Roel Pot

Roel Pot

Roel Pot, Rotterdammer in hart en nieren. Want Roel leeft, ademt en spreekt Rotterdams.
Als kleine jongen groeide hij op ‘op Zuid’.
Op school ging het nooit zo lekker en na meerdere scholen besloot zijn moeder dat hij maar moest gaan werken.
Daar is Roel nooit meer mee gestopt, werken is zijn lust en zijn leven. Hij pakt alles aan wat hij leuk vindt om te doen.

Omdat hij een gangmaker is werd hij altijd al gevraagd voor feesten en partijen en toneelstukken.
Ging iedereen na zo’n stuk naar huis, ging Roel ‘s-nachts nog even doorwerken in de horeca.

Na veel toneelstukken en kluchten kwam hij terecht bij het open podium van Theater Zuidplein. Daar werkte hij met grote namen en mensen die er automatisch voor zorgen dat je wel in de picture blijft. Hij kreeg een eigen productie, Theatersport en daar speelde hij met zijn compagnon voor bedrijven. De boodschap van het management brachten zij in hun stukken over op het personeel, maar niet zonder via een kwinkslag bij het personeel zelf te toetsen wat zij er nou eigenlijk van vonden.

Met zijn compagnon had hij de allereerste website met Rotterdamse producten, met name t-shirts met Rotterdamse uitdrukkingen. Roel werkte ondertussen ook voor Tv Rijnmond en deed allerlei programma’s die op zijn pad kwamen. Zo is hij ook bekend van de tv-spot van de NS waar hij samen met Nick & Simon in speelde.
In 2015 overleed de compagnon van Roel waar hij een V.O.F. mee had.
Vanaf dat moment stond alles even op losse schroeven voor Roel en kwam hij financieel in zwaar weer. Opgeven oftewel faillissement is niets voor hem, dus betaalde hij alles af wat betaald moest worden. Daarna zou hij met nieuwe dingen starten.


Ech Wel en Ech Wel Rotterdams

Roel moest na deze vervelende gebeurtenis voor zichzelf opnieuw gaan bedenken wat hij zou willen met zijn onderneming Ech Wel.
Bij toeval stuitte hij op het idee om een Cursus Plat Rotterdams te geven in theaters of op bedrijf- evenementen. Om zo weer back on track te komen. Daar startte hij mee in 2015 en nu, vier jaar later, speelt hij nog steeds acht keer per week deze cursus voor zeer uiteenlopende gezelschappen.

Elke show is anders en alles wat hij onderweg leert van mede Rotterdammers weegt hij af of het te gebruiken is in een volgende show. De verhalen van Rotterdammers komen hem onderweg veelal aan vliegen zonder dat hij er echt naar op zoek is.

Wat hij doet is improvisatie, de volgorde van zijn show kan elke keer weer anders zijn. Roel past het aan aan zijn publiek. Daarbij meet hij meteen of het wat ondeugender kan, of juist informatiever
Hij speelt voor gezelschappen van 2 tot 1500 man, niets is hem te gek. Hij geniet van elke show en draaft op voor vrijgezellenfeesten, bedrijfsavonden en eindejaarsfeesten. Soms komt hij bij een groot bedrijf en gaat hij het hele bedrijf door, zoals bij Eneco waar hij bij elke vestiging mocht komen spelen.

Daarnaast zijn er ook open voorstellingen waar iedereen zich voor kan inschrijven. Roel Pot weet álles van Rotterdam en de Rotterdamse taal, waar de verschillen liggen tussen de taal in noord en de taal in zuid en de oer Rotterdamse verhalen uit vroeger tijden. Naast Plat Rotterdams is hij eigenaar van Ech Wel Rotterdams , de website voor producten met Rotterdamse teksten.  

 

Ondernemen

De hoofd professie van Roel is artiest. Het ondernemen kwam bij toeval, doordat hij een leuk idee had voor een website annex webwinkel. Toen dat begon te lopen, merkte hij dat hij ineens overal verstand van moest hebben in plaats van het alleen verzinnen van de creatieve uitingen. Roel begon met het kijken van programma’s op onder andere RTL Z en ging wat boeken lezen over ondernemen. Gaandeweg ging hij het steeds leuker vinden en leerde hij wat ondernemen inhoudt.

Achteraf gezien had hij goede ideeën die hij beter had kunnen benutten.
Het programma ‘Dirty Jobs’ loopt in Amerika erg goed. Roel deed net zoiets jaren geleden al bij TV Rijnmond alleen wist hij toen niet hoe goed het idee uiteindelijk was.

Roel houdt er niet van zich te moeten onderscheiden en dat doet hij dus ook niet. Liever zoekt hij de samenwerking en met zijn webshops vindt hij het geen probleem om leverancier te zijn voor concullega’s.
Dat hij leuke ideeën mag verkopen vindt hij het belangrijkste. Hij werkt vanuit zijn hart en niet per se om veel geld te verdienen.

Volgens hem staat een sociaal hart het ondernemen nog wel eens in de weg, niet dat hij dat een probleem vindt, maar hij merkt wel dat het zo werkt. Hij zou echter niet anders kunnen, zo is hij opgevoed en zo staat hij in het leven. Mensen iets gunnen zonder meteen iets terug te verwachten.

Aan de zichtbaarheid van Roel wordt door hemzelf, maar ook door anderen hard gewerkt. In verschillende Facebook groepen komen met enige regelmaat filmpjes van Roel voorbij en alle mensen die een top avond bij zijn Cursus Plat Rotterdams hebben gehad, delen dit ook vaak met liefde.
Roel doet graag iets voor anderen en als zij reclame voor hem hebben gemaakt, doet hij dat ook graag voor hen terug. Wat Roel daar zelf heel belangrijk bij vindt, is zijn gevoel te volgen. Hij houdt van échte mensen die echt en oprecht zijn in hun bedoelingen.

 

Toekomst

Wat Roel Pot belangrijk vindt voor de toekomst is goed te blijven kijken wat wel en niet kan tijdens zijn shows. Nu hij ouder wordt zijn er bepaalde dingen waar je minder gemakkelijk mee weg komt als je dat roept, die skipt hij dan ook uit zijn shows.

Rustiger aan doen in de toekomst is geen optie. Hij is en blijft een harde werker vol energie. Wel richt hij zich meer op zijn websites, om het slimmer aan te pakken en op die manier meer te verkopen. Daar zoekt hij de juiste mensen bij die hem kunnen helpen, want hij is van mening dat je iets wat je niet kunt ook gewoon niet moet doen.


Tip voor ondernemers

Geld is niet belangrijk als je doet wat je leuk vindt. Volg daarin je hart.
Zuinigheid levert uiteindelijk altijd iets op, leef een prettig leven, maar doe geen extreme uitgaven.    
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy RamekersEva Rookmaker en Robin Westerveld.

Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.