Zo, de Wet DBA is nu bijna een maand van kracht. Er is de afgelopen tijd veel over deze wet geschreven, gepraat en geroepen. Hieronder deel ik graag mijn inzichten, mening en toekomstvisie met je ….
Vaste dienstbetrekking of ZZP
Met de komst van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties en de introductie van de modelovereenkomsten door de Belastingdienst is er voor veel ZZP-ers niet zo veel veranderd. Denk aan een schilder of aannemer die veel verschillende particuliere opdrachtgevers heeft. Maar wanneer opdrachtgevers met ‘vaste ZZP-ers’ werken en er twijfel is over echte zelfstandigheid, is het verstandig om gezamenlijk actie te ondernemen. Als het aantoonbaar is dat er sprake was van een dienstbetrekking, kunnen zowel opdrachtgever als ZZP-er achteraf door de Belastingdienst naheffingen opgelegd krijgen.
Modelovereenkomst
Door het aangaan van een modelovereenkomst, waarvan er overigens al flink veel te vinden zijn op de website van de Belastingdienst, leggen opdrachtgever en opdrachtnemer hun arbeidsrelatie vast. De werkzaamheden moeten daarna volgens alle belangrijke bepalingen in de overeenkomst worden uitgevoerd.
Let wel, het werken volgens een modelovereenkomst zegt alleen iets over de loonheffingen en niet over het ondernemerschap van een zelfstandige. Net als in het vroegere geval van de VAR overigens; in werkelijkheid gaf de VAR alleen aan de opdrachtgever zekerheid. Maar, met de VAR kon er niet gehandhaafd worden op schijnzelfstandigheid. In het nieuwe systeem kan dat wel, hiermee wordt schijnzelfstandigheid dus aangepakt.
Wees een ondernemer
Dat houdt dus in dat je als zelfstandige aan de Belastingdienst moet duidelijk maken dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. (Logisch, want je wilt tenslotte ook in aanmerking komen voor de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, etc). Zo wordt er van je verwacht dat je aan je urencriterium voldoet, maar ook dat je investeert in jezelf als ondernemer. Bijvoorbeeld door opleidingen te volgen en door reclame te maken. Je moet wat ondernemersrisico lopen, maar er wordt ook van je verwacht dat je dat risico beperkt. En dat doe je in veel gevallen voornamelijk door meerdere opdrachtgevers te hebben. (Wil je een idee krijgen of je volgens de Belastingdienst voldoet aan de criteria om aangemerkt te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting? Doe dan deze handige online check: http://www.belastingdienst-ondernemerscheck.nl).
Dit houdt in dat waarschijnlijk flink wat ZZP-ers met een enkele opdrachtgever op zoek moeten naar meer opdrachten. En ook opdrachtgevers zullen meer op hun gemak zijn door met meerdere ZZP-ers te gaan werken voor dezelfde workload. Zoodoende kunnen zij alle schijn van een vaste dienstbetrekking tegen te gaan. Daar waar vroeger dus één ZZP-er het werk deed (en daarmee andere zelfstandigen buiten de deur hield), moet het werk nu onder meerdere mensen worden verdeeld. Vervelend misschien voor die ene die er zo lekker veel uren kon schrijven. Aan de andere kant een kans voor degenen die altijd dachten dat ze er toch nooit tussen zouden komen.
Paniek
Mijn persoonlijke mening is dat we ons dus niet al te veel zorgen moeten maken. Ondanks de verhalen dat sommige bedrijven momenteel alle ZZP-ers ‘eruit gooien’. Ik denk dat er nu her en der wat paniekvoetbal wordt gespeeld, maar uiteindelijk zullen ZZP-ers zelfstandig willen blijven. Daarnaast hebben opdrachtgevers de behoefte aan een flexibele schil aan personeel die zij niet permanent via een duur payrolling-concept willen inhuren. Laat staan dat ze mensen weer in loondienst moeten nemen.
Ik heb ondertussen mijn eerste modelovereenkomst afgesloten en dat was in mijn geval een fluitje van een cent. Kijk zelf eens wat er op jouw gebied allemaal al voorhanden is en pak het op met je opdrachtgever. Kijk waar het ingewikkeld is en communiceer daarover. Branchevertegenwoordigers zullen zich daar mee gaan bemoeien, evenals de politiek. Hierdoor zullen gaandeweg de scherpe kantjes óf worden opgelost door wetgeving, óf door de partijen zelf hanteerbaar gemaakt worden. (In dit blogbericht vind je hiervan een goed voorbeeld)
Niet lullen maar poetsen!
De overgangsregeling duurt een jaar. Je hebt dus nog 11 maanden de tijd om te zorgen voor meer opdrachten en opdrachtgevers. Om jezelf te (blijven) ontwikkelen, samenwerkingen te zoeken met opdrachtgevers en andere ZZP-ers. Ook opdrachtgevers zullen hun werkwijze en processen zodanig aan moeten passen dat ze overweg blijven kunnen met ZZP-ers. Dus denk na over wat er allemaal mogelijk is. Creëer nieuwe kansen, pas je processen aan, maak nieuwe afspraken, ontwikkel jezelf, bekwaam jezelf in acquisitie etc, etc.
Boezemen al deze veranderingen je alleen maar angst in? Dan is het misschien het moment om toch weer een vast dienstverband te overwegen. Maar als het goed is ben je ook ZZP-er geworden omdat je wilde ondernemen. En ja er zijn tal van situaties te bedenken die lastig zullen zijn, maar daarmee scheidt het kaf zich ook van het koren. Kortom, aan het werk en op z’n Rotterdams: niet lullen maar poetsen!
Source: freecon