Het nieuwe werken is staand werken

Eens per week werk ik bij een bedrijf waar je je bureau zowel in de zit-stand als de sta-stand kunt zetten. Ik zit er altijd – als een van de weinigen. Toen zag ik een item op tv over hoe veel we zitten op kantoor en vervolgens ook nog een thuis voor de buis. Hoe slecht al dat zitten wel niet voor ons is, ik schrok ervan. Ik dook er daarom eens in, in het zit-staand werken…

Is zitten het nieuwe roken?

Een snelle zoektocht op internet leek eerst heel duidelijk positief uit te slaan voor de zit-sta-bureaus. Zitten is het nieuwe roken en staan is in elk geval beter dan zitten. Maar vaak bleek de titel ietwat te gechargeerd; van zitten alleen gaat niemand dood. Uiteindelijk is er alleen een causaal verband tussen urenlang hangen voor de tv en de ontwikkeling van Diabetes type 2. Dit wordt overigens verklaard door een heleboel niet-zit-gerelateerde zaken: mensen die veel tv kijken, hebben een lagere socio-economische status, zijn vaak werkloos, hebben een slechtere geestelijke gezondheid, eten vaker ongezond voedsel en worden vaker blootgesteld aan reclame voor ongezond eten. (Lees hier meer)

Tegen rugklachten

De sta-bureaus voorkomen dus geen diabetes type 2, of misschien beter gesteld: zitbureaus veroorzaken geen diabetes type 2. Maar vanwaar dan de stabureau-hype? Afwisselend zittend en staand werken lijkt de kans op rugklachten te verminderen. Dit was overigens in een testsituatie, waarbij een groep een uur zat, een groep een uur stond en een groep een uur lang afwisselde tussen 15 minuten staan, 5 minuten zitten etcetera. Maar op dezelfde site (PsychFysio) las ik ook – in een ander artikel – dat “Korte pauzes tijdens zittend werk nuttig <zijn> voor verminderen rugklachten”. Dat vind ik als leek toch wel enigszins hetzelfde klinken. Ik heb zelf erg vaak last van lage rugklachten, maar ben door deze informatie nog niet overtuigd . Ik ga althans zelf nog geen zit-sta-bureau in mijn home-office neerzetten!

Productiviteit

Het bovengenoemde onderzoek concludeerde dus wel enige verbetering in de vermindering van klachten, er kwam tevens uit naar voren dat er weinig tot geen significante verbetering van de productiviteit werd gemeten tussen zitten, staan en sta-zitten. Andere onderzoeken laten een ander beeld zien. Call-centre medewekers die stukken beter scoren wanneer ze staand bellen bijvoorbeeld. Er wordt zelfs gerept van een verhoging van de productiviteit met 53% ten opzichte van zitters. Daarbij blijk je ook beter met emoties om te kunnen gaan tijdens een staand gevoerd gesprek en het staand werken verhoogt het energieniveau. Eigenlijk dus wel genoeg reden om eens een beweegbaar bureau te testen als ik volgende week beer bij deze opdrachtgever ben. Heb jij ervaringen met staand werken, of afwisselend zittend en staand? Ik ben heel benieuwd!

Mooi bureau ook

In mijn zoektocht naar informatie kwam ik Jaswig tegen, een leuk jong Belgisch bedrijf dat hele mooie sta-bureaus maakt (dus geen zit-sta-bureaus). Je ziet er eentje in de afbeelding hierboven. Ik ben nu echt bijna om. Helemaal na het zien van hun filmpje.

Het bericht Het nieuwe werken is staand werken verscheen eerst op Vivian Vertelt.

Source: freecon

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.