Marijn Donkers

Marijn Donkers

De enthousiaste duizendpoot Marijn Donkers begon ooit met een opleiding CMV, omdat ze veel bezig was met muziek en straatcultuur.
Haar schoonouders hadden destijds een volkstuin op Rotterdam Zuid.
Af en toe kwam Marijn daar ook en steeds vaker besloot ze een handje te helpen.

Het tuinieren had ze van oudsher van haar oma meegekregen die altijd wel een geneeskrachtig plantje voor elk kwaaltje in de tuin had staan. In de volkstuin op Zuid kwam Marijn er meer en meer achter dat ze talent had voor tuinieren.
Ze had het overzicht en kon goed prioriteiten stellen wat op welk moment moest gaan gebeuren in de tuin.

Ondertussen werkte ze aan culturele projecten. Toen daar de zakelijk directeur vertrok, kreeg Marijn het idee dat ze alles eigenlijk zelf deed, van communicatie, administratie tot de uitvoering ervan.
Waarom dan nog in loondienst vroeg ze zich af? Ze schreef zich in bij de KvK en begon voor zichzelf.

In eerste instantie bij sociale en culturele projecten, maar toen zij in contact kwam met Creatief Beheer in Rotterdam, besloot Marijn te solliciteren als zzp-er. Zo mocht ze meewerken aan het vergroenen van de stad.
Ondertussen startte ze met de opleiding in permacultuur en aansluitend de hoveniersopleiding én met haar onderneming GreenView Gardens.  

Green View Gardens

Met GreenView Gardens richt Marijn Donkers zich op ecologisch tuinieren, dat wil zeggen dat ze als hovenier natuurvriendelijke keuzes maakt bij het aanleggen van een tuin.
Zo gebruikt ze absoluut geen gif, ze houdt rekening met ruimte voor insecten en andere dieren, ze creëert plekken met inheemse planten, doet aan hergebruik van materialen en aan bodemverbetering.
Kortom, alles met het oog op het milieu en op de toekomst.

Marijn maakt het liefst natuurlijke tuinen. Haar doel is dan ook om het beeld wat mensen van een tuin hebben te verzachten en ze te laten zien dat rust creëren in een tuin heel belangrijk is.
Ze hoopt mensen zelf aan het tuinieren te krijgen en hen op die manier dichter bij de natuur te brengen.
Immers, de natuur is voor de mens onmisbaar.

Marijn houdt van het mooi maken van een tuin met daarbij een stuk natuurbewustzijn meegeven aan de klant. Ze onderscheidt zichzelf met haar onderneming door methodiek, plantkeuze, het maken van schaduwtuinen en eetbare tuinen, haar specialismen.
Inmiddels heeft ze een behoorlijk arsenaal aan planten in haar systeem waarvan ze precies weet hoe ze zich gedragen onder welke omstandigheden.
Het lijkt soms een soort verzamelwoede om meer en meer planten te kennen en te verkrijgen.

Haar tuinen zijn vaak rustig met een natuurlijk beeld door middel van verschillende bladkleuren en -vormen.
Ze houdt van een bepaald ritme in een tuin. De core business van tuinaanleg is altijd de hardware, maar Marijn houdt er niet van om tuinen dicht te straten. Daarvoor vindt ze het ecologische systeem in stand houden en versterken veel te belangrijk.

Ondernemen & zichtbaarheid

Marijn Donkers is een selfmade ondernemer. Ze begon gewoon met wat ze wist en wat ze had. Haar website heeft ze zelf gebouwd en het vervult haar met trots dat juist via haar website de meeste klanten komen.
Het maken van haar website ervoer ze als het maken van een bedrijfsplan, hoe wil je je klant aanspreken en wat heb je ze te bieden.

Voor haar was het ondernemerschap een manier om zelf je tijd in te kunnen gaan delen. Ze vindt het heerlijk om te doen en zou het iedereen aanraden.
Het geeft haar extra levenskwaliteit.
Ze wil altijd nieuwe dingen creëren en is een echte vakidioot.

Als hovenier werk je met de seizoenen.
De winter is een rustige periode waarin ze haar (zaai)planning voor klanten en haar volkstuin maakt.
In het voorjaar en najaar werkt ze het meest aan tuin aanleg.
In de zomer moet je weer voorzichtig zijn om vooral niet te veel te willen bij extreme hitte.
Dat is niet goed voor de tuin, maar ook niet voor jezelf.
Ze plant op rustigere momenten ook meer tijd in voor haar sociale projecten die ze een warm hart toedraagt.

Online volgt ze een aantal ondernemers waarvan ze een hoop opsteekt en die tips neemt ze soms ook mee in haar eigen bedrijf.
Green View Gardens is te volgen op
FB, Instagram en Marijn heeft een LinkedIn pagina waar ze goed op gevonden wordt.  

Toekomst

Marijn Donkers ziet zichzelf op haar zestigste nog steeds tuinen aanleggen.
Het zwaardere werk zou ze dan inmiddels wel uitbesteden.
Ze zou graag leerbedrijf worden voor een nieuwe generatie ecologische hoveniers. De niche waarin ze werkt is heel krap bezet dus wil ze mensen inspireren dit werk ook te gaan doen. Juist omdat het zo nodig is voor ons systeem.

Ze ziet zichzelf ook wel adviseren aan ecologische systemen en ecologische aangelegde dorpen of steden, dat is steeds meer in opkomst.
Naast tuinieren wil ze graag lesgeven, dit heeft ze op basisscholen al eerder gedaan, maar ze ziet zichzelf ook wel richting MBO gaan.
De praktijkgerichte opleidingen ondersteunen met haar kennis.

En het werken voor de gemeente, het mooier en groener maken van de stad en samen nieuwe dingen ontwerpen, blijft ook trekken.
Kortom, Marijn zoekt diversiteit binnen haar niche.  

Tips voor ondernemers

Blijf trouw aan jezelf en aan je eigen ervaring binnen je vakgebied.
Maak geen uitstapjes naar dingen die je niet liggen, simpelweg om geld te verdienen. Dat werkt niet.
En doe je dingen op het juiste moment. Dan kost het de minste energie. Volg de natuurlijke seizoenen gedurende het jaar.

 Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy RamekersEva Rookmaker en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.