Sander AltSander Alt

Sander Alt studeerde aan de Nimeto in Utrecht, de vakschool voor reclame en presentatie technieken. Toen hij zijn studie afrondde was hij nog niet klaar voor het ondernemerschap en volgde hij aan de  Kunstacademie in Rotterdam de opleiding tot illustrator.
Gedurende  zijn studie ontstond er een fascinatie voor animatie. Bij zijn afstuderen won hij met zijn afstudeerfilm een beurs voor de Royal Acadamy of Art in Londen waar hij zijn studie vervolgde. De wereld van de animatie was nog niet heel groot, maar dat was wel waar hij mee verder wilde.

Eenmaal terug in Nederland startte hij in het jaar 2002 met 2 oud klasgenoten een studio op.
Gezamenlijk hadden ze aan een pilot aflevering gewerkt van Purno de Purno de succesvolle VPRO animatie serie uit de jaren 90.
De makers van toen wilde weer aan een nieuwe serie beginnen en zochten een partij voor het animatie werk. Zo konden zij zich concentreren op het schrijven van de scripts. De pilot gaf voldoende vertrouwen om met elkaar in zee te gaan en zo werd studio Urrebuk een feit.

Tegelijkertijd sloten zich aan bij een agentschap, wat een prettige opstap is voor startende kunstenaars. Daar kwamen regelmatig commerciële opdrachten uit voort.

In de crisistijd zijn ze als onderneming overeind gebleven hoewel bedrijven juist toen als eerste bezuinigden op communicatiemiddelen. Sindsdien gaat het alleen maar beter met het bedrijf.

Urrebuk

Urrebuk zet animatie in als communicatiemiddel. Waarin het verhalende aspect van groot belang is. De boodschap blijft beter hangen en zo haal je meer uit de animatie.

Urrebuk is tweeledig. Enerzijds richten ze zich op commercieel werk en opdrachten zoals films voor o.a. productpresentaties of nieuwe werkvormen binnen grote bedrijven.

Daarnaast vinden ze het belangrijk om zich creatief te blijven ontwikkelen en maken ze onafhankelijke films. Dat doen ze op eigen initiatief of in samenwerking met regisseurs en script schrijvers. Deze films rouleren veelal op internationale filmfestivals.

Toen Sander als freelancer begon was de animatie-industrie in Nederland nog niet zo ontwikkeld. Op dit moment is er zeker wel sprake van een groeiende industrie en lopen we langzaam in op landen als Engeland en Frankrijk waar de industrie al een stuk verder geprofessionaliseerd is.

Sander Alt vindt het allerbelangrijkste dat het werk wat hij levert, goed is. Animatie is maatwerk en dat moet volledig kloppen. Elke opdracht is weer een nieuwe uitdaging.
De laatste jaren zijn ze bij Urrebuk heel erg doorontwikkeld. Ze hebben enorm veel ervaring in het schrijven en het vertellen van het verhalen en bedenken van concepten.

Animatie is vaak ultrakort en in die korte tijd moet de boodschap wel duidelijk zijn. Het creëren van de animatie is altijd een langdurig proces, zeker bij de grote bedrijven. Iedereen vindt er iets van en heeft wel informatie die er in zou moeten staan.
Dat vergt veel overleg en bijschaven.

In 2017 werd hun voorstel voor een Ultra korte film gekozen om vertoond te worden in alle Pathé bioscopen door het hele land.
In het voorprogramma van één van de hoofdfilms was hun animatie “Waste” te zien voor een groot publiek. Daarnaast is de film ingestuurd naar meerdere internationale animatie festivals.

Ondernemen

Het maken van een animatie is een creatief proces wat veel tijd kost.
Helaas gaat dit vaak ten koste van het ondernemen, terwijl Sander juist het ondernemen an sich ook heel leuk vindt. Hij bezoekt graag zijn klanten en zou vaker willen netwerken, omdat hij daar het belang van inziet. Hier komt hij echter weinig aan toe.

Sinds kort is Urrebuk een samenwerking aangegaan met de eerder door ons geïnterviewde ondernemer Rutger van Geelen.
Samen gaan ze onder de noemer RenderRebels een combinatie van video en animatie aanbieden.

Daarnaast wil Sander goed op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen en daarin meebewegen. Nadenken over de toekomst van je bedrijf en daar doelen voor stellen hoort hier ook bij.
Tot nu toe komen de opdrachten wel via via, maar Sander beseft dat er voor hun zichtbaarheid nog veel meer gedaan kan worden. Ook om eventuele concurrentie voor te kunnen blijven. ­­­Hij gaat Instagram meer inzetten, omdat juist beelden hier een geschikt onderwerp voor zijn.

Toekomst

Voor de toekomst zou Sander Alt graag wat groter groeien, zodat ze nog meer mee kunnen gaan in alle ontwikkelingen.
De ideale grote is wat hem betreft een onderneming van een man of acht.

Tip voor ondernemers

Wees niet bang de samenwerking op te zoeken.

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Victor ToxopeusEva Rookmaker en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.