Acuhealth, Capelle aan den IJssel

Danielle de Man

Danielle de Man is eigenaresse van Acuhealth, een praktijk voor acupunctuur.
De praktijk is gelegen in een soort welzijnscentrum waar meerdere disciplines op het gebied van gezondheid zich bevinden. Acuhealth in Capelle aan den IJssel bestaat sinds 2002.
Danielle begon ooit met een opleiding verpleegkunde, maar zocht meer het contact met de patiënt in plaats van alleen de verzorging. Ze stapte over naar Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Maar daar ontbrak het medische gedeelte wat ze juist interessant vindt.
Uiteindelijk heeft ze zich op laten leiden tot acupuncturist aan de Academie voor Traditionele Chinese Geneeswijzen ‘Qing Bai’. Ook is ze op HBO-niveau geschoold in de westerse geneeskunde.

Acupunctuur

Danielle had het geluk dat ze bij een andere acupuncturist in de praktijk een ruimte kon huren om voor zichzelf te beginnen.
Aangezien de ander ging afbouwen, kon zij het klantenbestand gedeeltelijk tot haar eigen bestand gaan rekenen.
Dat kwam in die tijd goed uit. Acupunctuur bevond zich nog op het zweverige gebied. En mensen konden niet makkelijk de stap maken zich te laten behandelen. De uitdaging lag er in de acupunctuur uit het alternatieve circuit te tillen. En de mensen te laten zien dat het geen kwakzalverij is.
Medische en psychologische klachten worden binnen de acupunctuur aan elkaar gekoppeld. En daar ligt ook de uitdaging van het vak.
Het is een zoektocht naar de oorzaak, zeker als medische klachten niet meteen duidelijk zijn.

Preventieve geneeskunde

Binnen de acupunctuur is het zaak dat klanten merken dat de behandeling werkt. Dan blijven ze terug komen. Veel meer dan dat kun je in dit vakgebied niet doen. Mensen shoppen nu eenmaal graag met therapieën. Er zijn mensen die alleen komen voor een behandeling zo lang het vergoed wordt.
Danielle vindt dit jammer. De beste manier om acupunctuur in te zetten, is door onderhoudsbeurten te doen.  Het gehele jaar door. Acupunctuur is een preventieve geneeskunde en een goede acupuncturist kan klachten al voelen, voordat de patiënt weet dat ze er zijn.
Beter voorkomen dan genezen gaat in dit geval zeker op. Maar Danielle geeft ook aan dat de behandeling voor veel mensen te duur is zodra de vergoeding stopt.

Acuhealth

Door veelal mond op mond reclame is de praktijk gegroeid. Dat is nog steeds de voornaamste manier waarop de meeste klanten binnenkomen bij Acuhealth in Capelle aan den IJssel.
Social media is iets wat Danielle ook gebruikt, maar ze merkt ook dat mensen medische verhalen op social media vaak te lang vinden of te ingewikkeld en ze dan overslaan.
Het klantenbestand groeit, nu acupunctuur steeds ‘normaler’ begint te worden. Danielle merkt dat mensen het welzijn van lichaam en geest steeds belangrijker gaan vinden. Ze bemerkt ook een tendens dat mensen niet zomaar meer medicatie willen slikken. Ze gaan nu op zoek naar andere, alternatieve manieren.

De tijd dat de dokter heilig was en dat die wel bepaalde wat je moest doen, lijkt definitief voorbij aldus Danielle.
Vroeger kwamen de mensen alleen als ze echt niet meer wisten wat ze nog konden doen tegen hun klachten.
Opvallend is ook dat de huidige generatie artsen meer open blijkt te staan voor acupunctuur. Hierdoor wordt er makkelijker doorverwezen.

Ondernemen

Als zelfstandig ondernemer waardeert Danielle de vrijheid om op die manier te werken enorm.
Het zelf nemen van alle beslissingen zonder verantwoording te hoeven afleggen is prettig. Daarentegen is alle administratie er omheen wel een lastige taak binnen dit vakgebied. Als zelfstandige in de alternatieve gezondheidszorg moet je alle zaken goed op orde houden. Dit om ervoor te zorgen dat de behandeling vergoed wordt door de verzekering.
In het geval van Acuhealth betekent dat punten behalen door bijscholing. En dat een aantal keer per jaar. Het begeleiden van stagiaires is ook een manier om je benodigde punten te behalen. Danielle heeft dan ook regelmatig stagiaires die een paar ochtenden mee komen draaien.

Netwerken

Netwerken doet Danielle de Man vooral met de ondernemers die bij haar in hetzelfde gebouw zitten. Zij hebben ongeveer dezelfde doelgroep, dat maakt het sparren makkelijk.
Voor haar vakgebied is er ook een Facebookgroep waar ze haar vragen en ideeën kwijt kan.

Binnen de alternatieve geneeskunde ben je een ander soort ondernemer. Doordat je geen bedrijfsrisico’s of grote investeringen hoeft te doen. Je bent wel een ondernemer, maar denkt toch anders dan de doorgewinterde zelfstandige ondernemers in bijvoorbeeld de zakelijke beroepen.

Benieuwd naar een behandeling bij Danielle de Man ? Kijk op http://www.acuhealth.nl/ of op de Facebookpagina van Acuhealth.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door https://typischwinnifred.nl/

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.