Nieuwe gewoontes – geef het tijd en geef niet op

vivian vertelt nieuwe gewoontes

Ik zit nu met mijn rug naar die grote kalender en mijn vers geplakte Post-its vallen stuk voor stuk naar beneden; ik hoop maar dat het geen voorteken is. Ik wil namelijk twee nieuwe gewoontes definitief opnemen in mijn dagelijkse routine en de Post-its moeten daarbij helpen.

Mijn nieuwe gewoontes

Ik ben nu dik twee maanden bezig mijzelf nieuwe ‘habits’ aan te leren. Ik ben proefpersoon voor een vriend die bezig is om een programma te ontwikkelen om nieuwe gewoontes aan te leren. Om gezonder te gaan eten, bewegen etcetera, maar bijvoorbeeld ook in mijn geval, om nieuw gedrag voor het werk in te laten slijten. Ik wil namelijk elke dag een uur aan mijn social media werken en een uur aan het schrijven van SEO teksten voor mijn eigen webwinkel. Met meer dan 500 producten is dat een flinke kluif – idem de social media, waaronder Instagram, Facebook, een blog en – misschien niet helemaal ‘social media’ – het maken van het benodigde eigen beeldmateriaal.

Geef het tijd

De theorie zegt dat als je nieuwe gewoontes wilt aannemen, je dit een flinke tijd moet volhouden. Anders verdwijnen ze net zo snel als ze gekomen zijn. Ik vergelijk het met mijn plaatjesbeugel van vroeger. Mijn orthodontist zei altijd “Ik kan het allemaal heel vlug doen, dan ben je snel van je beugel af, maar staan je tanden binnen de kortste keren ook weer scheef”. We gaan voor deze gedragsverandering uit van 3 maanden.

Begin is makkelijk

Het begin was makkelijk. Ik was gemotiveerd, ik had er zin in, ik maakte echt tijd voor mijn twee uurtjes. Kwam er achter dat ik ze het beste aan het begin van de dag kon plannen (je weet wel, iets met die kikker). Ook bleek het goed te werken om de uren op te knippen in twee halve uren (pomodoro’s!). Kortom, ik was lekker bezig. Maand maart liep gesmeerd.

Klad erin

Maand twee was echter redelijk desastreus. Het begon nog goed, maar halverwege had ik een lang weekend cursus, gevolgd door een week met de parketschuurder in huis en een lang Paasweekend er achteraan. Als klap op de vuurpijl volgde in april en begin mei ook de Meivakantie. Daar gingen mijn uurtjes.

Ritme

En met mijn uurtjes verdween ook het ritme. En daarvoor in de plaats kwam frustratie. Want ik wilde wel. Maar ik kon niet – vaak vanwege externe factoren. Met mijn ‘coach op afstand’ besprak ik de mogelijkheden om weer terug op de rails te komen.

Visualiseer

Maak het zichtbaar, was een van zijn tips. Waarom wil ik deze twee uur per dag op deze manier inrichten? Dat is omdat ik een doel voor ogen heb. Ik wil mijn eigen webwinkel tot een succes maken en ben ervan overtuigd dat dit de eerste stappen zijn daar naartoe. Dus heb ik een tekening naast mijn bed staan van hoe mijn leven eruit ziet wanneer het succes daadwerkelijk bereikt is. (Tuurlijk, dan zijn er weer nieuwe doelen, maar je begrijpt het principe. Ik sta op en het eerste wat ik zie is mijn ‘droom’.

Kleine beloning

Ten tweede visualiseer ik wat er moet gebeuren. Ik plaats van na afloop mijn twee uurtjes te loggen via een computerprogrammaatje heb ik mijn Stendig kalender voor de maand juni volledig klaargemaakt. Elke dag dat ik KAN besteden aan mijn twee uurtjes (reëel zijn in je verwachtingen!), heb ik twee post-its geplakt; een voor SEO en een voor SOCIAL. Klaar? Yes, beloning: dan mag de betreffende Post-it in de prullenbak. Niet klaar? Post-its laten hangen en morgen weer op nieuw proberen. Niet gefrustreerd raken, gewoon doorgaan.

Grote beloning

Op 10 maart ben ik van start gegaan met de afspraak dat ik dit 3 maanden vol zou houden. Ik had een belangrijk ding nog niet verteld. Elke maand zet ik een van tevoren bepaald bedrag opzij wanneer ik mij goed aan de met mezelf en de ‘coach’ gemaakte afspraken houd. Ik spaar hiermee voor iets wat ik echt heel graag wil, zo langzamerhand nodig heb, maar wat voor mezelf echt een extreme beloning is; een iPhone RED. Na jaren met een afgeragde iPhone 4 wil ik mezelf aan het eind van deze periode graag belonen met een extreem coole gadget, iets waar ik normaal gesproken veel te zuinig voor ben. Trouwens, de grootste beloning is natuurlijk de gedragsverandering, of dat nu gezonder eten, meer slapen, minder zeuren of een upgrade van je werk is!

Niet opgeven

Ik heb mijn eerste maandbedrag braaf gestort aan het eind van de eerste maand. Toen heb ik namelijk echt goed werk geleverd. Mijn tweede maand heb ik onlangs met schaamrood op de kaken overgemaakt. Ik heb wel mijn uurtjes gedaan, maar verre van optimaal. Ik wil echter niet opgeven. Vandaar de maand juni volledig in Post-its en vol goede moed. Hopelijk mag ik in juli mezelf de iPhone cadeau geven, maar eerst ga ik investeren in echter Post-its, anders strand deze laatste poging al voor ‘ie überhaupt begonnen is!

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Het bericht Nieuwe gewoontes – geef het tijd en geef niet op verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.