Op vakantie als ZZP’er

De wintermaanden komen er weer aan en dat betekent dat veel van je opdrachtgevers rustiger vaarwater in gaan of het juist ongelofelijk druk krijgen. Aan jou op dit moment de keus om er tussenuit te glippen of jezelf onmisbaar te maken. Hoe dan ook is het belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer je vakantie altijd goed in hebt gepland. Hoe doe je dit en wanneer komt dit het beste uit? Lees hier mijn 5 tips!

Gaan!

Als zelfbenoemde work-o-holic snap ik als geen ander hoe moeilijk het is om de constante stroom aan opdrachten en projecten achter je te laten en te besluiten om een (welverdiende) vakantie in te plannen. Toch zijn wij ZZP’ers ook maar mensen en zal niemand er gelukkig van worden om 52 weken per jaar aan het werk te zijn. Vandaar mijn belangrijkste tip; als je toe bent aan vakantie, ga dan ook! Boek een ticket en hou je vast aan deze planning.

Op vakantie zonder vakantiegeld

De eerste vraag die naar boven zal komen wanneer je denkt aan vakantie is waarschijnlijk: hoe ga ik dit betalen en wat doe ik met mijn maandelijkse lasten als er geen inkomen binnenkomt? Ook op deze vraag heb ik een simpel antwoord; probeer waar mogelijk maandelijks een klein bedrag ‘vakantiegeld’ te sparen. Met 8% van je maandinkomen spaar je zelf een soort vakantiegeld bij elkaar, wat je kunt gebruiken voor het moment dat je dit ook echt nodig hebt. Als je een zakelijke rekening hebt kun je tegenwoordig bij de meeste banken ook verschillende spaardoelen meegeven. Hiermee kun je op een overzichtelijke manier in kaart brengen welk deel van je budget je kunt missen en waar je dit voor wilt gebruiken.

Hoe, wat, WANNEER?

Als je eenmaal hebt besloten dat je op vakantie gaat, rest jou alleen nog maar de volgende vraag; wanneer is het juiste moment? Als je al wat jaartjes mee gaat is de kans groot dat je al een periode kan aanwijzen waarbij jouw opdrachtgevers weinig opdrachten verstrekken of zelf vaak weg zijn. Als dit niet het geval is, is het voornamelijk van belang dat je jouw vakantie ruim van te voren aankondigt. Dit is niet alleen voor je opdrachtgevers prettig, maar het idee dat alles goed geregeld is geeft je ook meer rust.

Eerlijkheid duurt het langst

Ga je op vakantie? Maak hier dan ook optimaal gebruik van. Als je de eerste 3 stappen doorlopen hebt, betekent dit dat je als het goed is met een gerust hart het land kan verlaten. Plan dan ook geen werkdagen of uurtjes in en maak geen toe-do lijstjes. Je kunt de afweging maken om te communiceren dat je wel af en toe bereikbaar bent, maar denk er aan dat dit je vakantiegevoel wel in de weg komt te staan. Wees dan ook duidelijk en eerlijk tegen je opdrachtgevers en geef aan dat je gedurende je vakantieperiode niet bereikbaar bent, maar bijvoorbeeld wel om de dag je e-mail checkt en belangrijke vragen beantwoord. Zo weten zij precies waar ze je wel en niet voor kunnen contacten en voorkom jij dat je gespamt wordt.

Nazorg

Zoals alle werk gerelateerde zaken vergt ook je vakantie wat nazorg. Je zult bij thuiskomst misschien wat meer e-mailtjes dan normaal moeten doorspitten (als je stap 1 t/m 4 goed hebt gevolgd niet té veel natuurlijk), of nog een aantal facturen met spoed moeten behandelen. Zorg er daarom voor dat je agenda de week na je vakantie ook zo veel mogelijk hebt leeg gehouden. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en kun je rustig en geordend je werkleven weer opstarten.

Gelukkig verkeer jij nog volledig in vakantiesferen en kan hoogstwaarschijnlijk niks of niemand jouw roesje verpesten! Jouw vakantie is een investering in je bedrijf, maar denk eraan: ‘when you like your work everyday is a holiday’. Wil je meer tips of pak jij het heel anders aan? Link met mij via LinkedIn!

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.