De jaarrekening: waar let ik op?

Het boekjaar 2016 is bijna in zicht en dit betekent waarschijnlijk dat er voor jou op het gebied van wetgeving en administratie een aantal dingen zullen gaan veranderen. Het is dus van belang dat je gebruik maakt van deze laatste weken om je zaken te organiseren en zorgeloos het nieuwe jaar in te gaan.

Moet ik een jaarrekening opstellen?

Als zelfstandige professional is het niet verplicht om een jaarrekening op te (laten) stellen. Je moet tegen het einde van het jaar wel zorg dragen voor een balans en winst- en verliesrekening. Dat kan je eventueel zelf doen maar vaak doet je boekhouder of accountant dat. De balans betreft de stand van zaken op 31 december. Hierop staan je bezittingen (inventaris, vorderingen en liquide middelen) en je schulden (te betalen omzetbelasting, lening, eigen vermogen, crediteuren). Het saldo is je eigen vermogen.

Wat betekent dit voor jou?

Net als bij het MKB is het ook voor de zelfstandig ondernemers belangrijk om te beschikken over de juiste documenten en informatie. Wil je binnenkort een lening afsluiten, of een hypotheek aanvragen? In dit geval kan een goede jaarrekening helpen! Banken nemen dan vaak geen genoegen met de uitdraai van de balans- en winst- en verliesrekening. Al helemaal niet wanneer er geen controle is toegepast dor bijvoorbeeld je administratiekantoor. Zij kunnen jou dus vragen om een volledige jaarrekening voor te leggen. Houd er hierbij rekening mee dat vanaf het boekjaar 2016 het alleen nog mogelijk is om de jaarrekening digitaal te deponeren bij de Kamer van Koophandel, is dus van toepassing als je een besloten vennootschap hebt. Hiervoor moet jij (of jouw boekhouder of accountant) straks verplicht gebruik maken van het SBR-systeem. Bereid je er dus op voor dat een andere methode van aanlevering vereist is! Wil jij weten wat deze wisseling van systemen voor jou betekent, twijfel jij nog om een jaarrekening op te laten maken, of wil je weten of jouw administratie aan de eisen en regels van de huidige kredietverstrekkers voldoet? Vraag vrijblijvend advies bij Buro Freecon.

Wat zijn jouw bevindingen of waar liep jij tegenaan bij het (laten) maken van een jaarrekening? Laat het mij weten en link met mij via LinkedIn!

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.