Moniek van der Werff, Rooms on Water

 

Moniek van der Werff

Moniek van der Werff

Moniek van der Werff is een ondernemer die weet van aanpakken. Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.
Ooit studeerde ze HBO Tropische Landbouw om daarna ontwikkelingswerk in Peru te kunnen gaan doen.

Het water kwam echter vroegtijdig op haar pad en tegelijk met het water ook haar man. Samen besloten ze een zeil/charterschip te gaan runnen.
Ze vaarden met groepen vakantie vierende mensen door heel Nederland en dat was voor alle partijen genieten. Moniek leerde alles over het water, varen en schepen.

Toen hun dochter geboren werd, kochten ze een schip erbij met een vaste ligplaats in de Leuvehaven in Rotterdam en begonnen aan boord van hun schip met een winkel en een werf. Haar man was voornamelijk van de techniek en Moniek van de winkel en het organisatorische. Het charteren deden ze in de weekenden en vakanties zelf, de overige periodes voer er personeel op hun charterschip.
Toen de werf lichamelijk steeds zwaarder bleek te worden, besloten Moniek en haar man het over een andere boeg te gooien.

Hun plan werd een B&B en groepsaccommodatie aan boord van hun schip.  Tevens is het te gebruiken als vergaderlocatie.
Het schip moest dan wel een grote verbouwing ondergaan en hun zeil/ charterschip besloten ze daarom in de verkoop te doen.
Helaas werd haar man ziek en overleed hij voordat ze hun plannen in de praktijk hadden kunnen brengen.

 

Rooms on Water

Moniek van der Werff heeft na het overlijden van haar man echt even de tijd genomen te bedenken wat ze wilde met haar toekomst.
Welk werk haar het beste zou liggen? Ze had bijvoorbeeld de kans om Havenmeester te worden. Daarnaast vaart ze zelf diensten op de watertaxi.
Beiden vindt ze heel leuk, maar toch kwam ze steeds opnieuw uit bij de plannen die ze met haar man had klaar liggen. Dát is waar ze goed in is en wat ze ook echt wil.
Ze vertrok met haar nieuwe schip, wat tevens haar woonhuis is, naar de werf in Harlingen om de grootscheepse verbouwing in gang te laten zetten.
Het waren zeven eenzame maanden waarin ze het als ondernemer ineens allemaal alleen moest bedenken en oplossen, maar het lukte haar!
Rooms on Water ligt nu aan de Wolfshoek 3 in Rotterdam, net achter het beeld van Zadkine, klaar om de groepen mensen te ontvangen.

Het schip is nu ingericht als vergaderruimte/ woonruimte/ keuken met zes tweepersoons hutten, voorzien van badkamer en toilet.
Multifunctioneel ingericht, zodat een vriendengroep er een heerlijk weekend door kan brengen. Maar het is ook mogelijk een hut te huren en als B&B gasten op het schip te verblijven. Doordeweeks is de ruimte te huur als vergaderlocatie, knus ingericht, met veel ruimte en licht en van alle gemakken voorzien. Moniek kan de catering verzorgen, maar laten bezorgen of je eigen kok meenemen behoort ook tot de mogelijkheden. Tevens lig je op loopafstand van alle mogelijke horeca die er in Rotterdam te vinden is.
Kortom, een unieke ruimte op een unieke locatie midden in Rotterdam waar je toch heerlijk rustig en ontspannen kunt verblijven.

Ondernemen

Sinds haar studie is Moniek van der Werff al ondernemer en ze zou niets anders willen.
Ook al valt het ondernemen in haar eentje haar soms zwaar. Ineens moet ze van alles verstand hebben zonder hierover met iemand te kunnen sparren.

Op dit moment is het spreken met de Gemeente over de vergunningen een belangrijk onderdeel van het ondernemen voor haar. Daarnaast update ze zelf haar eigen website en is ze bezig de vindbaarheid online te vergroten.
Allemaal zaken die veel tijd kosten en die ze zorgvuldig wil afhandelen.
Voor de klussen aan boord heeft ze als creatieve oplossing wat Wajong jongens in de buurt. Zij moeten van de straat blijven en werken graag. Voor Moniek een uitkomst om onderhoud aan haar schip gedaan te krijgen.

Zelf is ze bezig met wat de juiste planning van verhuur voor haar schip is. Als de vergaderruimte gehuurd is tot het eind van de dag, kan ze bijvoorbeeld die dag geen nieuwe gasten ontvangen voor B&B of groepsverblijf.
Nu is dat nog heel erg zoeken. Over een jaar verwacht ze precies te weten hoe ze één en ander op de juiste manier in kan plannen, zodat de ruimte zo min mogelijk leeg staat.
Ondernemen is voor haar vrijheid van handelen, handelen op je eigen manier en op je eigen tijd.
Ze doet alles binnen haar onderneming zelf en dat bevalt haar prima. Moniek gelooft in haar concept en ze weet dat dat betekent dat ze hard moet werken.

Marketing

Sinds kort maakt Moniek gebruik van Google Adwords voor haar B&B.
Op de Facebookpagina van Rooms on Water is ze een reclame campagne begonnen voor de groepsaccommodatie.
De marketing moet vanaf januari een beetje lopen om op tijd de boekingen voor elkaar te hebben.

Vanuit haar vorige onderneming heeft Moniek wel klanten die weten dat ze tijdens evenementen bij haar moeten zijn voor een perfecte plek om te overnachten in Rotterdam. Toch moet ze ook een heel nieuw marketingplan opzetten om meer zichtbaarheid te creëren voor de vergaderlocatie en de groepsaccommodatie.
Tussen de bedrijven door vergroot ze haar netwerk op haar LinkedInpagina om op die manier ook steeds meer online zichtbaarheid te creëren.

Toekomst

Moniek van der Werff is geen ondernemer die tien jaar vooruit denkt.
Ze leeft heel sterk in het nu en gelooft niet in ver vooruit plannen.
Over een paar jaar hoopt ze met Rooms on Water zover te zijn dat het een goedlopende, volgeboekte accommodatie is. En dat ze mensen om zich heen heeft die het over kunnen nemen op de momenten dat zij weg wil om in het buitenland te genieten van een welverdiende vakantie.

Tips voor ondernemers

Zorg dat je mensen om je heen verzamelt waar je mee kunt sparren over je onderneming.
Mensen met een andere invalshoek, een kritische blik, die meedenken, maar ook spiegelen waar nodig.

Heb je een mooi plan voor je onderneming? Ga er dan voor, doorzetten is een noodzaak om daar te komen waar je wilt zijn. Geef niet te snel op, er zullen altijd tegenvallers zijn, maar laat je daardoor niet meteen uit het veld slaan.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.