Annette Diender
Annette Diender is een bevlogen sociaal maatschappelijke ondernemer die er nooit over nagedacht had om voor zichzelf te beginnen. Toen ze daar min of meer toe gedwongen werd door de crisis, bleek het toch goed bij haar te passen.
Voor die tijd heeft ze verschillende functies gehad bij een ministerie en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Haar focus lag binnen deze instellingen op beleidswerk en opleidingsbeleid.
Op het moment dat ze de beslissing moest nemen voor zichzelf te beginnen, werkte ze bij Stichting de Meeuw in Rotterdam. Een stichting die zich inzet voor jeugd en jongeren. De stichting moest sluiten vanwege de crisis terwijl Annette gedetacheerd was als stedelijk projectleider ouderbetrokkenheid.
Dat project besloot ze als zzp-er voort te zetten ondanks haar angst om alle zekerheden op te moeten geven als je daadwerkelijk je eigen onderneming start.
Ze had veel ervaring met het onderwerp en een groot netwerk waar ze direct gebruik van kon maken.
Sinds haar komst naar Rotterdam had ze ook geleerd aan te pakken en vooral maar gewoon te doen.
Samenwerking rondom onderwijs
De eigen onderneming van Annette Diender is dus gericht op samenwerking rondom onderwijs, onder meer door betrokkenheid van ouders bij de loopbaan van het kind te stimuleren.
Je kunt als school een kind beter begeleiden als de ouders dat steunen, als zij weten waarom je het doet en waar hun kind graag mee bezig is.
Voor de maatschappij is het ook beter als jongeren al vroeg hun talenten weten te benutten.
Vanuit het perspectief van de school is het belangrijk dat je als school een positief gespreksonderwerp hebt voor de ouders. Waar je vroeger als ouder alleen gebeld werd als het met je kind niet goed ging op school.
Door de loopbaan en de toekomst van de leerling als rode draad van het contact te gebruiken krijg je nu de ouders makkelijker naar de scholen en dat verbetert meteen de samenwerking.
Annette vindt het heel kansrijk om op deze manier met ouder en kind naar de toekomst te kijken, je geeft het kind een doel en indirect de ouders ook.
Binnen Rotterdam is er veel ruimte om met dit soort projecten voorop te lopen. Het project wat ze nu draait is een landelijk onderzoeksproject naar loopbaanoriëntatie en samenwerking met ouders in samenwerking met het ministerie van onderwijs en het ministerie van sociale zaken.
Voor de scholen is het een andere manier van werken.
Annette werkt samen met de scholen aan een andere relatie, waarin de leerling meer de regie heeft en de leraar naast de ouder staat, in plaats van tegenover.
Workshops
Annette is samen met een collega zzp-er bezig workshops op te zetten over “Clean Language”.
Ook is ze samen met een collega zzp-er naar Engeland geweest om zich de techniek eigen te maken.
Het doel van “Clean Language” is om te communiceren zonder in te vullen voor de ander. Open communicatie waarbij je veel beter luistert naar wat er echt gezegd wordt in plaats van dat je invult wat je denkt te horen.
Bij toeval ontdekte ze deze manier van communiceren en voor haar is het een stuk gereedschap wat je inzet om nog dichter bij de leerling en de ouder te kunnen komen.
Haar focus ligt hierbij op het onderwijs, maar Annette kan zich voorstellen dat de techniek ook binnen andere vakgebieden ingezet kan worden.
Waarschijnlijk gaat ze met open inschrijving werken voor de meerdaagse training die ze ontwikkeld hebben.
Dit zal haar inzicht geven in waar de behoefte ligt.
Netwerken en acquisitie
Annette Diender is zeker een voorstander van netwerken. Ze vindt dat netwerken wel veel gemakkelijker gaat als je bezig bent met werk dat je leuk vindt. Dan is de stap om veelvuldig over je onderneming te praten helemaal niet meer zo groot.
Doordat Annette contacten heeft via het stedelijk programma is koude acquisitie niet nodig. Ze spreekt tijdens haar project zo enorm veel mensen waar ze haar onderneming onder de aandacht kan brengen.
Waar mogelijk gaat ze naar netwerkbijeenkomsten. De komst van verzamelgebouwen voor ondernemers in Rotterdam, vindt Annette ook een positieve ontwikkeling. Zo kun je makkelijk sparren en netwerken met andere ondernemers.
Netwerken is ook nodig om op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen de sector.
Een voordeel is dat ze woont in de stad waar ze werkt, ze creëert hierdoor meer verbondenheid en is goed op de hoogte.
Af en toe buiten de stad werken is ook prettig, juist om weer nieuwe inzichten op te doen.
Ondernemen
Voor jezelf werken is heel prettig, omdat je flexibel kunt zijn in je grenzen. Toen ze in loondienst werkte, moest ze sterk in de gaten houden dat ze haar uren of het budget niet overschreed. Als ze nu iets langer over een klus doet, maakt het niet uit.
Haar rol als zzp-er binnen deze sector is om dingen uit te proberen, voorop te blijven lopen met ontwikkelingen, ze te implementeren middels projecten en als het project staat weer iets nieuws aan te pakken.
Ze is dan ook niet bezig met haar concurrentie. Ze ontwikkelt liever dingen die ze overgeeft aan anderen om zelf weer verder te kunnen met haar eigen nieuwe ideeën. Door het ondernemen krijgt ze enorm veel energie en kan ze haar creativiteit goed kwijt.
Ook samenwerking met andere zzp-ers geeft haar een positieve flow door hun nieuwe input.
Doordat ze als zzp-er werkt is ze wendbaar en kan ze gemakkelijk schakelen als zich een interessante mogelijkheid voordoet.
Het zelfstandig ondernemen is voor Annette een middel en geen doel.
Tip voor ondernemers
Als tip geeft Annette Diender aan dat het belangrijk is altijd met minimaal één project bezig te zijn waar daadwerkelijk je hart ligt. Zelfs als je daar niet of nauwelijks voor betaald wordt. Dat is belangrijk om het plezier en je bevlogenheid vast te houden.
Daarnaast heb je dan de opdrachten die je misschien minder leuk vindt, maar wel belangrijk zijn voor je inkomsten.
Ze kreeg deze tip ooit van een andere ondernemer en heeft dit altijd in haar achterhoofd gehouden.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred.
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers, Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.