Factoring voor ZZP’ers

Ik kende factoring van de tandarts; die stuurt niet zelf de facturen, maar laat het een gespecialiseerd bedrijf doen. Dat scheelt de tandarts natuurlijk een heleboel gedoe, vooral het najagen van slechte betalers. Maar factoring voor ZZP’ers? Ik wist niet dat het bestond, totdat ik hoorde van een van de genomineerden voor de Rotterdamse Ondernemersprijs; ik maakte een afspraak met FreelanceFactoring om er meer over te horen.

Wat is factoring?

Factoring is het uitbesteden, of anders gezegd het verkopen van je facturen. Jij stelt je factuur op voor je opdrachtgever, die factuur draag je over aan het factoring bedrijf en deze zorgt voor directe betaling en de rest. 

Waarom?

Ik heb gelukkig een opdrachtgever die keurig op tijd betaalt. Er zijn er helaas ook bij die dat niet doen. Of die een betalingstermijn hanteren van 45 of 60 dagen. Dan moet je wel erg lang op je geld wachten. Factoring kan dan een uitkomst bieden. Je ontvangt namelijk binnen enkele dagen al het factuurbedrag (minus een fee) op je rekening. Een andere goede reden om van factoring gebruik te maken is dat je niet meer achter je geld hoeft aan te zitten. Geen reminders, telefoontjes, vervelende gesprekken over te late en uitblijvende betalingen. Dat is nu juist het pakkie an van het factoring bedrijf. Een derde pluspunt is dat het faillissementsrisico op deze manier ‘afkoopt’. Het maakt overigens niet uit wat voor ZZP’er of kleine MKB’er je bent, of je nou werkzaam bent in de zorg, in de bouw, of je uren schrijft als IT-er of marketeer, je kunt allemaal gebruik maken van factoring.

Hoe werkt het?

Om te bepalen of het factoringbedrijf jouw facturen kan voorfinancieren controleren ze jouw opdrachtgever op kredietwaardigheid. Van deze controle zal je opdrachtgever overigens niets merken – dit gaat via een externe kredietbeoordelaar. Wanneer je opdrachtgever voldoende kredietwaardig is, krijg je een offerte met daarin de fee voor de factoring. Deze varieert tussen de 3 en 6 procent en wordt gerekend over het factuurbedrag inclusief BTW.

Ga je akkoord, dan krijg je toegang tot een eigen online omgeving waarin je de facturen kunt uploaden, status kunt inzien en gegevens kunt wijzigen. Wanneer jij je factuur hebt ge-upload wordt ‘ie automatisch naar je opdrachtgever EN het factoring bedrijf verstuurd. Je ontvangt dan binnen enkele dagen en soms zelfs dezelfde dag het bedrag op je rekening. Kind kan de was doen! (Het is natuurlijk wel praktisch om even je opdrachtgever in te lichten; zo moet hij of zij het factuurbedrag ook gaan overmaken aan een ander rekeningnummer.)

Maatwerk en incidenteel gebruik

Ook voor incidentele gevallen kan je gebruik maken van factoring. Daarnaast hou je zelf de regie en bepaal je zelf welke facturen wel en welke facturen niet via factoring verlopen. En mocht je nou meerdere opdrachtgevers met lage factuurwaardes hebben, dan kan je toch ook contact opnemen om te kijken wat er mogelijk is aan ‘maatwerk’. Waarschijnlijk betaal je een iets hoger bedrag aan administratiekosten, maar het levert je wel de voordelen op die factoring biedt.
Nog een tip of waarschuwing, hoe je het ook wilt noemen. Ik hik zelf vaak aan tegen het opstellen en versturen van facturen – weet overigens niet waarom. Dit moet je nog steeds zelf doen wanneer je van factoring gebruik maakt. Het is – helaas – dus niet zo dat ook die service uit handen wordt genomen!

Meer informatie: FreelanceFactoring

 

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

Het bericht Factoring voor ZZP’ers verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.