Geert-Jan Waasdorp
Hoewel Geert-Jan Waasdorp uit een familie vol ondernemers komt, was het in het verleden helemaal niet zijn bedoeling om ook te gaan ondernemen.
Hij studeerde aan Tilburg University met in zijn hoofd als hoogste doel het werken bij een multinational.
Eenmaal afgestudeerd bracht hij dat idee in de praktijk en ging aan de slag als Arbeidsmarktanalist bij VNU.
Toen hij de tweede reorganisatie moest gaan doorrekenen bemerkte hij bij zichzelf dat hij er niet helemaal in geloofde.
Er volgden sollicitaties bij Eneco en Essent, maar bij toeval kwam hij ook aan tafel met een ondernemer uit Capelle aan den IJssel.
Deze kende eerdere analyses van Geert-Jan over de arbeidsmarkt en vroeg hem of ze dat niet samen konden aanpakken onder de vlag van Maximum, dat bedrijf uit Capelle aan den IJssel.
Omdat de markt in 2002 steeds slechter werd, werd het voor Geert-Jan en zijn oud directeur van VNU die ook in het idee geloofde, belangrijk om mee in te stappen als investeerders én ondernemers. Het was ook de enige manier om het idee te realiseren van een plan waarvan hij heilig overtuigd was.
In 2003 begon hij als ondernemer.
Intelligence Group
Geert-Jan Waasdorp vindt zelf dat hij toen geen andere keus had dan ondernemer worden. Hij had wel het plan, maar geen investeerder en dus moest hij meteen al de risico’s nemen.
Hij investeerde zelf veel in zijn onderneming en ging er als echte opportunist volledig voor.
Zijn talent is dat hij creatief is met data structuren, hij denkt altijd in data oplossingen.
Geert-Jan kan heel abstract analyseren. Als voorbeeld noemt hij de algoritmes die hij heeft ontwikkeld die scholieren, ouders en werknemers kunnen gebruiken om hun huidige en toekomstige kansen op de arbeidsmarkt te bekijken. Handig voor een studiekeuze of een loopbaan APK.
Vaak ontstaan er echter zulke niches binnen zijn data verstrekking, dat hij er een aparte onderneming van maakt.
Inmiddels heeft hij zeven bedrijven en twee start ups onder zijn hoede. Daarnaast schrijft hij graag en veel over de analyses die hij maakt.
Het arbeidsmarktprobleem in Nederland is volgens Geert-Jan eigenlijk vooral een academisch, organisatorisch én politiek probleem.
De arbeidsmarkt in Nederland is er feitelijk helemaal niet zo slecht aan toe, alleen bedenkt de politiek verkeerde strategieën.
Omdat Intelligence Group een compleet onafhankelijk bedrijf is kunnen ze alles zonder ruggespraak zeggen. Geert-Jan gelooft enorm in een transparante, positieve arbeidsmarkt en draagt dat graag uit.
Voor zijn verschillende ondernemingen heeft hij managing directors in dienst genomen, zodat hij zelf meer kan doen van dat wat hij leuk vindt. Het ondernemen zelf. Hoe meer tijd om na te denken, hoe meer ideeën om uit te voeren.
Daarnaast analyseert Geert-Jan zelf nog steeds heel graag, hij signaleert, brieft en controleert de analyses die gedaan worden. Het operationeel netwerken vindt hij ook ontzettend leuk.
Bij Intelligence Group stuurt Geert-Jan op efficiëntie. Zelf laat hij zich bijvoorbeeld altijd rijden door een chauffeur, zodat hij de reistijd kan benutten door te kunnen werken. Dat doet hij óók na netwerk etentjes of tijdens een treinreis naar een opdrachtgever.
Van zijn werknemers verwacht hij dit ook.
Zijn eigen geschreven blogs werkt hij altijd uit in de metro.
Ondernemen volgens Geert-Jan
Geert-Jan Waasdorp is ervan overtuigd dat zijn innovatief vermogen, wilskracht en doorzettingsvermogen ervoor hebben gezorgd dat Intelligence Group slaagde als onderneming.
Het ondernemen heeft hem enorm veel gebracht en hij zou niet anders meer willen.
Toch geeft Geert-Jan aan ook de donkere kanten van het ondernemerschap te kennen. Zeker in de begintijd, maar ook in de crises van 2012 kon hij nog wel eens terugverlangen naar een baan in loondienst. Op die momenten speelde de stress om het kunnen betalen van het salaris van zijn werknemers hem parten.
Ook het wakker liggen van een werknemer noemt hij als schaduwzijde van ondernemer zijn. Hij heeft dan ook de stelregel dat je één keer wakker mag liggen door de acties -of het ontbreken daarvan- van een werknemer, maar als dat vaker gebeurt is het tijd om afscheid van elkaar te nemen.
Maar de negatieve zaken wegen niet op tegen de voordelen van het ondernemerschap. De vrijheid om beslissingen te kunnen nemen, niet je hand te hoeven ophouden en het mogen maken van fouten en daar enorm van leren. Ook vindt hij het heerlijk om een bedrijf te runnen in plaats van politiek te bedrijven zoals dat binnen bedrijven veelvuldig gebeurt.
Het zien groeien van je eigen mensen is ook fantastisch vindt Geert-Jan. Sommigen zijn echt een toptalent geworden. Hij praat dan ook vol trots over zijn collega’s.
Geert-Jan kan erg genieten van het feit dat zijn collega’s succesvol zijn, mooie onderzoeken presenteren en kunnen lachen en genieten van dat wat ze aan het doen zijn.
Hij geeft om zijn personeel en gunt hen ook wat, bedrijfsuitjes worden vaak genoemd als hoogtepunten uit de afgelopen jaren. Niet de cijfers, maar de sociale gebeurtenissen.
Ondernemen is een hobby geworden. Hij is er dag en nacht mee bezig.
Geert-Jan raakt sneller in paniek wanneer er niets te bedenken is dan wanneer er te veel ideeën zijn om uit te voeren.
Ondernemen is niet voor iedereen geschikt. Als je iemand bent die zekerheid zoekt, dan is de stap heel lastig. Hoewel Geert-Jan er van overtuigd is dat je juist dan een hele goede ondernemer zult zijn.
Netwerken en acquisitie
60% van zijn ondernemerschap bestaat uit netwerken, aldus Geert-Jan Waasdorp.
Hij heeft het dan over fysieke afspraken, events in binnen- en buitenland, congressen, seminars.
Daarnaast benadert hij wekelijks zo’n 25 nieuwe contacten op LinkedIn om zijn netwerk te vergroten. Geert-Jan zelf onderhoudt belangrijke relaties tijdens lunches of diners.
Het is echt een combinatie van fysiek en online netwerken binnen Intelligence Group.
Hij is ook lid van een start up community waar hij praat met jonge start ups.
Deze staan echt anders in het ondernemerschap en denken veelal aan geld verdienen. Geert-Jan legt hen uit wat dan belangrijk is, namelijk eerst je idee aan tien klanten kunnen verkopen, voordat je jezelf rijk rekent.
Ook dit vindt hij enorm leuk om te doen.
Toekomst
Geert-Jan is een ondernemer pur sang en zal ook niet stoppen met werken.
Hij voorziet dat één of meerdere van zijn ondernemingen in de toekomst opgaan in grotere bedrijven. Zelf hoopt hij de komende jaren meer Europees te spreken over het belang van een Europees transparante arbeidsmarkt.
Hij beseft zich terdege dat er jonge mensen nodig zijn voor innovatie binnen zijn bedrijven.
Sommige dingen gaan op een gegeven moment gewoon wat langzamer als je ouder wordt. Geert-Jan hoopt wel dat het hem verteld wordt als zijn tijd geweest is. Niets lijkt hem erger dan niet meer serieus genomen te worden.
De statistieken over leeftijd en arbeid zeggen hem onvoldoende. De één is met 35 al oud terwijl de ander op zijn 62 ste nog steeds een briljant ondernemer kan zijn.
Tips voor ondernemers
- Geeft nooit op.
- Eerlijkheid kost soms geld, maar je kunt altijd met opgeheven hoofd een ruimte betreden.
- Houd focus.
- Maak afspraken en leg zaken vast. Niet alleen om problemen te voorkomen, maar juist als iets een succes wordt is het belangrijk dat afspraken vastgelegd zijn.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy Ramekers, Eva Rookmaker en Robin Westerveld.
Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/