Anne Willeboordse

Anne Willeboordse

De energieke, ondernemende Anne Willeboordse komt uit Goes, maar kwam jaren geleden al voor zijn studie naar Rotterdam. Hij studeerde Small Business and retail management. Tijdens zijn stage kwam hij als dagelijkse praktijk de problemen van ondernemers tegen. Dit wekte zijn interesse. Hij deed een afstudeeronderzoek binnen een IT bedrijf en mocht daar vervolgens een detacheringsproject opstarten. Vier jaar lang heeft hij daar gekeken hoe de detachering in elkaar zit om vervolgens te besluiten het voor zichzelf te gaan doen. Anne zag dat er in de zzp markt IT specialisten beschikbaar waren die de opdracht beter konden invullen dan de eigen medewerkers van het detacheringsbedrijf. Omdat de’bank’ leegverkopen belangrijker was dan de kwaliteit, werden deze zzp-ers niet gevraagd voor die opdrachten.
Anne vindt dat je moet kijken naar de beste match, niet alleen kwalitatief, maar ook qua persoonlijkheid en dan moet het niet uitmaken of die kandidaat bij jou in loondienst is of niet.
Dat werd zijn insteek bij de opstart van zijn eigen bedrijf. Hij is als oorspronkelijke salesman gaan pionieren binnen de IT en detachering en dat gaat hem erg goed af.

WIBA IT

Anne begon met WIBA IT vanuit huis, eerst in Rotterdam, later in een kantoor in Goes wat zijn huidige woonplaats is.
Ze verhuisden uiteindelijk met het bedrijf terug naar Rotterdam. Klanten ontvangen ze weinig, maar voor kennismaking én uitbreiding van zowel zzp netwerk als leveranciers, wilden ze toch meer centraal zitten.
WIBA IT is een intermediair die bemiddelt binnen de wereld van de IT. Ze huren de beste IT specialisten in voor hun klanten. Dat kunnen zzp-ers zijn, maar ook mensen in loondienst. Hierdoor blijven ze onafhankelijk.
WIBA IT is opgebouwd uit accountmanagers, contractmanagers, recruiters, een administratief medewerker en een marketingspecialist.
De focus van WIBA It ligt op het leveren van IT specialisten binnen het software development lifecycle. Denk daarbij aan analisten, sofwaredevelopers, testers, big dataspecialisten, software architecten en projectleiders. Anne richt zich op HBO en WO opgeleide specialisten met minimaal drie jaar ervaring. Zo kan hij kwaliteit aan zijn klanten leveren. Anne zal altijd gaan voor de beste kandidaat die past binnen de cultuur van het bedrijf van de klant.
Klanten van WIBA IT zijn bedrijven uit de financiële wereld, onder andere BinckBank, Van Lanschot, bedrijven uit de verzekeringssector en universiteiten. Een bekende Rotterdamse klant is Portbase.

Innovatief ondernemen

Anne Willeboordse is expres in de crisistijd gaan ondernemen.
Bedrijven hadden het zwaar en huurden eerder gedetacheerde krachten in dan vast personeel.
Als detacheerder zit je vooraan in de economie. Je merkt als een van de eersten dat het slecht gaat met de economie of juist dat er groei ontstaat.
Anne zag de crisis aankomen en greep het aan als het ideale moment om te starten. Er waren veel concullega’s die in de goede tijden in de jaren daarvoor gestart waren en inmiddels duurbetaald personeel en een even zo groot wagenpark hadden.Vanuit WIBA IT kon Anne met lage kosten starten en zo het bedrijf uitbouwen, waar veel concullega’s failliet gingen. Ook op dit moment blijft het bedrijf groeien, vorig jaar zo’n 37%.
Als ondernemer is het belangrijk binnen je vakgebied voorop te blijven lopen, de kennis moet binnen je bedrijf zitten. Vakinhoudelijk hoeft hij niet per se bij te blijven, maar Anne moet wel op de hoogte zijn van de nieuwste tools en technologieën.

Om innovatief te zijn is het belangrijk je te blijven onderscheiden van je concucollega’s, zodat je voorop blijft lopen met de ontwikkelingen.
WIBA IT is onderscheidend, doordat zij kwaliteit en snelheid combineren met onafhankelijkheid.
Door hun grote database en netwerk kunnen zij in 80% van de gevallen binnen 24 uur leveren. Daarnaast hebben zij een focus binnen IT waar ze goed in zijn. Anne is ervan overtuigd dat het heel belangrijk is een focus en specialisatie te hebben, dat maakt zijn bedrijf anders dan de rest.
WIBA IT loopt voor op de wet en regelgeving. Dat vindt Anne heel belangrijk, hij verdiept zich er in en adviseert klanten er over. Op dit moment is er veel onrust over de wet DBA. Anne organiseert daarom informatie avonden over deze wet waarbij hij een spreker uitnodigt en hij plaatst berichten hierover op zijn website.

Adverteren en netwerken

Doordat Anne Willeboordse met zijn personeel hard werkt aan de zichtbaarheid van het bedrijf op internet, denken mensen dat ze op dit moment een enorme groei doormaken. WIBA IT groeide echter al veel langer, maar de zichtbaarheid was minder.
Dat is een belangrijk item voor bedrijven als WIBA IT, om goed zichtbaar te zijn op het internet. Linkedin is daarbij een belangrijk medium, maar ook hun eigen website houden ze goed bij. Er verschijnen regelmatig blogs en nieuwsberichten om meer traffic te genereren.

Netwerken is heel belangrijk vind Anne. Je doet het met een doel, om potentiële klanten te kunnen benaderen, maar ook om van andere ondernemers te kunnen leren.
Op dit moment is Anne heel druk met zijn bedrijf. Hierdoor is er nog niet heel veel tijd voor netwerken. Zodra het bedrijf meer zelfsturend is, wil hij daar zeker tijd in gaan steken.
Hij vindt dat je van andere ondernemers ontzettend veel kunt leren en dus is het nuttig om lid te zijn van businessclubs. Op dit moment is hij nog zoekende naar passende clubs voor zijn bedrijf, omdat hij nog niet zo lang in Rotterdam gevestigd is.
Anne gaat wel naar landelijke netwerkbijeenkomsten die 4 keer per jaar gegeven worden. Klanten komen immers niet vanzelf. Het zijn vaak ook langdurige trajecten, voordat je ze binnenhaalt. Netwerken kan daarbij helpen.

Toekomst

Anne wil in de toekomst graag blijven door ontwikkelen met zijn bedrijf. Zolang er verbetering mogelijk is wil hij daar keihard aan werken. Dat geeft enorme energie.
Ze zijn nu aan het nadenken over digitaal rekruteren, hoewel Anne ook vindt dat het menselijke aspect nooit door een computer gedaan zal kunnen worden. Ook is hij in zijn hoofd bezig met nieuwe business plannen die waarde toevoegen aan de klanten van WIBA IT, maar zo dat ze wel los van WIBA IT kunnen opereren. In 2017 verwacht hij zo’n initiatief te starten.
Daarnaast hangt er veel af van de komende verkiezingen en wat er dan met de wet DBA gebeurt. Er is onrust op de markt, opdrachtgevers durven geen zzp-ers in te huren.
Dit is voor WIBA IT voor nu een onzekere factor, maar het biedt ook kansen.
Juist omdat WIBA IT er zoveel mee bezig is, lopen ze voorop en dat geeft de klant vertrouwen in het bedrijf. Zo leverenze niet alleen IT specialisten, maar kunnen zij ook de klanten adviseren en ontzorgen omtrent de WDBA.

Tip

Wil je gaan ondernemen, doe dat dan zo vroeg mogelijk, is het advies van Anne Willeboordse.
Begin je bedrijf voordat je andere grote verantwoordelijkheden hebt.
Je hebt dan zelf de meeste energie en de minste verplichtingen, waardoor je al je tijd in je bedrijf kunt steken.
Ga er voor 100 % voor, iedereen zal advies geven, maar luister vooral naar jezelf.
Als Anne alle goedbedoelde adviezen had opgevolgd, was hij nu nog niet voor zichzelf begonnen terwijl hij inmiddels een erg goed lopend bedrijf op poten heeft weten te zetten.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Wouk Witte.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.