Marga Zwirs

Marga Zwirs

De passie van Marga Zwirs is zingen, hoewel acteren in musicals ook lang onderdeel van haar leven is geweest.
Al dertig jaar geeft ze les als zangdocent, waarvan zeven jaar als ondernemer.
Ze deed het conservatorium en studeerde af als klassiek zangeres.
Af en toe wilde ze iets anders zingen, maar dat lukte niet doordat zij de technieken voor klassieke zang aangeleerd had gekregen. Haar hoge uithalen waren niet geschikt voor popnummers.

Om die reden verdiepte ze zich in EVT training, een training gebaseerd op hoe de stem echt werkt. Iets wat pas sinds 1985 bekend is geworden, omdat toen inwendig is onderzocht wat er van binnen gebeurd met een stem.
De EVT training vond ze zo geschikt voor haar zanglessen dat ze er zelf een opleiding in volgde.
De methode gaat er van uit dat iedere stem elke klank kan maken, als je maar weet hoe.
Na nog meer onderzoek ontstond de Universal Voice System methode. In 2018 studeerden de eerste 10 zangdocenten op deze methode af, waaronder Marga Zwirs.

Haar muren herbergen een indrukwekkende verzameling certificaten en diploma’s op het gebied van zang en musical.
Zeer waarschijnlijk is zij één van de meest hoog gecertificeerde zangdocenten in Nederland.

Zangschool Rotterdam

Zoals vele ondernemers hun start maken door een gevoel van onvrede, werkte dat bij Marga Zwirs ook zo.
Ze wist dat de zaken niet gingen zoals ze wilde en ging onderzoeken wat ze wel wilde.
Toen op een dag de naam Zangschool Rotterdam door haar hoofd schoot, ondernam ze actie. Dát moest het worden!
De website werd gebouwd wat voor haar voelde als het opzetten van het bedrijfsplan, de puzzelstukjes vielen automatisch in elkaar.

Zangschool Rotterdam begon zeven jaar geleden in de werkkamer aan huis, maar is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met negen docenten in dienst en 1000 leerlingen.
Het gros van de leerlingen komt uit de regio Rotterdam, maar sommigen ondernemen ook de reis vanuit Utrecht of Zeeland voor de zangschool van Marga.

Zangschool Rotterdam biedt vele lessen en workshops aan. Individuele lessen kun je per vijf keer boeken. Marga vindt dat bij deze tijd passen. Na vijf keer boek je nog vijf keer of je stopt er weer mee als het niet bevalt. Geen lang lopende contracten waar leerlingen aan vast blijven zitten.
Naast de workshops, mini cursussen en lessen, geeft Marga met haar team ook de oriëntatie opleiding Musical- en Muziektheater. Er bestaat ook de mogelijkheid je door middel van een aantal lessen voor te bereiden op een auditie bij Codarts.

Het mooie aan alle lessen vindt Marga Zwirs dat je niet weet welk talent er binnen komt wandelen en wat je er uiteindelijk mee gaat bereiken.

Ondernemen

Marga Zwirs had nooit een plan om ondernemer te worden, maar toen het eenmaal gebeurde was niemand uit haar omgeving verbaasd.
In het begin van haar onderneming deed ze heel veel tegelijk, maar ze heeft geleerd dat less more is en richt zich nu vooral op zang.
Van zichzelf heeft ze ontdekt dat ze de marketing van haar onderneming ontzettend leuk vindt om aan te pakken. Via een speciaal platform plant ze haar social media berichten voor het hele jaar in, zodat ze daar niet veel omkijken naar heeft. Ondertussen gebruikt ze die tijd voor de administratie van de boekingen.
Dat wil ze online gaan doen, zodat ook dat haar tijd gaat opleveren.
Ze maakt veel gebruik van LinkedIn en Facebook.
Marga heeft de hele dag door ideeën voor haar onderneming en die noteert ze allemaal.
Zodra de tijd er is rubriceert ze deze en gaat met de korte termijn zaken aan de slag.
Ze gelooft niet in concurrentie: “Een ieder kiest wat bij hem past en kwaliteit onderscheidt zich altijd”,  is haar overtuiging.

Toekomst

Over twee jaar is de rek voor de ruimte waar ze nu zit met de zangschool er wel uit.
Marga heeft voor zichzelf besloten over twee jaar te gaan nadenken wat de toekomst gaat doen.
Dat kan zijn op zoek naar een grotere ruimte en de school laten groeien, maar het kan ook best zo zijn dat ze met een wachtlijst gaat werken en af en toe een ‘nee’ moet verkopen.
Het concept op zich zou geschikt zijn voor een franchise onderneming, maar Marga is bang dat dat ten koste gaat van het contact. “Echt contact is bij zangles prioriteit nummer één.”

Ze heeft ook een droom over een grote ruimte met inpandige horeca waar de zangers onderling met elkaar kunnen kennismaken en er mooie samenwerkingen kunnen ontstaan. Het vinden van een daarvoor geschikte ruimte met ook nog eens de juiste akoestiek en de minst overlast bezorgende maatregelen, is echter een behoorlijke uitdaging.

Tips voor ondernemers

Marga’s motto: “Maak een brug naar de hemel” is tevens haar tip.
Stem af op je innerlijke proces, voel wat je wilt doen en zet dat om in een concrete vorm.
Blijf je innerlijke proces en het concretiseren continu finetunen.
Laat je niet afleiden door eventuele beperkingen, die zijn er niet. ” “Beperkingen zijn de brandstof voor je onderneming, zo blijf je bezig met het oplossen en blijf je je bedrijf ontwikkelen”.

 

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Victor Toxopeus,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.