Robin Westerveld begon haar carrière in het vastgoed.
Toen daar de crisis ontstond, was ze genoodzaakt te stoppen binnen deze sector.
Ze werd werkzaam bij een arbeidsbemiddelingsbureau op de sales afdeling.
Samen met haar huidige compagnon Barbara van den Bosch, was ze daar bezig met het opzetten van de gehele afdeling. Barbara met ervaring uit het juridisch vakgebied en Robin vanuit het vastgoed.
De samenwerking beviel beiden ontzettend goed, ze vulden elkaar enorm aan. Uiteindelijk werden ze zelfs een van de betere teams van het bedrijf.
Omdat de klik zo goed was en ze de samenwerking heerlijk vonden, besloten ze voor zichzelf te beginnen.
Barbara startte de onderneming en Robin kwam er niet veel later bij.
Omdat ze dolgraag wilde ondernemen, maar nog vastzat aan een concurrentiebeding van hun oud-werkgever, zetten Robin & Barbara alvast het netwerk R4R, Rotterdammers voor Rotterdammers, op. Dit vanuit het oogpunt dat de netwerkborrels die ze vanuit hun vroegere werkgever moesten bezoeken, altijd vrij gezapig waren. Robin en Barbara wilden iets nieuws en plezieriger opzetten met een maatschappelijke focus.
Voor hun onderneming Westerveld & Van den Bosch zoekt Robin Westerveld naar passend personeel binnen de juridische sector. Als headhunter struint ze LinkedIn af op zoek naar geschikte kandidaten, passend bij de vacatures van hun opdrachtgevers.
Robin heeft altijd een vacature in haar achterhoofd als ze de kandidaten ontmoet, maar wil eerst graag weten wie ze voor zich heeft. Ze kijkt goed naar de ambities van de kandidaat en of dit passend is bij het bedrijf van de klant. Inmiddels weet ze dat vaak al binnen een paar minuten. Pas later besluit ze of ze de vacature zal noemen of dat ze de kandidaat beter voor een andere klant kan inzetten.
Van de kandidaten zelf leert ze enorm veel over het vakgebied evenals vanuit de klanten. Inmiddels plaatsen ze zo’n drie a vier kandidaten per maand.
Het blijft echter mensenwerk waardoor het ook voorkomt dat ze veel tijd investeren in een match waarbij één van beiden dan uiteindelijk toch afzegt. Dat blijft een frustrerende factor, omdat je dan weer overnieuw moet beginnen om de opdracht toch binnen te houden.
Als Robin een kandidaat uitnodigt is het altijd een kennismakingsgesprek en geen sollicitatiegesprek. Het profiel van de kandidaat kan immers perfect passen, maar Robin vindt het nog veel belangrijker dat de persoon bij het plaatje past en andersom. Het uitgangspunt is de kandidaat en zijn of haar ambitie. Door deze benadering ontstaan goede relaties met de kandidaten en met de klanten.
Een aantal van haar klanten komen uit de tijd dat ze in loondienst was en die bedrijven kent ze als geen ander, ze weet dan ook goed wat daarbij past.
Rotterdammers voor Rotterdammers is een businessclub ontstaan uit het idee om netwerken persoonlijker te maken. Gewoon een plezierige avond hebben ook als die avond je een keer geen business oplevert.
De eerste avond hadden ze georganiseerd voor mensen uit hun eigen netwerk en ze hoopten vol spanning op een goede opkomst. Er kwamen 200 man. Aan die 200 man hebben ze hun verhaal verteld. Dat R4R bestaat uit de componenten netwerkborrel, maatschappelijk belang boven zakelijk belang en aan het toewerken naar een gezamenlijk doel. Omdat je samen naar een gezamenlijk doel toewerkt, ontstaat er meer dan alleen zakelijke relatie en dit zorgt ervoor dat elkaar meer gegund wordt, meestal in de business, maar soms ook op persoonlijk vlak. “Het is erg leuk om te horen dat een paar van je donateurs gezamenlijk een biertje gaan drinken of zelfs samen een nieuwe business opzetten! Dan weet je dat je iets goed doet!”
De donateurs van R4R dragen veelal ideeën aan voor de projecten. Zo begonnen ze een project voor de Daniel den Hoed kliniek en lieten tevens het verkeers- & fietsexamen terugkomen in Rotterdam.
Bij de eerste plannen hadden ze net voldoende budget om de kinderen uit IJsselmonde verkeersexamen te laten doen. Doordat ze er veel aandacht aan hadden besteed kwamen er steeds meer ondernemers bij en konden ze geheel Rotterdam Zuid verkeersexamen laten doen. Toen ze Michael Boogerd hadden binnen gehaald voor de gebeurtenis, kwam de Gemeente Rotterdam ook om de hoek kijken. Inmiddels organiseren ze dit jaar voor de derde keer het verkeersexamen en door samenwerking met de gemeente inmiddels voor héél Rotterdam.
De uitdaging voor Robin ligt bij de offerte van het examen, zij heeft met haar club niet het budget de helft bij te dragen. Met de ondernemers en haar netwerk proberen ze onderdelen van de offerte elders onder te brengen, zodat het project wel slaagt.
Het blijft een kleine businessclub, daardoor is iedereen ook zo bereid zijn steentje bij te dragen. De ondernemers kennen elkaar allemaal en dagen elkaar uit steeds meer geld op te halen.
Robin Westerveld heeft met Westerveld & Van den Bosch en het netwerk R4R de ideale combinatie om te ondernemen gevonden.
Binnen R4R kan ze projecten ondernemen die haar aan het hart gaan, iets terugdoen voor de maatschappij zonder verdienmodel. Ondertussen is ze in met allerlei ondernemers bezig iets moois neer te zetten. Door het werken aan een gezamenlijk doel, ontstaat er een gunfactor naar elkaar. Vanuit R4R komt voldoende business terug voor Westerveld &Van den Bosch. Netwerken en koude acquisitie hoeft ze dan ook niet in te zetten voor haar onderneming. Ze moet het hebben van mond-tot-mondreclame van kandidaten, klanten en ondernemers uit haar businessclub.
Het mooie aan zelfstandig ondernemen vindt Robin dat ze overdag ook wel eens iets voor R4R kan doen, terwijl ze ’s avonds om de tafel zit met kandidaten voor Westerveld & Van den Bosch. Dit zijn vaak mensen met een welgestelde baan die niet graag vrij nemen voor een headhunter, dus deze mengvorm van ondernemen en netwerken komt heel mooi samen.
Het werken aan R4R geeft enorm veel energie en voldoening door het maatschappelijke belang ervan.
Westerveld & Van Den Bosch geeft meer verantwoordelijkheid door het financiële belang, daarom staat dat belang ook altijd bovenaan.
Had ik deze vraag een half jaar geleden aan Robin gesteld, dan had ze geantwoord dat ze wilde groeien met Westerveld & Van den Bosch. personeelsuitbreiding zat toen nog in de planning.
Inmiddels hebben ze deze plannen bijgesteld. Barbara en Robin zijn uitermate tevreden met de manier waarop hun bedrijf werkt. Extra personeel betekent extra zorg en minder vrijheid om je kantoor in en uit te lopen wanneer dat even zo uit komt. Personeel betekent verantwoordelijkheden erbij waar ze nu geen behoefte aan hebben.
Het toekomstbeeld is dan ook dat ze nog een klein beetje doorgroeien qua omzet met behoudt van de vrijheid om de dingen te doen die ze willen doen zonder extra zorgen. Een goede work-life balance dus.
De wens voor de toekomst voor R4R is ook om nog wat te groeien en nog vele mooie, maatschappelijke projecten te mogen neerzetten.
Start, onderneem en geniet er vooral van!
R4R is ook nog steeds gewoon een concept waar ze zomaar mee begonnen zijn, het is nooit perfect genoeg en er is altijd ruimte voor verandering.
Al doende komen er steeds weer stappen bij die het tot een mooi geheel maken.
Zo is het ook met je onderneming. Ga het gewoon doen en zie wat er op je pad komt. Doe je niets, komt er ook niets.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers, Eva Rookmaker en Anne Willeboordse.
Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/