Kim Sue Palm
Al sinds haar tiende staat Kim Sue Palm met enige regelmaat in de keuken.
Koken is haar passie en ook tijdens haar studie heeft ze diverse bijbanen in de horeca.
Toch besluit ze Bedrijfskunde te gaan studeren.
Na haar studie weet ze eigenlijk niet zo goed wat ze wil gaan doen en ze gaat eerst reizen.
Na zeven maanden keert ze terug en heeft ze nog steeds geen idee.
Ze zoekt een baan en gaat aan de slag als HR medewerker binnen de financiële dienstverlening.
Het koken en maken van lekkere hapjes gaat ondertussen gewoon door.
Haar droom was eigenlijk altijd al een eigen lunchroom te hebben.
Ze bedenkt voor zich zelf een business plan en heeft zelfs een locatie op het oog waar ze haar plan voor mag presenteren.
Uit meerdere kandidaten wordt ze gekozen om te mogen starten op die locatie.
Toch vindt ze dat het moment nog niet daar is en ze ziet er vanaf.
Wel start ze een eigen blog met hartige recepten en langzamerhand richt ze zich meer op zoete hapjes zonder suiker. Ze is er van overtuigd dat die geraffineerde suikers erg slecht zijn voor een ieder.
Haar eerste eigen product is een snicker bite die ze maakt voor een feestje van een vriendin. Daar zijn ook de eigenaren van een koffiezaak die meteen interesse hebben. Zij gaan de bites in hun zaak verkopen. Omdat Kim als liefhebberij haar hapjes ook al verkocht op de Rotterdamse Oogstmarkt, kon ze al grotere aantallen leveren. En zo ontwikkelt zich langzamerhand haar concept SUE, zoet zonder suiker.
SUE, zoet zonder suiker
Kim Sue Palm ontwikkelt meer en meer recepten voor haar zoetigheid.
Ze maakt dit in de avonduren en weekenden en brengt het op haar fiets rond.
Steeds meer verkooppunten ontstaan voor haar bites en ze doet dit alles naast haar baan in loondienst.
De Markthal opent in die periode in Rotterdam en Kim zoekt twee passende standhouders die haar producten ook daar gaan verkopen.
Ze zoekt steeds meer de samenwerkingen op en promoot haar producten via Instagram.
Of ze laat deze promoten door de samenwerking met bloggers aan te gaan.
Van lieverlee krijgt ze het steeds drukker en ze hakt de knoop door om met haar vaste baan te stoppen en fulltime ondernemer te worden. Ze vindt al snel een ruimte om haar producten te ontwikkelen en neemt een eerste medewerker in dienst om meer te kunnen produceren en testen.
Kim heeft vanaf dat moment van haar hobby haar beroep gemaakt.
SUE, zoet zonder suiker voorziet zeker in een behoefte.
In eerste instantie waren het fitgirls die suikervrij en glutenvrij wilden eten, maar langzamerhand ontwikkelde Kim haar concept door naar vegan.
Steeds meer veganisten vinden hun weg naar Sue, maar ook mensen met voedsel allergieën. Het is voor die groep ontzettend fijn om ook eens iets lekkers te kunnen eten zonder er klachten van te ontwikkelen.
Haar fysieke winkel voor SUE ontstond ook heel organisch. Ze zocht de samenwerking met de pop-up sap bar Sajoer. Zij kregen een locatie toegewezen waar ze de helft van aan SUE wilden verhuren.
Toen Sajoer weer vertrok naar een andere locatie, kreeg Kim van de verhuurder de vraag of zij er zelf niet wilde blijven.
Zo werd haar droom werkelijkheid, een eigen lunchroom aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam. De eerste serieuze stap op weg naar groei. Haar bakkerij was inmiddels ook verhuist van Schiedam naar de Goudse singel in Rotterdam.
Ze maakte er meteen een koffiebar en afhaal van. Haar naam had ze al opgebouwd door de bites die ze leverde aan de verschillende verkooppunten en met dank aan de influencers, aanloop had ze vrijwel meteen.
Inmiddels is SUE een begrip in Rotterdam. Er zijn altijd klanten in de winkel, hetzij om wat lekkers af te halen of om even gezellig en gezond te ontbijten of te lunchen.
Ondernemen
Het ondernemen was vanaf het begin een 24/7 bezigheid van Kim Sue Palm.
Het feit dat je zelf het effect merkt van al je inspanningen, maakt het ondernemen ontzettend leuk.
Nog steeds is ze continu bezig inspiratie op te doen om lekkere dingen in een gezond jasje te steken.
Inmiddels heeft ze ook een team van zo’n 20 medewerkers, en kan ze ook meer dingen aan anderen overlaten.
De producten bedenkt ze nog steeds zelf en ook het testen van de kwaliteit laat ze aan niemand anders over.
De corona periode was een hele heftige tijd, omdat niet alleen haar winkels dicht moesten, maar ook de horeca zaken waar ze aan leverde. Nu is Kim niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten en ze bedacht al snel andere mogelijkheden.
Aanpassen waar mogelijk was vanaf dat moment haar visie.
Zodra het kon waren ze dan ook weer beperkt open voor afhaal en binnen no time hadden ze een webshop geopend.
Door die aanpak loopt hun vestiging met de bakkerij zelfs beter dan voor de corona periode, want meer mensen weten hen nu te vinden.
Als ondernemer is Kim iemand die altijd de positieve insteek behoud en op die manier dingen voor elkaar krijgt.
Ze zoekt graag samenwerkingen op zoals met Sajoer. Maar ook met Man met Bril wiens koffie ze schenkt, de thee van Theemaas en ga zo maar door. Ze heeft bites ontwikkelt in samenwerking met Alain Caron, de bekende tv chef. Maar ook met Sera Yeramian. Met haar maakte ze de Very Berry bite. Sera is de oprichtster van het AIP dieet, tegen auto immuunziekten. Op deze manier voorziet Kim weer in behoeften van andere mensen.
Haar zichtbaarheid ontwikkelt ze vooral door Facebook en Instagram en de samenwerking met influencers met wie ze winacties opzet. SUE levert haar producten door heel Nederland en inmiddels ook in België. Het maakt Kim trots te zien waar ze na zes jaar staat. Ze startte in haar eentje, maar al snel gaf haar vriend ook zijn baan op, zodat ze nu samen de onderneming runnen.
Toekomst
Hun toekomstplannen zijn door de coronacrisis wel veranderd.
Waar ze eerst nadachten over een derde vestiging, zijn ze nu toch meer gericht op groei van dat wat ze al hebben.
De crisis heeft er aardig ingehakt en nu is niet de tijd om risico’s te nemen.
Liever houdt Kim Sue Palm haar onderneming nu stabiel en ze is nog steeds positief gestemd over de mogelijkheden. Ze heeft honderd verkooppartners en haar visie is dat alles altijd nog beter kan. Dat is waar ze zich op richten.
Tips voor ondernemers
Kim Sue Palm is heel blij met de rustige, stabiele manier waarop zij haar onderneming heeft kunnen opbouwen met de vastigheid van haar baan in loondienst.
Ze raadt een ieder aan om zo te starten.
Daarnaast moet je er niet aan beginnen als je geen doorzettingsvermogen hebt, vallen en opstaan hoort erbij.
Kim vindt het vooral belangrijk te doen wat bij je past. Ga niet voor het grote geld als je een stap moet zetten die je eigenlijk niet gelukkig maakt.
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Sammy Ramekers, Eva Rookmaker en Robin Westerveld.
Check ook onze te gekke website www.loonstrokie.nl en doe mee aan de win acties op https://www.instagram.com/loonstrokie/