Annick Gaarthuis

 

Annick Gaarthuis

Annick Gaarthuis is afgestudeerd als illustrator aan de kunstacademie in Breda.
Zij is als zzp-er actief als illustrator en kunstenaar met oog voor de natuur en het maatschappelijk belang.
‘Als je naar de wereld kijkt en je tekent het vervolgens na, dan zie je het anders’, aldus Annick.
Annick is ook parttime werkzaam als vormgever op met name het gebied van vastgoed.
Hier maakt zij concepten voor woonwijken. Met oog voor de woonwensen van de doelgroep waar de wijk voor gebouwd word.
Het werken als vormgever zorgt ervoor dat Annick alle specificaties uit het vak kent. Dit maakt dat zij een voorsprong heeft op andere jonge kunstenaars die daar geen ervaring mee hebben.

Werk van Annick

Voor BKKC en Staatsbosbeheer heeft Annick een project mogen uitvoeren in de Biesbosch in de vorm van een groot schilderij op het water.
De jonge kunstenares heeft ook een eigen boek uitgebracht met tekst en illustraties uit eigen hand. Voor dit project is Annick een tijd de bossen in geweest, afgesloten van alles en iedereen.Het boek laat om een beeldende manier haar ervaring zien ‘Er gebeurde weinig, maar het was ook niet zo dat er niks gebeurde. Ik ervoer een tijdloze vrijheid en ik keek naar een blijvend landschap als een steeds veranderend schilderij, elke dag hetzelfde en toch anders’.
Haar boek ‘Moment van tijd’ heeft ze in eigen beheer en in kleine oplage uitgegeven en dit was in korte tijd uitverkocht.
Haar werk is te bekijken op http://annickgaarthuis.nl/ waar ook een filmpje over haar eigen boek te vinden is.

Ondernemen als kunstenaar

Voor de jonge kunstenares is het lastig om aan klanten te komen. Als er een opdracht voorbij komt, zijn er vaak duizenden vakgenoten die daar ook op solliciteren.
Aangezien het netwerk van Annick vooral uit kunstenaars bestaat, zijn ze elkaars concurrenten en werkt haar netwerk in dit geval niet in haar voordeel.
Bedrijven willen wel graag kunst aan de muur exposeren, maar verwachten vaak dat dit gratis is.
Ook valt het Annick op dat opdrachten vaak als een wedstrijd worden uitgezet terwijl illustreren een vak is.
De markt word hierdoor om zeep geholpen.
Haar werk aan de man brengen via galeries kan wel.  Een galerie verwacht dan echter 40% van de opbrengst waardoor de opbrengst voor de meeste kunstenaars tegen valt.
Annick promoot haar werk via Instagram en doet veel aan koude acquisitie.
Voor de uitgeverswereld doet ze aan analoge mailing, wat in deze wereld meer gebruikelijk is.

Ambitie

Het liefst zou de jonge kunstenares met een busje rondreizen, daar waar de opdrachten haar brengen. Met alles bij de hand, zoals digitale middelen om haar werk te kunnen uitvoeren en daarnaast vooral vrijheid.Ze hoopt dat ze met haar werk mensen op een andere manier kan leren kijken. Dit wil ze blijven doen door onder andere boeken en grote schilderijen te blijven maken van haar ervaringen.
Zo is het ook een ambitie van Annick Gaarthuis om een prentenboek te maken waarvan kinderen later zullen zeggen dat het iets heeft bijgedragen aan hun jeugd. Annick vindt het belangrijk een gevoel mee te geven.
Wat ze heel leuk zou vinden is tekenles geven aan kinderen.

Pitch

De reden waarom Annick Gaarthuis een goede illustrator is, is dat ze in staat is een sfeer en gevoel mee te geven aan een opdracht.
Ze denkt goed met haar klanten mee en experimenteert veel met ideeën.Ook is ze kritisch en gedisciplineerd, wat als zzp-er belangrijk is.
Annick heeft een opvallende stijl met veel kleurcontrasten en ze laat in haar werk graag iets aan de verbeelding over.

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en https://typischwinnifred.nl/

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.