Corné de Kruyff
Corné de Kruyff is opgegroeid in een ondernemersfamilie.
Zijn carrière begon bij een familiebedrijf in de grafische industrie. Daar groeide hij mee op en werd er uiteindelijk eigenaar van.
Het bedrijf had voornamelijk klanten in de bouw- en architectenwereld. De branches die door de crisis enorm hard geraakt werden.
Hierdoor werd ook het familiebedrijf van Corné hard getroffen en hij was genoodzaakt het bedrijf op te geven.
In 2011 begon hij met 3D-Project, een 3D printbedrijf. Het 3D printen was net in opkomst en Corné zag de mogelijkheden al van deze nieuwe technologie in “de nieuwe maakindustrie”.
Het bleek een nieuwe technologie waar hij zich eerst goed in moest verdiepen. Hij begon met klanten in de kunstenaarswereld en bij toeval kwam hij drie jaar geleden in contact met een patiënt met een spierziekte die een beademingsmasker zocht dat goed zou passen. De standaardmaskers voldeden niet.
Corné besloot zich met zijn collega’s deze problematiek eigen te maken en zo ontstond 3D Medical Solutions.
3D Medical Solutions
3D Medical Solutions richt zich nu op de medische toepassingen van het 3D printen.
Op dit moment hebben zij het patent op het beademingsmasker dat ze volledig gepersonaliseerd produceren voor hun klant.
De 3D industrie heeft zeker toekomst in de medische wereld en 3D Medical Solutions is tot nu toe één van de weinigen die zich hier op focust. Dat geeft Corné een unieke positie in de markt.
Ze weten waar ze de materialen kunnen halen en hebben een samenwerking met Vivisol, een medisch facilitaire thuiszorgorganisatie die binnen veel ziekenhuizen en slaapcentra participeert. Via hen komen artsen met de vraag om een oplossing voor een specifiek probleem.
Met zijn collega’s ontwikkelt Corné inmiddels meer medische oplossingen met behulp van de 3D printer. Bijvoorbeeld een helm voor iemand die de hoofdbanden van het beademingsmasker niet kan verdragen als gevolg van andere medische problemen. De productontwikkeling deden ze ook hier zelf, tot het naaien van de hoofdband aan toe.
Corné moest hier een naaimachine voor aanschaffen en ze moesten het zichzelf aanleren hoe daarmee om te gaan. Uitbesteden zou nu gewoonweg nog te duur zijn.
Toen hij startte met zijn bedrijf was hij vooral regionaal aan het werk, inmiddels opereert 3D Medical Solutions al landelijk.
De crisis heeft hem uiteindelijk nieuwe kansen geboden die nu veel mooie dingen voor Corné en zijn bedrijf kunnen brengen.
Ondernemen
Op dit moment wordt het masker niet vergoed door verzekeraars. Het is voor het bedrijf van Corné de Kruyff dus niet haalbaar het louter voor particulieren te produceren. Voor veel mensen zijn de kosten van het masker simpelweg te hoog. De samenwerking met Vivisol is voor Corné daarom heel belangrijk.
De focus van 3D Medical Solutions ligt op de groep patienten bij wie de standaard beademingsmaskers niet voldoen.
Dat is mondiaal zo’n 10% van alle mensen met ademhalingsproblemen, dus ze kunnen nog een hoop bereiken als ze de wereldmarkt op gaan met hun product.
Op dit moment ligt de focus op voldoende geld verdienen om het later weer te kunnen investeren. Geld voor grote projecten is er nu nog niet, maar dat is wel het doel voor de toekomst.
De ontwikkelingen binnen de 3D techniek gaan heel snel, maar voorlopig kunnen Corné en zijn collega’s ze goed bijhouden. Via internet en beurzen blijven ze op de hoogte van de ontwikkelingen.
Noodzakelijk is wel dat er normering komt hoe er binnen de medische wereld met 3D technologie moet worden omgegaan. Corné ontwikkelt alles met de kennis van nu, maar de lange termijnresultaten zijn ook belangrijk.
De producten worden inmiddels wel door grotere groepen getest, voordat er goedkeuring komt. Dat maakt het ook gemakkelijker om in de toekomst samen te werken met verzekeraars. Maar dat is een proces van jaren en dat vereist een lange adem.
Het commerciële aspect van de beademingsmaskers ligt bij Vivisol, maar Corné vindt het wel belangrijk dat er over zijn product en bedrijf gesproken blijft worden. Helaas hebben ze nu te weinig tijd om dit op netwerkbijeenkomsten te doen, iets wat ze voorheen wel graag deden.
Toekomst
Het doet Corné heel veel om mensen op deze manier met zijn product te kunnen helpen. Voor de toekomst wil hij het dan ook nog veel breder in gaan zetten. Zo wil hij Europa in en de samenwerking zoeken met buitenlandse bedrijven.
Corné wil graag meedenken over een opleiding 3D techniek, deze bestaat nu nog niet. 3D productontwikkelaars zijn op dit moment allemaal self made, waardoor ze dure krachten zijn.
Corné zou zijn kennis graag overbrengen op stagiaires om de techniek te waarborgen.
Tip voor ondernemers
Als je nieuwe producten wilt ontwikkelen moet allereerst je financiering goed geregeld zijn.
Zoek investeerders die bereid zijn naar de lange termijn te kijken.
Kijk goed hoe lang je bezig bent en wie heb je nodig voor de ontwikkeling van je product. In het geval van Corné de Kruyff heb je bijvoorbeeld te maken met een lange doorlooptijd, voordat je het verzekeringstraject kunt opstarten. Daar moeten je investeerders wel achter staan, zodat ze niet vroegtijdig afhaken.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Typisch Winnifred