Online of nonline op vakantie in het buitenland?

Ik zou graag 100% Wifree of ‘nonline’ op vakantie willen, maar dat lukt me helaas niet vanwege de verplichtingen die ik met opdrachtgevers ben aangegaan. Maar hoe regel je dat nou het beste? Ik heb via diverse sites van mobiele aanbieders wat tips verzameld en ik heb zelf wat voorbereidingen getroffen.

Beperk het aantal online momenten

Normaal gesproken ben je tegenwoordig bijna de hele dag online. De bedoeling van je vakantie is waarschijnlijk (ook) om daarvan wat afstand te nemen. Beperk daarom je online tijd tot een of twee keer per dag.

Plannen en klaarzetten

Werk vooruit, zodat je tijdens je reis online werktijd bespaart. Blogs, tweets, Instagram … heel veel kan je plannen via WordPress, Hootsuite, Later, Planoly. Facebook posts zet je ook al makkelijk van tevoren klaar. Zo gaat veel van je social media door, zonder dat je er dure data EN quality vakantietijd aan op hoeft te offeren!

Management by expectations

Informeer je opdrachtgevers. Klink misschien raar, maar als je een week van tevoren laat weten dat je daarna drie weken weg bent, kunnen ze daarop anticiperen. Geef ook aan of en hoe je bereikbaar bent tijdens je afwezigheid.

Gratis wifi?

Gratis wifi is natuurlijk het allerbeste voor je portemonnee als je op reis bent. Echter, de ervaring leert dat de meeste wifi netwerken die gratis worden aangeboden in hotels, op campings en andere gelegenheden maar weinig snel zijn of zelfs überhaupt niet werken. Tip: probeer dan het netwerk ook eens buiten de ‘spits’. Alternatieven zijn wegrestaurants, McDonalds, Burger King etc, cafe’s en supermarkten… Nu ben ik zelf nooit zo heel bang voor cybercriminelen, maar houd er rekening mee dat je op deze plaatsen niet op een beveiligd netwerk zit.

Roamend in het buitenland

Gelukkig is roamen sinds 30 april van dit jaar weer een stuk goedkoper geworden in de EU. Je betaalt een toeslag voor bellen per minuut (6 cent), per sms (2 cent) en per MB data die je gebruikt (6 cent) bovenop het tarief dat jouw buitenlandse roaming-aanbieder rekent.
Controleer voor vertrek hoe jouw mobiele provider de data aanbiedt. Bij T-mobile kan je bijvoorbeeld de data die je in het buitenland verbruikt deels van je bundel betalen, of makkelijk ‘bij-bestellen’. Andere providers verrekenen dit op een andere manier:

  • Internetten, bellen en sms’en in het buitenland bij KPN.
  • Internetten, bellen en sms’en in het buitenland bij T-mobile.
  • Internetten, bellen en sms’en in het buitenland bij Vodafone.

Extra waarschuwing
Vanuit de EU is er ook nog georganiseerd dat je een waarschuwing ontvangt als je veel data hebt versnoept. Wanneer je de grens van € 60,50 (incl. btw) bereikt, dan is je internet vanaf dat moment geblokkeerd. Je krijgt zowel bij 80% als bij 100% verbruik een sms. Je kunt aangeven dat je het gebruik van internet of e-mail tegen normaal tarief wilt voortzetten. Daarna ontvang je geen waarschuwing meer.

Waaraan gaan je data op?

Weet jij wat het plaatsen van een Facebook update aan data kost? Het bekijken van een Youtube filmpje? Wat kan je doen met 50MB? Je verstuurt of ontvangt ongeveer:
– ruim 10.000 WhatsApp-berichten
– of 500 foto’s via WhatsApp
– of plaats je 50 Facebook-berichten
– of kun je 250 kaarten downloaden in Google Maps
– of check je 500 nieuwsberichten via de NU.nl-app
– of browse je naar 50 webpagina’s
let op, want met het bekijken van video’s op YouTube of Netflix verbruik je 10x zoveel MB!

Data-besparende maatregelen

D’r zijn een boel handige trucs om ervoor te zorgen dat je geen onnodige data verbruikt:
– Zet om te beginnen je dataroaming uit en schakel deze alleen in als je een van je spaarzame online momenten hebt.
– Zorg er voor dat je automatische updates, automatisch afspelen van filmpjes zoals in Facebook en Instagram uit hebt staan.
– Bezoek zo veel mogelijk mobiele websites. Dat is vaak hetzelfde adres, maar dan met m. of mob. voor de url. Voor het laden van deze sites gebruik je veel minder data. Stel op je telefoon in dat automatisch de mobiele variant van een website wordt geladen.
– Stel je e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.
– Installeer de app van je mobiele provider om te zien hoeveel data je gebruikt.
– Houd je kinderen uit de buurt van je telefoon (en pas de toegangscode weer eens aan), over het algemeen zijn ze geneigd om direct naar Youtube te sturen.

Mifi of persoonlijke hotspot?

Op mijn zoektocht naar online aanwezigheid in het buitenland stuitte ik op iets – voor mij – volledig nieuws: mifi, ‘mobile wifi’. Het is eigenlijk een kleine mobiele router waarmee je je eigen wifi netwerk ‘produceert’. Je schaft een extra stukje hardware aan voor zo’n €50,- en stopt er een lokale prepaid simkaart in. Op deze manier kun je redelijk goedkoop tot soms wel tien mobiele apparaten van wifi voorzien. Maar… je kunt ook je eigen smartphone tot mobiele hotspot ombouwen. Hier doe je dan hetzelfde mee; je stopt er een buitenlandse prepaid kaart in en maakt relatief goedkoop gebruik van het mobiele netwerk terplekke. Nadeel is dat je niet kunt bellen wanneer je je telefoon als hotspot gebruikt en het vreet batterij, dus je moet wel in de buurt van een stopcontact zijn. Maak je gebruik van een mifi, dan heb je deze twee nadelen niet.

Je kunt ook via de ANWB mifi’s aanschaffen MET een prepaid kaart voor verschillende populaire vakantielanden. Ik heb heel even een vergelijking gemaakt voor Duitsland, maar volgens mij is het goedkoper om de eerste de beste Duitse T-mobile winkel in te lopen en daar een prepaid kaart aan te schaffen.

Conclusie?

Helaas, ik heb vooralsnog geen eenduidige top-oplossing voor online aanwezigheid in het buitenland, het is een kwestie van trial and error. Verdiep je voor vertrek nog even in de handleiding van je telefoon en maak een afweging van wat je zelf nodig hebt. Ben je vaak in het buitenland (zonder wifi), moet je kunnen bellen tijdens het internetten en wil je uren lang zonder stroom online kunnen zijn, dan is mifi wellicht de aanschaf waard. Zo niet, dan kan je mijns inziens best vooruit met een prepaid buitenlandse sim of misschien zelfs wel met je eigen databundel.

Het kan overigens heel goed dat ik nog een optie over het hoofd heb gezien. Heb jij nog nuttige tips? Ik hoor het graag!

 

 

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.