Liesbeth van den Steenhoven

Liesbeth van den Steenhoven

Liesbeth van den Steenhoven is een bevlogen interim HR manager.
Ze begon haar carrière als intercedent in de uitzendwereld.
Daar leerde ze ontzettend veel over gesprekstechnieken en communicatie. Wat ze niet prettig vond was dat personen haar product waren terwijl ze nooit zeker wist dat wat ze op papier konden, ze ook echt zouden bieden.
Ze besloot de opleiding P&A in deeltijd naast haar baan te gaan doen en verlegde haar werkterrein naar het recruitment binnen bedrijven.
De markt schoof in 2008 onderuit waardoor recruiters het nakijken hadden. In 2009 werd Liesbeth HR adviseur bij een bedrijf waar de afdeling ontzettend goed in elkaar zat. Ze leerde hier de kneepjes van het HR vak.
Af en toe deed ze een opdracht als zzp-er, maar over het algemeen draaide het vaak weer op een dienstverband uit.
Liesbeth is echter een manager die graag iets opzet tot het volledig zelfstandig draait om vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging.
Door deze eigenschap besloot ze in 2016 de knoop door te hakken en volledig als zelfstandig interim HR manager aan de slag te gaan.

HR Manager

De stap tot ondernemer was in het begin heel spannend vond Liesbeth.
Het gevoel van afhankelijkheid van opdrachten was even wennen.
Anderzijds vindt ze haar eigen visie belangrijk. Als werknemer in vaste dienst is het hebben van een eigen visie soms heel ingewikkeld, omdat je je dan niet altijd kunt uitspreken zoals je dat zou willen. Dat zou de onderlinge relatie te veel kunnen beïnvloeden.

Als zelfstandig interim HR manager heeft Liesbeth een hele andere positie. Ze kan voldoende afstand bewaren om duidelijk te kunnen zien wat er gebeurt binnen een organisatie en dit ook uitspreken.
Vanaf de start van haar eigen onderneming had ze meteen al meerdere opdrachten en tegenwoordig moet ze zelfs met enige regelmaat nee verkopen aan potentiële klanten.
Het liefst doet ze meerdere opdrachten naast elkaar, omdat ze het ontzettend leuk vindt om hier tussen te schakelen.
Regelmatig werkt ze vanuit huis. Dit voelt voor haar prettig, je houdt afstand en kunt je goed focussen zonder afleidingen vanuit het bedrijf.
Het mooie van haar vak vindt ze het telkens opnieuw uitzoeken welke dynamiek er heerst binnen een organisatie.

Liesbeth opereert het liefst bij bedrijven met zo’n 100 á 200 man personeel, zodat ze direct op directie niveau met de leidinggevende kan schakelen. Ze heeft graag een zichtbare rol, wat bij grotere bedrijven niet altijd mogelijk is.
Binnen haar opdrachten neemt ze de vrijheid om de rol in te vullen zoals ze denkt dat goed is. Ze gaat mee in de visie van het bedrijf, maar met behoud van haar eigen grenzen. Als Liesbeth niet achter een plan staat maakt ze dit direct bespreekbaar, binnen de directie moet er draagvlak zijn voor haar manier van handelen. Is dit draagvlak niet aanwezig, dan werkt het niet.
Tot nu toe heeft ze altijd gemerkt dat open en eerlijk bespreekbaar maken van twijfels een nieuwe basis legt voor verdere samenwerking.
Ze verbindt vooral door te luisteren en begrip te creëren.

Ondernemen volgens Liesbeth

Als ondernemer binnen haar vakgebied heb je altijd de onderliggende angst dat er geen opdrachten komen.
Juist dat gevoel geeft Liesbeth van den Steenhoven de drive om elke opdracht tot in perfectie uit te voeren.

‘Belangrijk is het om de angst niet toe te staan, leer overtuigd te raken van je eigen toegevoegde waarde.
Het werkt het beste als je de zaken vanuit jezelf doet, dus als je precies weet wat jouw toegevoegde waarde voor een klant is.
Je hebt als ondernemer de vrijheid zelf de knoop door te hakken wanneer dat nodig is. Werken in dienstverband maakt in dat opzicht lui, je staat als vanzelf minder open voor andere, nieuwe opties.’

Liesbeth vindt het zonde als mensen binnen hun dienstverband helemaal niet op hun plek zitten, maar toch doorwerken vanuit een soort gevoel van veiligheid.
Als ondernemer heb je je eigen toko en weet je precies waar je voor staat. In haar geval is dat verbindend werken, maar op een open en directe manier. Als interim moet je soms hard zijn en duidelijk aangeven wat je ziet gebeuren binnen de organisatie. Dat is mogelijk doordat je op hetzelfde niveau staat als je opdrachtgever.

Netwerken is heel belangrijk

Liesbeth van den Steenhoven had vanuit haar recruitment periode al een groot netwerk en ook op LinkedIn werkt ze hard om het steeds groter te maken. Op LinkedIn is de toon of voice heel belangrijk en Liesbeth kijkt bewust naar wat ze wel en niet deelt.
Als je je uitspreekt over een onderwerp, creëer je al gauw een beeld over jezelf. Dat wil ze juist niet, ze zoekt graag de nuance.

Netwerken is ontzettend belangrijk en daar is Liesbeth veel mee bezig. Niet zozeer via events, maar wel via bedrijven waar ze komt, LinkedIn, bewonersverenigingen en commissies waar ze deel van uit maakt. Je weet nooit hoe iets uitpakt en dus is het belangrijk je verhaal zoveel mogelijk te vertellen.
Doordat ze deel uitmaakt van een groot sociaal netwerk en altijd bereid is mee te denken en te helpen, blijft ze zichtbaar en weten mensen haar vaak te vinden voor opdrachten binnen haar vakgebied.

Toekomst

Liesbeth van den Steenhoven is een ondernemer die wil blijven leren en groeien in haar persoonlijke ontwikkeling met behoud van de balans tussen werk en privé.
Ze begon op operationeel niveau als HR manager en is inmiddels met haar werkwijze verschoven via het tactisch niveau naar strategisch niveau.
Dat wil ze nog meer uitbreiden naar directie niveau. ‘Stilstand is achteruitgang’, aldus Liesbeth.

In de toekomst heeft ze ook plannen voor een Rotterdams HR platform samen met andere HR ondernemers uit haar netwerk.
Echter alles op zijn tijd.

Tips voor andere ondernemers

Blijft dicht bij jezelf en voel goed aan wat wel of niet bij je past.
Laat je daar in niet van de wijs brengen, maar maak je eigen keuzes.
Weet wat je toegevoegde waarde is en wees je bewust van je eigen valkuilen.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Victor ToxopeusEva Rookmaker en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.