Welke opleidingskosten zijn aftrekbaar voor ZZP’er?

aftrekbaarheid van opleidingskosten

Mijn Masterclass Social Media Marketing die ik met een UWV scholingsvoucher heb bekostigd zit er ondertussen op. Helaas is de pot leeg waaruit de scholingsvouchers werden betaald. Ben je nu op zoek naar een cursus, bijscholing of opleiding als ZZP’er dan is het interessant om even goed te kijken naar de mogelijkheid om (een deel van) de opleidingskosten af te kunnen trekken. Het is zelfs verstandig om dat zo snel mogelijk te doen, want het lijkt erop dat deze aftrekbaarheid van opleidingskosten voor ondernemers per 2018 volledig gaat verdwijnen – al hangt dat misschien af van wat voor regering er gaat komen.

Privékosten: niet aftrekbaar

Is het voor de hobby of voor de lol? Of doe je een cursus yoga om te ontspannen na het werk? Helaas, dit zijn privékosten en die zijn niet aftrekbaar.

Bedrijfskosten: wel aftrekbaar

Je bent yogaleraar en je gaat in Nepal een cursus annex retraite doen bij Yogacharya Swami Yog Subodhyogi. Kortom, binnen jouw branche een relevante opleiding om je kennis uit te breiden, te verdiepen en up to date te blijven. Dit maakt de opleiding bedrijfsgebonden en de kosten aftrekbaar. Het is trouwens aan jou om te beoordelen of de cursus relevant is. En je hoeft geen diploma te kunnen overleggen na afloop.

Welke kosten komen in aanmerking

Als de kosten van je opleiding op jou of je fiscale partner drukken, dan zijn de opleidingskosten aftrekbaar als bedrijfskosten. Maar WAT mag je nu allemaal wel en niet opvoeren? Kosten voor vakcursussen of bedrijfsopleidingen, waarbij het gaat om het op peil houden van al verworven kennis zijn voor 100% aftrekbaar van de winst.

Voor “Voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars, studiereizen (inclusief reis- en verblijfkosten), e.d.” geldt een drempel van €4500. Kans is best aanwezig dat je de drempel niet haalt, dan kan je er voor je aangifte 2017 voor kiezen om 80% van de gemaakte kosten af te trekken.

Een voorbeeld

We nemen jouw yoga retraite als voorbeeld: Je vlucht kost €1000,- de 9 weken durende cursus kost € 2900 inclusief verblijf en vol pension. Je nieuwe yoga mat kost €15,- en het T-shirt dat verplicht gesteld is door Yogacharya Swami Yog Subodhyogi kost €10,-. De nieuwe yogasokken die je kocht voor vertrek heb je volgen de goeroe niet nodig en die mag je dus niet mee laten tellen voor de aftrek. Totaal voor deze opleiding: €3925,-

Je haalt dus niet de drempel van €4500,- en kunt voor de aangifte 2017 80% van de gemaakte kosten, zijnde €3140,- aftrekken*.

Belastingtechnisch

Je geeft dit bij de belastingaangifte op bij de winst-en-verliesrekening onder overige bedrijfskosten. De gemaakte uren van deze cursus (reis- en aanwezigheidsuren) tellen ook mee voor jouw urencriterium (zie het blog van enige tijd geleden), een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek.

En omscholing ook?

Ben je nu schilder en wil je yogaleraar worden? Dan is de opleiding dus niet gebonden aan je huidige bedrijfsactiviteit en zijn de kosten niet zakelijke kosten. Wel is dit bedrag privé voor de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar. Echter, er geldt een aantal beperkingen:

  • Je krijgt geen BTW terug
  • Reiskosten zijn niet aftrekbaar
  • Verblijf- en hotelkosten zijn niet aftrekbaar.
  • Je studeerkamer (je yogaruimte) is niet aftrekbaar.
  • Overige kosten (zelfs de afschrijving van de computer – al is dat in dit voorbeeld wat discutabel) zijn wel aftrekbaar.
  • Er geldt hier een drempel van €250,- . Je kunt dus pas iets aftrekken bij de aangifte IB als het totaal wat je aan de opleiding hebt uitgegeven boven de €250 komt.
  • Kosten voor de opleiding moeten in het betreffende kalenderjaar zijn voldaan.

Makkelijker kunnen we het niet maken

Ik heb over het bovenstaande voorbeeld van de Yoga-retraite contact opgenomen met de Belastingdienst, omdat de scheidslijn tussen bedrijfsopleiding en studiereis in mijn ogen erg vaag is. De Belastingdienst gaf daarop zelf het volgende aan “De precieze uitkomst is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het geval. In het geval van [onderstaand] voorbeeld hebben wij niet genoeg informatie om een oordeel te kunnen geven.

Het geeft maar weer aan dat sommige gevallen geen exacte wetenschap zijn – ik zou zelf in deze situatie altijd contact opnemen met de Belastingdienst of je belastingadviseur om te toetsen welke regeling van toepassing is.

* Let wel: als je dus nog €550,- representatiekosten, drank- en genotmiddelen kunt opvoeren, haal je de drempel wel en kan je dus wel het gehele bedrag aftrekken!

Vivian Vertelt is een initiatief van administratiekantoor Buro Freecon gevestigd in Capelle aan den IJssel en Rotterdam. Meer info? www.administratiekantoorregiorotterdam.nl

 

Het bericht Welke opleidingskosten zijn aftrekbaar voor ZZP’er? verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.