Erica Harreman

Erica Harreman

Erica Harreman is een gepassioneerde all rounder binnen het onderwijs. Dat is niet altijd zo geweest, want haar eigen schoolcarrière verliep niet geheel vlekkeloos. Ze had meer interesse in buitenschoolse activiteiten dan in de lessen zelf.
Toch wist ze al op haar zevende dat ze juf wil worden. Dat ging niet lukken zonder het benodigde middelbare schooldiploma en zo belandde ze op Schoevers om secretaresse te worden.
Daar moest ze vooral heel veel van anderen en de bejegening beviel haar niet goed.
Ze smeekte haar ouders alsnog de PABO te mogen doen, ze was 21 en hoefde alleen een toelatingsexamen te doen.

Het werd haar laatste kans. Ze haalde de PABO met gemak en zo werd ze toch nog juf.
Erica was onderwijzeres en vervolgens al snel schoolleider wat ze twintig jaar zou doen.
Onderwijs is haar passie, dat straalt ze ook uit als ze er over vertelt.
Ze mocht ontzettend mooie projecten doen, zoals bijvoorbeeld een Daltonschool helemaal van nul opbouwen.

Wat ze merkte bij zichzelf was dat ze vooral de leraren aan het coachen was om vervolgens een week later met hen een functioneringsgesprek te moeten doen. Dit matchte niet in haar brein, het werd een dubbelrol die ze niet wilde.
Ze besloot een coaching opleiding te doen en dat werd een kantelpunt. Erica ging voor zichzelf beginnen.  

Met-Erica

In eerste instantie deed ze een combinatie van het geven van trainingen, coaching bij bedrijven en het coachen van eigen klanten. Ondertussen begon ze aan een netwerk te bouwen. Erica Harreman wist al dat het beroep van coach zich in een lastige hoek bevindt.

Het is een onbeschermd beroep en iedereen mag zichzelf coach noemen. De kunst is je te onderscheiden waarbij de volgende vraag meteen oprees: “Hoe dan?”
Ze begon uit te proberen wat wel werkte en wat niet en welke klanten ze wel wilde en welke niet. Erica wilde echt volledig zelf ondernemen en heeft enige tijd geworsteld hoe ze dat wilde doen.

De hokjes van een niche passen niet bij haar en ook aansluiten bij netwerken is niet haar ding. Haar eerste bedrijfsnaam was Moto Ondoso wat energie of golfbeweging betekent. Enigszins gerelateerd aan de hobby die ze met het gehele gezin uitvoeren, golfsurfen.

Energie, die bezit Erica genoeg. Ze is een echte doener en ziet liever gisteren dan morgen actie ontstaan. Het begin van haar onderneming was dan ook echt geduld hebben en goed nadenken wat ze wilde.
Ze veranderde haar bedrijfsnaam naar Met-Erica, die veel meer past bij wie Erica is.

Ineens was ze zelf haar bedrijf en was het niet meer los van elkaar te zien. Haar website is verfrissend, warm, helder en duidelijk. Precies wat ze wil uitstralen.
Erica staat voor : ‘vanuit vertrouwen naar verandering werken.’
Ze vertelt je niet wat je moet doen, maar luistert, leert aan en inspireert de klant. Voor haar voelt coachen niet als werk. Het is iets wat ze automatisch doet en veelal op gevoel.

De technieken die ze beheerst zet ze tijdens de sessies in zodra daar de behoefte aan is. Ze houdt van de uitdaging om gedurende de sessie te ontdekken wat de juiste manier is. Ze werkt met haar klanten vanuit een wederzijdse intrinsieke motivatie. De trainingen die ze daarnaast geeft, geven haar enorm veel energie, daarvan gaat ze echt áán en juist die balans tussen beide takken van sport bieden haar enorm veel plezier in het werk wat ze doet.  

Ondernemen

Erica Harreman ging als ondernemer een samenwerking aan met verschillende onderwijsadviesbureau’s  waar ze nu trainingen voor verzorgt. Dat is hoe het klopt voor haar. Toch weer een beetje terug naar het onderwijs. Ze houdt van het regelen en organiseren binnen die bedrijfstak. 

Ze weet ook dat het de meest eigenwijze beroepsgroep is om iets aan te leren. Die uitdaging, daar houdt ze ook gewoon van. En dus is ze ook beschikbaar als interim-directeur binnen het onderwijs.

Het aanbieden van coaching trajecten gaat ondertussen gewoon door. Dit is een mooie combinatie van alles wat ze leuk vindt. Ondernemen zelf vindt Erica vooral zoeken, uitzetten en proberen wat werkt. Het zijn mooie lessen die ze door het ondernemen geleerd heeft. Bijvoorbeeld duidelijke afspraken maken en niet vanuit vertrouwen ja zeggen op iets en geloven dat de uiteindelijke afhandeling wel goed komt. Soms zijn het harde lessen, maar wel waardevol.  

Zichtbaarheid en online werken

Om aan zichtbaarheid te werken heeft ze zich gericht op social media, hoewel dat in het begin onwennig was. Ze ziet er echter de waarde wel van in en als iets nut heeft, probeert ze het ook. Daarnaast heeft ze een businesscoach.
Businesscoaches schieten als paddenstoelen uit de grond, maar Erica is wars van de commercie die ze uitstralen.
Zelf heeft ze een businesscoach gevonden die bij háár past, Loeke Braam, en met wie ze uitvindt wat werkt voor haar. 

Erica zet LinkedIn, Instagram en Facebook in om die eerste connectie te kunnen maken.
Online verbinden vindt ze lastig, want mensen beoordelen je op je feed en dat hoeft niet altijd een match te zijn of andersom. Liever heeft ze dat ze mensen eerst eens uitnodigt of zij haar uitnodigen om vervolgens de verbinding aan te gaan. Ze roept graag vragen bij mensen op en als mensen die hebben, beantwoordt ze ze met liefde in een persoonlijk gesprek.

Haar trainingen kunnen zowel offline als online gegeven worden. Daar is ze meteen op ingesprongen toen Corona de hoek om kwam. Coaching online vindt ze lastiger. Het gaat haar vooral om het echte contact.
Liever huurt ze een ruimte die qua afstand geschikt is om elkaar toch veilig te ontmoeten. Ze is een provocatieve coach en een intake in real life vindt ze enorm belangrijk, om van beide kanten af te kunnen tasten of het gaat werken.

Toekomst

Voor de toekomst heeft Erica Harreman nog mooie plannen op de plank liggen. Vóór corona gaf ze bijvoorbeeld masterclasses over wat coaching inhoudt. Daaropvolgend was haar droom een coachingsopleiding te geven, waar ze nu daadwerkelijk mee gaat starten.
De coaches worden opgeleid volgens haar manier van coachen via denken, voelen, doen in combinatie met yoga elementen.

De opleiding ligt al helemaal klaar en daar kan ze nu mee aan de slag.
Als ze daarnaast heerlijk de wereld kan ontdekken in hun volkswagencamper met hun twee zoons, dan is dat haar ultieme geluk.

Tip voor ondernemers

Zoek andere ondernemers in je omgeving waar je mee kunt sparren. Het liefst ondernemers die niet hetzelfde doen als jij en ook niet op dezelfde manier ondernemen. Juist andere visies kunnen ervoor zorgen dat je van elkaar leert en scherp blijft op wat je aan het doen bent. Zoek de ander daarin op. Zelf heeft Erica dit bijvoorbeeld met Sandra Westein.
Schroom niet en doe het gewoon als jij denkt dat het is wat je wilt.  

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy RamekersKim Sue Palm en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/      

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.