Leo Vuijst, BSP-mediation

Leo Vuijst

Na jarenlang mediations (sinds 1998) en interim-management , heeft Leo Vuijst zijn sporen met het oplossen van conflicten en lastige kwesties inmiddels wel verdient. Als interim manager moet je regelmatig juist nadruk op de problemen leggen om uiteindelijk tot een oplossing te kunnen komen. Mensen houden vaak vast aan het oude en vertrouwde. Om daar afscheid van te nemen zijn conflicten een nuttig hulpmiddel. Conflicten kunnen dan ook erg positief werken. Mede hierdoor heeft Leo geleerd om op de juiste manier met conflicten om te gaan. Hij begon met zijn mediation studie, omdat het voor zijn interimwerk nuttig was en ging naast zijn interim opdrachten mediations erbij doen. Hij kreeg echter zoveel mediation klanten dat hij zijn interim activiteiten op een laag pitje heeft gezet. Mediation is net als autorijden na het behalen van je rijbewijs. Je hebt een bepaalde basisvaardigheid maar het echte vak en je eigen stijl leer je pas in de praktijk.
Leo is een resultaatgerichte mediator die niet soft maar wel empathisch is. Door zijn ruime ervaring in het management en bedrijfsleven voelt hij zich prettiger bij zakelijke en arbeidsconflicten. Van oorsprong heeft Leo de registeraccountant studie gedaan, hij heeft mede daardoor veel inzicht in het financiële en bedrijfsprocessen.

BSP-Mediation

BSP-mediation vindt het belangrijk dat mensen op een wederzijds nette manier met elkaar om kunnen gaan of indien gewenst uit elkaar gaan.
Ze zijn gespecialiseerd in zakelijke kwesties en arbeidsconflicten.
De eerste mediation bijeenkomst vraagt veel van een mediator en de partijen. Er zit dan enorm veel, vaak negatieve, emotie bij beide partijen.
Conflicten zijn echter heel menselijk en Leo Vuijst vindt het belangrijk de emotie te normaliseren en tot een wederzijds gesprek te komen.
Hij is voorstander om een conflict eerst bij een mediator neer te leggen. Komt het meteen bij de rechtbank, dan zitten beide partijen tenslotte al in de vechthouding. De mindset is hierin ook belangrijk.  De ene partij zal denken ‘we gaan winnen’, maar de tegenpartij denkt dat ook. Beide partijen schatten de winstkansen verkeerd in en de kans op een compromis wordt zo verkleind.
Mensen verwachten van te voren vaak weinig van mediation. Dat vindt Leo bijzonder, ondernemers kiezen tot op heden sneller voor een gang naar de rechter. De rechter neemt dan beslissingen voor de ondernemer. Terwijl je ondernemer bent geworden om zelf te kunnen kiezen. Bij mediation ligt de keus wel in eigen hand. Een oplossing kan ook gedeeltelijk middels mediation en gedeeltelijk door de rechtbank gedaan worden. Vaak neemt de rechtbank de mediation vaststellingsovereenkomst 1 op 1 over.
Iedereen mag zichzelf mediator noemen, maar bij BSP-Mediation zijn alle mediators minimaal MFN-register mediator. Leo is zelf bijvoorbeeld NMI register mediator, MfN-register mediator, IMI Certified Mediator, Gecertificeerd Online Mediator, rechtbank mediator en registeraccountant (RA).
Binnen mediation draait veel om vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid. Om scherp te blijven is Leo deelnemer aan een intervisiegroep waarin ze casuïstiek behandelen en zorgt ook jaarlijks voor voldoende vakmatige bijscholing.

Ondernemen en netwerken

Leo en BSP-Mediation krijgen klanten via de diverse sites waarop ze staan vermeld. Maar meer via aanbevelingen door tevreden klanten, bedrijven waar hij vaste mediator is en verwijzingen door de diverse rechtbanken.
Daarnaast is zijn website SEO technisch gebouwd en onderhouden waardoor hij goed vindbaar is binnen Google.
Leo gaat wel eens naar businessclubs, maar is daar ook voorzichtig mee. Als mediator moet je de mensen ook weer niet te goed kennen want dan kan de andere partij in de mediation twijfels hebben over zijn neutraliteit.

Als ondernemer, niet alleen binnen mediation, moet je zorgen je website goed voor elkaar te hebben en mee te gaan met de tijd.
Daarin moet je echter ook goed kijken wat wel werkt en wat niet.
Als mediator gebruik maken van een app is bijvoorbeeld niet altijd handig. Het is beter een bericht via de mail te sturen, zodat je de tekst en opmaak beter kunt checken. Taal en communicatie is voor een mediator heel belangrijk, een boodschap kan al snel te hard overkomen. Een e-mail kun je nog redelijk bijschaven.
De wetgeving, maatschappij en de inzichten veranderen continue. Leo kijkt goed wat bij hem past en kiest daar de bijscholingen bij.
Het nadeel van ondernemen vindt Leo dat verwacht wordt dat je alle facetten van het ondernemen goed beheerst. En als je dat niet doet, of uitbesteed aan een kundige partij, je keihard wordt afgestraft op eventuele zwakkere punten.

Toekomst

Als mediator kun je lang doorwerken vindt Leo Vuijst.
Juist door je levenservaring (grijze haren), herken je eerder situaties en luisteren mensen beter naar je.
Leo werkt ook samen met andere mediators, het liefst met zzp-ers.
Je kunt elkaars expertise gebruiken en dat is fijn. Hij hoeft echter geen groot kantoor met meerdere collega’s. De manier waarop hij nu werkt is voor hem goed.
Samen met andere mediators doet hij bijvoorbeeld groepsconflicten en ingewikkelde echtscheidingen, dat samenspel vindt hij mooi en het werkt efficiënt.
Het succesvol oplossen van een conflict, en dat is bij hem in ruim 80% van de gevallen, geeft veel voldoening en daar kan hij nog jaren mee vooruit in het vak.

Tips

Als ondernemer moet je goed weten waar je zelf goed in bent en waar niet. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles en dat maakt het ook mooi. Het is echter moeilijk om overal goed in te zijn, voor die dingen die niet je specialiteit zijn moet je mensen inschakelen of iets anders regelen. Het is wel belangrijk het te blijven controleren.
De werknemer wordt beschermt als hij een fout maakt, de ondernemer niet.
De markt ofwel de cliënt maakt de keuze, al dan niet voor jou.

 

Dit portret wordt mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.