Marja Brand
Fotograaf : Bob van der Vlist

Marja Brand

Marja Brand is de eigenaresse van Arta La Tarta. Van origine is ze geen Rotterdammer, maar zoals ze zelf zegt ‘Rotterdammer kun je worden, als je er maar van gaat houden.’ Ooit begon ze in het toerisme, werkte in het buitenland als standplaatshostess, ging vervolgens bij de VVV aan de slag en deed festivals, events, catering en horeca. In haar vrije tijd maakte ze taarten waar al snel veel vraag naar was binnen de familiekring. Het was helemaal niet haar bedoeling om daar ooit als ondernemer mee aan de slag te gaan. Totdat ze werkloos raakte. Ze solliciteerde bij City Safari die geen baan voor haar hadden, maar haar wel vroegen of ze ook workshops kon geven. Ze deed zelf al een aantal kinderparades in Ommoord met veel plezier en dus greep ze deze kans. In eerste instantie werkte ze vanaf verschillende locaties in zowel Noord als op Zuid, maar nu heeft ze inmiddels al ruim zeven jaar haar atelier in het Oude Westen. Naast haar onderneming is ze ook nog freelance gids voor toeristen in Rotterdam, Kinderdijk en Dordrecht. Ze heeft zo’n 12 opdrachtgevers voor wie ze tours geeft. Marja vindt het heerlijk om in de geschiedenis van Rotterdam en omstreken te duiken en steeds meer te leren over de stad wat ze kan toepassen in haar tours. Tevens maakt ze deel uit van Tuin de Bajonet, een sociaal project opgezet door een buurtbewoners en ondernemers en instellingen, zoals Pameijer. De achtertuin van Arta La Tarta met labyrint is deel van de buurttuin. In de Bajonet verbouwen ze bloemen, groenten en kruiden, beheren ze een theehuis en geven rondleidingen. De tuin is klimaatbestendig, ze vangen het regenwater op waar ze de tuin weer mee besproeien. Hun project heeft de aandacht. Gemeenten en organisaties komen vaak kijken hoe ze het aanpakken.  

Arta La Tarta

Marja Brand maakt mooie taarten in haar atelier van Arta La Tarta.  Ze is een echte taartenkunstenaar en geeft haar creatieve brein volledig de vrijheid. Marja geeft met haar expertise workshops taarten decoreren aan zowel grote als kleine groepen. Het atelier is alleen geopend op afspraak en gevestigd in een mooi, oud pand in het Oude Westen. Volledig ingericht zoals je dat verwacht voor taartenworkshops, met gezellig servies, lange tafels en een vrolijke etalage. Er is ook de mogelijkheid een combinatie te krijgen zoals bijvoorbeeld een lunch, een workshop en een rondleiding door het Oude Westen. Maar ook een combinatie thee, taart en tuin waarbij ze het project de Bajonet inzet. Die afwisseling vindt Marja het mooist. Zo kookt ze ook af en toe voor grote groepen tijdens een retraite in een Boeddhistisch centrum. Het is ook mogelijk dat Marja op locatie komt met haar workshops. Zo doet ze bedrijfsuitjes waar ze soms het hele land voor door gaat. Bakkerij van der Vrande in Ommoord levert de taarten, maar het decoreren komt volledig van haar hand.  

Ondernemen

De rode draad in alles wat Marja Brand onderneemt is gastvrijheid. Ze werd bij toeval ondernemer in taarten, maar het had ook zo maar iets anders kunnen zijn. Een baan van negen tot vijf is niets voor haar, ze wil vrijheid in wat ze doet en hoe ze het doet en het liefst heel veel afwisseling. Marja is graag onder de mensen en daarom vindt ze de combinatie van de dingen die ze doet zo mooi. Sociaal maatschappelijk ondernemen vindt ze belangrijk en daar draagt ze met liefde haar steentje aan bij. De dingen die ze doet zijn geen bewuste keuzes geweest hoewel ze voortkomen uit alles wat ze voorheen aan banen heeft gehad, zoals het toerisme en de horeca. Om het ondernemerschap op deze manier toe te kunnen passen is voor Marja ’the best of both worlds’.  

Toekomst

Van Arta la Tarta wordt Marja Brand heel gelukkig dus dat blijft ze voortzetten zoals ze dat al vijftien jaar doet. Wel merkt ze dat ze blijft leren en veranderen in haar workshops en dat ze daardoor verdieping creëert die ze belangrijk vindt voor groei. Ze wil de samenwerking met andere partijen en ondernemers in de buurt vergroten, zoals Leeszaal West en de praktijkschool in de straat. Ook haar andere opdrachten blijft ze voortzetten, ze wordt nog steeds uitgedaagd door nieuwe opdrachten en dat houdt het ontzettend leuk. Ze is dankbaar en blij voor alles wat ze tot nu toe heeft mogen neerzetten.  

Tip voor ondernemers

Doe af en toe ook eens helemaal niets. Dan merk je dat er weer ruimte ontstaat voor allerlei nieuwe ideeën. Durf ook zaken los te laten en go with the flow. Blijf om je heen kijken, verwonder en sta open. Voel goed bij jezelf wat je leuk vindt om te doen.   Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy RamekersEva Rookmaker en Robin Westerveld. Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.