven zelfs helemaal niet meer geaccepteerd (let op, omkopingsgevaar). Of, wat ik zelf ooit als interimmer meemaakte: alle relatiegeschenken gaan op een grote hoop en worden aan het eind van het kerstdiner verloot (en wat er overbleef was voor mij). In deze gevallen moet je je afvragen of je er tijd en moeite in moet steken. In andere gevallen kan het heel nuttig zijn. Zelfs – of misschien wel juist – voor jou als zelfstandige!

Met zorg geselecteerd

Een voorbeeld. Je bent architect en je werkt veel voor een projectontwikkelaar. Geef dan de directeur een Stendig kalender om hem te bedanken voor de samenwerking. Zo denkt deze beste man het hele volgende jaar elke keer als hij de kalender ziet aan jou! Jouw relatiegeschenk heeft daarmee hetzelfde effect als een billboard van jezelf in de directiekamer. Je begrijpt het idee neem ik aan. Standaard flesjes wijn en onpersoonlijke spullen waar niemand iets aan heeft zijn zonde van je geld. Maar met een ‘curated gift’, een met zorg geselecteerd cadeau kan je echt een top of mind positie verwerven of behouden.

Zoek aanknopingspunten

Nu is natuurlijk de uitdaging om voor jouw belangrijkste relaties een passend cadeau te vinden. Het voordeel is dat je als ZZP’er je relaties of opdrachtgevers vaak goed kent. Probeer dat te gebruiken. Wat zijn hun hobby’s, hoe ziet hun kantoor eruit? Houden ze van koffie, thee, chocolade, frambozenjam, kreeft, balkenbrij? Zijn ze trotse Rotterdammers, Amsterdammers of Tukkers? Dat zijn allemaal aanknopingspunten voor een persoonlijk relatiegeschenk. Je kunt het ook omkeren. Welk cadeau past er nou perfect bij jouw dienst en herinnert jouw klant direct aan jou? Een waterkan met houtskoolfilter als geschenk van de legionella-inspecteur.

Er zijn geen regels

Nog een tip: het hoeft niet aan het eind van het jaar! Is jouw relatie een ontzettende zeilfanaat en gaat ‘ie in het voorjaar een maand zeilen? Geef hem juist dan jouw zeil-gerelateerde cadeau. Er zijn geen regels! Als je er maar een persoonlijke twist aan kunt geven. Dat is tenslotte ook wat je wilt benadrukken en waarvoor je wilt bedanken: de persoonlijke band die je met deze zakelijke relatie hebt.

Bij de Belastingdienst zijn daarentegen wel regels, let even op de regelgeving voor giften en relatiegeschenken.

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.