Bianca Rafaela
Bianca Rafaela is geboren in Nederland en opgegroeid op Curaçao. Ze wist van jongs af aan al dat ze advocaat wilde worden en haar eigen advocatenkantoor wilde hebben. Via een omweg is ze daar gekomen, ze begon met Havo, toen HBO en toen ging ze rechten studeren. Tijdens haar studie deed ze vrijwilligerswerk bij de Wetswinkel waar ze een hoop praktijkervaring op heeft gedaan als medewerkster en als bestuurslid. Ze studeerde civiel recht en ondernemersrecht en na haar studie werkte ze een jaar bij het juridisch loket. Hier werd haar basis gelegd voor de sociale advocatuur. Ze ging in loondienst bij een advocatenkantoor en sinds vier jaar heeft ze haar eigen advocatenkantoor. Het leuke aan haar werk vindt ze dat ze naast het advocaat zijn, verschillende rollen dient aan te nemen, namelijk bijvoorbeeld maatschappelijk werker of opvoeder. Ze verwijst mensen ook regelmatig door naar de huisarts of gemeente voor verdere hulp. Het leukste rechtsgebied vindt ze het strafrecht. Strafrecht betekent actie, snel schakelen en niet weten hoe je dag verder zal verlopen.
Advocatenkantoor Rafaela
Door haar eigen achtergrond en door haar ervaringen bij het juridisch loket richt Bianca Rafaela zich met name op de Antilliaanse gemeenschap. Deze groep laat niet snel van zich horen als er iets aan de hand is en als ze om een advocaat vragen is dat ook echt nodig is de ervaring van Bianca. Bij Advocatenkantoor Rafaela kun je terecht voor Strafrecht, jeugdrecht, bestuursrecht, personen- en familierecht, schuldsanering en verbintenissenrecht.
Bianca houdt ook spreekuren voor minderbedeelden in Dordrecht en Capelle aan den IJssel, waar minderbedeelden binnen kunnen wandelen met hun vragen. Bianca hoopt hiermee voor hen de drempel te verlagen om rechtsbijstand te vragen.
Ze heeft hierdoor ook veel cliënten buiten Rotterdam.
Binnen haar onderneming wil ze veel doen voor haar cliënten, maar loopt dan wel tegen het financiële plaatje aan.
Dat heeft impact op sociaal willen zijn. Je moet toch betaald worden om te blijven bestaan.
Ondernemen
Het leuke aan ondernemen is dat je bezig bent om je eigen droom waar te maken.
Het voelt niet als werk en het is dan ook niet erg om vrije tijd in te leveren om aan het werk te gaan.
Je maakt je eigen keuzes waar je zelf verantwoordelijk voor bent.
De veranderingen in de rechtsstaat maken het werken als ondernemer wel steeds lastiger. In bijvoorbeeld het strafrecht heeft iedere cliënt die vast zit recht om een advocaat te vragen bij politieverhoor. Maar deze uren worden niet geheel vergoed aan de advocaat. Soms zit Bianca hele dagen op een politiebureau, maar het kan ook voorkomen dat ze op haar vrije dag gebeld wordt door de piketdienst, terwijl een fractie van deze tijd door de overheid wordt vergoed. Wanneer de overheid steeds minder vergoed zal de ondernemer ook keuzes moeten gaan maken over wat wel en niet meer gedaan kan worden. Dit echter met tegenzin, want in principe is Bianca van mening dat iedereen recht heeft op een advocaat. Voor Bianca hoort dat erbij, keuzes maken.
Bianca Rafaela is een ondernemer die veel ideeën heeft en graag nieuwe dingen uitprobeert.
Op dit moment heeft ze een item in een radioprogramma voor de Antilliaanse gemeenschap waarbij ze vragen van luisteraars beantwoordt op rechtsgebied. Dit doet ze om deze doelgroep te informeren, vaak weten de mensen niet hoe het werkt in Nederland. Daarnaast is het een mooie reclame voor haar kantoor. Verder moet ze het vooral hebben van mond- op mond reclame.
Toekomst
Bianca Rafaela wil graag groeien met haar kantoor. Ze heeft nu twee werknemers in dienst om meer zaken aan te kunnen nemen, voor de toekomst mag dat nog meer worden.
Ze zou ook graag nog meer spreekuren in meerdere steden gaan houden, omdat ze merkt dat daar veel vraag naar is.
Tips voor ondernemers
Als tip voor ondernemers geeft Bianca aan dat het belangrijk is jezelf eerst goed voor te bereiden, voordat je je bedrijf start.
Marktonderzoek is daarbij heel belangrijk.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers, Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.