Lou van Rossum

Lou van Rossum

Lou van Rossum is van huis uit historicus en kunsthistoricus, deed een MBA en werkte jarenlang als interim-manager voor de overheid. Ze ontmoette haar man Taco in 1996 tijdens het restaureren van een Frans kerkje. Zo ontstond er naast liefde voor elkaar ook de liefde voor het ambachtelijk goudsmeden.
Taco is goudsmid en diamantzetter en werkte voorheen in loondienst. Toen in 2009 de derde draaibank op de 2e etage thuis naar binnen werd gebracht wilde Lou de draagkracht van de balken van hun toenmalige huis uit 1906 wel eens laten testen. Een andere optie was om elders werkruimte te huren voor een atelier.
Het werd het laatste. Ze stuitten op een werkplaats met atelier- en winkelruimte erbij.
Taco wilde niet per se een winkel, maar Lou leek dat wel wat. Ze zijn alleen op vrijdag en zaterdag open, omdat beiden daarnaast nog een baan in loondienst hadden.

Vanaf de start in 2009 liepen de zaken goed. Verrassend, want ze zaten midden in de crisis en het atelier bevindt zich niet op een zichtlocatie.
Op dat moment had Lou nog het idee een table d’hôte te beginnen; ofwel  “eten bij de goudsmid” aan een Tafel van Goud.

Dat plan is er niet van gekomen. De Tafel van Goud is er wel. Het bedrijf in Rijswijk loopt goed en ze startten een zoektocht  naar een woon-/winkelpand waar ze wonen en werken kunnen combineren. Dat hebben ze nu gevonden in Schiedam, op een prachtige  locatie in het centrum. Op dit moment is de verbouwing volop gaande.

 

Tafel van Goud

Goudsmidatelier Tafel van Goud is een atelier waar de wens van de klant centraal staat.
Het verhaal van de klant is het uitgangspunt voor het ontwerpen van een sieraad. Ontwerper Lou gaat – als vertaler van verhalen in goud – aan de slag met de ideeën. Goudsmid Taco kijkt of het uitvoerbaar is. Taco is de technische man die vrijwel alles kan maken. In samenspraak met de klant maken ze, vaak op hele creatieve wijze, een sieraad passend bij de wens en het verhaal.
Hun eigen trouwringen zijn een voorbeeld van hun creaties. In beider ringen is het hekwerk gegraveerd waar ze elkaar al schilderend in Frankrijk, ontmoet hebben.

Lou vindt het geweldig dat een sieraad een eigen verhaal heeft. Zo hoort het ook te zijn.
Sieraden, meestal erfstukken, die in een la liggen te verstoffen omdat ze niet gedragen worden vindt ze de mooiste uitdaging. Daar maken Taco en zij graag weer een juweel van dat de klant met plezier zal dragen. Mét behoud van de symboliek en de herinnering aan het oorspronkelijke stuk.
Het combineren van sieraden is ook heel goed mogelijk, bijvoorbeeld door van twee ringen één nieuw exemplaar te maken Met een mooi symbool of (bestaande) edelsteen er in verwerkt dat past bij het verhaal.
Klanten komen inmiddels van heinde en ver om met Lou en Taco naar de mogelijkheden voor hun sieraden te kijken.

Bij de Tafel van Goud is vrijwel alles uniek. De stijl van Taco en Lou is dat wat de klant wenst en mooi vindt. Hun eigen smaak maken ze daar ondergeschikt aan.
Ze maken op basis van het verhaal van de klant een eerste ontwerpschets en gaan daarna gezamenlijk het ontwerp verder finetunen naar wens en het budget van de klant.

Ondernemen

Lou van Rossum is met haar eerder ervaringen als o.a. directeur bedrijfsvoering, binnen hun bedrijf degene die ook het zakelijke stuk in de gaten houdt. Ze weet precies wat er in en wat er uit gaat. Ze hecht belang aan het besparen op kosten en een goed zicht op uitgaven. Voor Lou bestaat ondernemen o.a. uit onderhandelen met leveranciers en je benodigdheden inkopen waar de prijs-kwaliteitsverhouding het beste is. Het Goudsmid atelier is door het structureren en stroomlijnen van de bedrijfsprocessen van “een winkeltje op vrijdag en zaterdag” ontwikkeld naar een “echt” bedrijf. Dat wat voorheen iets was dat beiden naast hun gewone baan deden, is nu een fulltime onderneming. Doordat de zaken zo goed liepen zijn zowel Taco als Lou ondertussen gestopt met hun baan in loondienst.

De rolverdeling tussen de twee komt er op neer dat Taco al het ambachtelijke werk “áchter de werkbank” doet en Lou alle werkzaamheden “buiten de werkbank om” verzorgt.

Dat wil zeggen de in- en verkoop, onderhandelen met leveranciers, het ontwerpproces, de communicatie, website, financiën, huisvesting enz. Ze is eigenlijk wederom de directeur bedrijfsvoering, maar ditmaal binnen de eigen onderneming.

Lou is niet echt bezig met social media, hoewel ze zich realiseert dat bijvoorbeeld Pinterest,  Instagram of Facebook goed voor hen zouden kunnen werken.
De nieuwe website voor Goudsmidatelier Tafel van Goud is ze wel helemaal zelf aan het bouwen en ze straalt als ze de foto’s laat zien die daar op komen. Wat ze doen is zo tastbaar en dat wil ze graag op internet met mensen delen door foto’s en verhalen.

Lou blijft cursussen en trainingen volgen op het gebied van ondernemen en ontwerpen. En het belang van netwerkbijeenkomsten en ontmoetingen met andere ondernemers ziet zij zeker in. Door de hoeveelheid businessclubs in de omgeving ziet ze soms door de bomen het bos niet meer. Toch vindt ze het belangrijk er af en toe heen te gaan, al is het alleen al om te zien en horen hoe anderen ondernemen. De valkuilen, tips en adviezen van andere ondernemers bieden vaak inspiratie en stof tot nadenken over hoe de zaken zelf aan te pakken.

Toekomst

De nabije toekomst staat wel redelijk vast. Eerst gaan ze hun 2e vestiging in Schiedam openen als de verbouwing achter de rug is. En het Goudsmidatelier in Rijswijk houden ze voorlopig ook aan. Dat is voor de komende twee jaar de zakelijke focus. Daarna ziet dit ondernemende duo wel weer wat de toekomst brengt.

Tip voor ondernemers

Kijk goed naar je uitgaven en kijk dan waar je kosten kunt reduceren. Niet alleen de inkomsten zijn van belang, met het besparen op de kosten “verdien” je ook geld.

 

Lou van Rossum

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

 

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.