Christine Gerlich
Christine Gerlich is van oorsprong een CMV-er (cultureel maatschappelijk vormer) uit de Social Work vakgebied. Van daaruit opereert zij als Sociaal Agoog. Vooral het sociale stuk vindt ze daarbij van belang.
Haar carrière heeft zich altijd afgespeeld binnen de sociaal pedagogische hulpverlening, daar waar vooral naar problemen wordt gekeken. Christine is juist een ras optimist. Zij gelooft graag dat je kan wat je wilt.
Christine motiveert mensen dan ook zich te ontwikkelen op een manier die bij hen past als persoon.Niet altijd werken volgens vooraf vastgestelde methodieken, maar juist kijken naar wie je bent, in die specifieke situatie, op dat specifieke moment en wat je daarmee kunt. Haar ervaring ligt vooral bij mensen met een lichte verstandelijke beperking.
Vanuit haar vroegere functie als woonbegeleider kende ze de Thomashuizen. Kleinschalige woonvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Toen ze een advertentie voorbij zag komen waar een ondernemer gevraagd werd die als pionier wilde starten met ‘Thomas op kamers’, was haar interesse gewekt.
Ze schreef een ondernemersplan, overlegde met het gezin over een eventuele verhuizing en ging de gesprekken met de franchisegever aan.
Vanuit de praktijk had Christine heel helder wat anders zou kunnen in de zorgwereld. Ze wilde het heel graag aanpakken op een manier die bij haar-, maar vooral ook bij haar doelgroep zou passen. Keuzevrijheid en het weglaten van etiketten zou de sleutel kunnen zijn om iemand te stimuleren in zelfvertrouwen. Zij besprak haar plan bij formuleontwikkelaar De Drie Notenbomen. Uiteindelijk kwamen ze overeen.
Haar project ‘Thomas op Kamers’ mocht starten in Rotterdam, in de wijk Ommoord.
Thomas op Kamers
Thomas op kamers in Ommoord is sinds april 2017 gevestigd in een flat midden in de wijk.
Christine verhuurt de onderste etage van het gebouw. Haar cliënten wonen zelfstandig en kunnen 24/7 een beroep op haar doen voor advies en/of ondersteuning. Op de begane grond is ook een ontmoetingsruimte die zij samen met haar bewoners beheert. Cliënten kunnen hier binnen wandelen voor een goed gesprek, een drankje of een avondje ontspanning voor de buis.
Dit geldt overigens voor alle bewoners van het flatgebouw die deels onder andere zorgondernemers vallen.
Christine Gerlich woont met haar gezin op pantoffelafstand. Zij is 24/7 bereikbaar voor haar 15 cliënten. Dat kan zijn voor een korte vraag of gewoon even samen naar de sportschool. Het maakt voor Christine niet uit, zij staat voor je klaar en helpt je daar waar je behoefte ligt.
Haar cliënten hebben of een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme of in het verleden veel problemen gehad. Samen met hen kijkt ze hoe ze het zelfstandig wonen en werken willen invullen. Wat zij hierin zelf kunnen en welke aanvulling zij daar van Christine bij nodig hebben.
De cliënten hebben zelf de keuze gemaakt om bij Christine op kamers te gaan. Derhalve werkt Christine ook niet met andere hulpverleners, de cliënten willen juist háár.
Uit ervaring weet ze ook dat werken met meerdere hulpverleners per cliënt kan zorgen voor verwarring, zoveel mensen zoveel meningen.
Al haar bewoners zijn jong volwassen. Bij binnenkomst hoeft Christine geen inzage in dossiers die sommige bewoners van een leven lang leven al met zich mee dragen.Geen stempels, geen labels. Liever leert ze de bewoner eerst zelf goed kennen; Wie ben je nu, op dit moment in je leven en in deze context? Ze handelt vanuit haar ervaring maar laat zich vooral leiden door haar hart.
Ondernemen
Christine Gerlich is een persoon die overal kansen ziet en precies weet wat ze wel en niet wil.
Regelmatig spit ze de wijkbladen door om te kijken of er bijeenkomsten zijn waar ze haar gezicht kan laten zien. Zij stapt graag op nieuwe mensen af om zich voor te stellen, kennis te maken met de ander en te zien of zij iets voor elkaar kunnen betekenen Alles wat Christine doet is volgens haar gericht op het creëren van kansen, voor zichzelf, maar vooral voor haar bewoners.
Tijd om reclame te maken voor Thomas op Kamers heeft ze niet veel, haar kansen liggen bij de wijkbijeenkomsten waar ze over haar project kan vertellen.Christine ervaart nieuwe klandizie tot nu toe vooral door mond-tot-mond reclame, hoewel er ook mensen via de Facebookpagina zijn binnengekomen. Jongeren en (jong)volwassenen zijn op zoek naar een plek waar zij zichzelf mogen en kunnen zijn zonder stigma. Die plek wil Christine bieden.
Ook vindt zij het natuurlijk altijd leuk als media aandacht aan haar besteden. Zo maakte Open Rotterdam een prachtig filmpje over haar woonvorm en kwam zij al diverse malen bij de Havenloods in beeld.
Wat Christine vooral belangrijk vindt is mensen blijven verrassen, maar ook het zelfstandig wonen zo makkelijk en inzichtelijk mogelijk maken voor haar cliënten.
Toekomst
De missie van Christine Gerlich is een bijdrage leveren aan een mooiere samenleving voor iedereen. De diensten die zij haar doelgroep biedt zijn daar een onderdeel in.
Daarom werkt ze als pionier dolgraag mee aan het landelijk uitrollen van ‘Thomas op Kamers’ zodat nog meer mensen deze mooie manier van wonen kunnen ervaren
Diverse grote steden hebben interesse getoond in haar concept.
Dat maakt Christine trots, dat grote steden haar plannen meenemen naar hun stad.
Heel Nederland bedienen met ‘Thomas op Kamers’ is een droom die misschien wel werkelijkheid gaat worden.
Tip voor ondernemers
Ken jezelf en blijf daar dichtbij! Luister naar je hart, dan komt alles zoals het de bedoeling is.
Merk je aan jezelf dat het te druk wordt, dat je de grip kwijt dreigt te raken over je eigen plan? Ga terug naar je hart, naar je gevoel. Het beste kompas voor de ondernemer!
Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred
Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers, Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.