Is het voor een ‘gewone werknemer’ tegenwoordig al moeilijk genoeg om de balans tussen werk en privé gezond te houden, ik vind het als ZZP-er nog een stukje ingewikkelder. Een dag niet gewerkt, is voor velen een dag zonder inkomsten.
Het heeft bij mij flinke tijd gekost om tot een aantal inzichten te komen die nu zorgen voor een redelijke balans tussen werk en thuis (ofwel tussen opdrachtgevers en gezin). Sommige inzichten zijn klakkeloos gejat van ‘deskundigen al dan niet op het internet’ (kijk maar eens hier: een oud artikel op Intermediair.nl) andere ideeën zijn ontstaan op basis van wat ik zie, hoor en bespreek in mijn eigen netwerk en zo nu en dan is het gewoon een kwestie van gezond verstand. Lees hier mijn 8 stappen voor meer balans tussen werk en privé.
1 Faseren
Ben je jong, zonder kinderen en/of hypotheek en/of relatie dan is de sky de limit. Met gemak en veel plezier werk je 60 uur in de week en heb je er ook nog eens een rijk sociaal leven naast. Je vraagt je werkelijk waar af waarover mensen het hebben; werk-privé balans?!
Naarmate er meer verplichtingen bijkomen (relatie, kinderen, hypotheek, verzorging van familie) wordt het geheel complexer. Ik weet nog goed dat ik eigenlijk geen twee weken op zomervakantie wilde met mijn aanstaande echtgenoot, omdat ik het liefst zo veel mogelijk uren maakte! Ha, wist ik veel wat er allemaal nog komen zou.
Afhankelijk van de fase waarin je zit, is er een andere balans tussen werk en privé. In welke fase je zit jij? En hoeveel werk en hoeveel privé hoort daarbij?
2 Prioriteren
Wat vind jij belangrijk in je leven? Probeer het eens te verwoorden, of nog beter, schrijf jouw prioriteiten gewoon eens op: je hobby’s, je vrienden en familie, je werk. En hoeveel van jouw tijd zou je hieraan willen besteden?
Kijk nu eens in je agenda. En? Zie je nu terug in je agenda welke dingen je belangrijk vindt? Als je prioriteitenlijst overeenkomt met je tijdsindeling ben je goed bezig. Zo niet, dan moet je gaan schuiven.
3 Balanceren
Matchen je prioriteiten niet met je agenda, dan moet je letterlijk gaan schuiven, zoals met de gewichten aan een balans. Meer tijd met je gezin? Dan moet er ergens anders dus iets af. Misschien van je reistijd, of wellicht moet je afzien van die bestuurstaak. Misschien heb je dus toch geen tijd voor die nieuwe opdrachtgever…
4 Organiseren
Een goede organisatie helpt gegarandeerd bij het balanceren. Denk aan de ouderwetse rust, reinheid en regelmaat. Gooi eens een boel weg, dat zorgt voor heel veel meer balans! En koop bepaalde taken in: schoonmaak, boodschappen doen, koken, kinderopvang. Ja, het kost geld en nee, het is misschien anders dan je vooraf had gedacht, maar denk aan je prioriteiten. Zij rechtvaardigen je keuze!
5 Communiceren
Blijf communiceren met alle ‘stakeholders’ in het complexe geheel. Met je opdrachtgever (“Ik neem elke zomer drie weken vakantie!”), met je partner, kinderen. Licht beslissingen toe, blijf aftasten of je op dezelfde golflengte zit. De balans moet tenslotte in evenwicht zijn en dat kan mijns inziens alleen maar als je het prioriteren, balanceren en organiseren in goed onderling overleg doet. Maar communiceer niet alleen ‘intern’. Praat ook eens met mensen om je heen, vraag hoe zij het doen.
6 Accepteren
Ik accepteer nu de fase waarin ik zit. Zo, dat scheelt een hoop! En ik geef toe, het heeft lang geduurd voordat ik doorhad dat de huidige balans in deze fase de beste is. (En als deze fase voorbij is, is het tijd om opnieuw te prioriteren!)
7 Relativeren
Blijf je situatie relativeren. Tuurlijk zijn er mensen die alles nog beter voor elkaar hebben dan jij. Maar er zijn er genoeg die met dezelfde issues zitten. Praat erover met vrienden, collega’s, familie… het relativeert … enorm.
8 Recreëren
Ik zou ‘m bijna vergeten, maar de boog kan niet altijd gespannen staan. Dus ga die drie weken op vakantie, doe in het weekend je telefoon eens uit, ren, rek en doe soms iets totaal anders om jezelf weer even te resetten.
Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd naar jouw tips ‘n’ tricks voor een goede balans tussen werk en privé. Er zijn vast nog meer ‘eren’ te verzinnen!
Laat je een comment achter?
Source: freecon