Rutger van Geelen

Rutger van Geelen

Rutger van Geelen, ondernemer, adviseur en producent.
Hij deed het allemaal en maakte een combinatie van wat hij eerder deed tot dat wat hij nu doet.

Afgestudeerd aan de UvA, deed Rutger nog een paar jaar Filmacademie en Film en Televisiewetenschap
Hij richtte zijn eigen productiebedrijf voor mediaproducties op en verkocht dit op zijn 24ste. Om weer te gaan studeren (geschiedenis dit keer) en ging na zijn studie in loondienst werken, eerst als docent aan de HBO daarna in allerlei andere functies.

Dat beviel hem niet altijd even goed. Hij nam het ondernemerschap mee in zijn functies en merkte dat hij anders keek en dacht dan de gevestigde bedrijfsorde.
Binnen het bedrijfsleven is verandering veel ingewikkelder dan wanneer je als ondernemer een goed idee hebt. Daar begon Rutger steeds meer tegenaan te lopen en hij begon na te denken over een eigen onderneming.

Hij werkte op dat moment bij Fabrique en wilde ondertussen zijn onderneming op poten zetten.
Dit werk kostte echter te veel tijd en energie waardoor hij het denken over zijn nieuwe bedrijf niet de aandacht kon geven die hij wilde. Het verleggen van zijn focus was noodzakelijk en om die reden startte hij in januari 2018 fulltime voor zichzelf.

 

Rutger van Geelen Producties

Rutger van Geelen Producties is een mini incubator van verschillende diensten om ondernemers op weg te helpen hun bedrijf te laten groeien.
Onder deze diensten valt onder andere een hostingbedrijf, web bouwbedrijf, cursus websites bouwen en een zakelijke adviesdienst. Bij al deze diensten vindt Rutger klantgerichtheid heel belangrijk.

Met zijn onderneming biedt hij ook zakelijk advies op het gebied van strategie en marketing.
Je kunt een contract afsluiten voor maandelijkse gesprekken over die onderdelen waarbij Rutger als klankbord fungeert voor de ondernemer. De klant vertelt over de markt die hij wil bedienen en Rutger kijkt daar met een algemene ondernemers blik naar. Hij stelt kritische vragen en heeft de drive en motivatie om ondernemers de juiste richting op te helpen.
Zodat ze de op tijd de juiste stappen zetten om omzet te kunnen gaan genereren.

Dat is waar zijn kracht ligt, hij komt snel tot de kern van problemen en hij adviseert ondernemers daarin. Op deze manier hoopt hij hen te kunnen begeleiden bij het opbouwen van een gezonde business.
Daarbij vindt hij het belangrijk successen te zien. De adviezen zijn natuurlijk vrijblijvend, maar ook persoonlijk omdat Rutger veel werkt met zelfstandige ondernemers die zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen succes. Als Rutger daar aan bij kan dragen doet hij dat graag, maar zoals hij zelf zegt:’ Als je als ondernemer vast zit, kan het zijn dat een klankbord en een beetje focus het verschil maakt, daar ben ik ook voor. Het is te makkelijk om een advies over de schutting te gooien en het daarbij te laten. Meestal zit het probleem toch wat dieper.’

 

Ondernemen

Het mooie aan ondernemen is het laten uitkomen van ideeën en concepten. Veel mensen hebben goede ideeën maar niet de kracht of de skills om ze ten uitvoer te brengen. Daar kan Rutger bij helpen. Hij heeft voldoende gezien in het bedrijfsleven om het juist op een andere, positieve manier te willen aanpakken.
Ondernemen houdt zeker in dat je risico’s moet nemen, maar door op de juiste manier te balanceren en je kansen te berekenen, kun je de risico’s behapbaar houden.
Het is belangrijk om jezelf af en toe als klant op te stellen. ‘Hoe zou jij het willen als klant?’
Hierdoor weet je precies wat je wel en niet wil bieden als onderneming.

Door je onderneming klein te houden, kun je flexibel blijven naar de klant toe.
Je kunt nieuwe manieren bedenken om hetzelfde doel te bereiken.
Zoals Rutger het zelf benoemt: ’Wil je een klein smal pad om je doel te bereiken of moet ik een snelweg aanleggen?’

Als ondernemer is het belangrijk dat je een verhaal biedt bij je product en niet alleen het product zelf.
Als Rutger ondernemers helpt bij het bouwen van een website, komt hij vaak gaandeweg achter het verhaal. Immers, bij de bouw van je website heb je ook je doel en je missie paraat. Zo kan het gebeuren dat hij als websitebouwer ergens binnenkomt en als zakelijk adviseur verder gaat.
En dat vindt hij het mooie van zijn onderneming. Dat alle losse eindjes met elkaar te maken hebben en het tot een geheel kunnen maken, een all-in pakket voor de klant.
95% van de vragen van de klant zijn herkenbaar, daar kun je als ondernemer op participeren. 5 % zijn vragen waar je uit moet destilleren wat het werkelijke probleem is. Die vertaalslag is soms lastig, maar ook uitdagend. Het werken met mensen maakt het ondernemen enorm leuk.

 

Zichtbaarheid

(Online)zichtbaarheid is heel belangrijk voor je onderneming.
Rutger van Geelen vindt LinkedIn daarbij een prachtig medium, vooral voor het leggen van contacten en vergroten van je netwerk.
Vooralsnog moet hij het veel hebben van mond-tot-mondreclame. Veel klanten kwamen meteen uit zijn netwerk bij hem, waardoor hij nog geen tijd had om een website te bouwen.
Zodra dat allemaal online staat, gaat hij aan zijn eigen marketingplan werken.

Rutger gelooft echter ook heilig in flyeren, regionale televisie- en radio reclame en de inzet van abri’s of reclameborden. Dit zijn dingen die blijven hangen bij de mens, veel meer dan een Facebook advertentie.
Netwerkmeetings leveren je niet heel veel op. Rutger vindt het prima om daar zijn verhaal te doen, maar de meeste mensen komen er echt alleen iets halen en brengen jou niets.

Toekomst

In de toekomst is Rutger van Geelen een grote incubator met vele goedlopende bedrijfjes onder zich. Zelf doet hij dan alleen de dingen waar hij energie van krijgt.
Je wordt tenslotte geen ondernemer om de rest van je leven meer dan 40 uur per week te werken, dan kun je beter in loondienst gaan, aldus Rutger.

Tips voor andere ondernemers

Je hebt 40 uur in een werkweek, houdt je daar aan.
Bekijk hoe jij die 40 uur besteedt. Besteed je het aan groei? Of aan dingen die energie kosten?
Hou een lijstje bij waarop je schrijft welke uren je waar aan besteedt. En welke onderdelen daarvan horen niet bij je core business, je passie en je skills?

Een andere vrijblijvende tip van Rutger is om vooral eens met hem te komen sparren.
Je kunt altijd van elkaar leren.

 

Dit portret is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en  Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Victor Toxopeus,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.