Ans de Rave, relatietherapeut

Ans de Rave

Ans de Rave is relatietherapeut in Schiebroek, Rotterdam.
Ze heeft een lange weg afgelegd om daar te komen.
Ans begon in haar jeugd met een studie economie, nadat ze twee keer uitgeloot werd voor Geneeskunde.
Bij toeval werd ze medewerker in een huisartsenpraktijk en dat werk heeft ze jaren gedaan.
Op latere leeftijd besloot Ans psychologie te gaan studeren en behaalde haar bachelor. Om vervolgens haar Master in Pedagogiek te behalen. Ans richtte zich tijdens haar studie vooral op volwassenen, omdat ze dat leuker vond en specialiseerde zich in hechtingsproblematiek.
Na haar vijftigste studeerde ze af en dat maakte het solliciteren lastig. Haar leeftijd, een gat in haar cv en een softe opleiding hielpen niet erg mee bij het vinden van een baan.
Ze begon in 2007 met een eigen praktijk aan huis. Onverwachts liep ze toch nog tegen een vacature aan bij een bureau voor relatiecoaching en daar werd ze als zzp-er aangenomen.
Ans bleek haar niche gevonden te hebben en had het erg naar haar zin bij dit bureau. Helaas kreeg haar opdrachtgever last van de crisis, klanten bleven weg en Ans besloot te stoppen.
Binnen haar eigen praktijk richt ze zich nu grotendeels op relatietherapie.

Praktijk Ans de Rave

De praktijk van Ans de Rave bevind zich aan huis. Als het om relatietherapie gaat ontvangt Ans haar cliënten gezamenlijk. Ze heeft ook individuele cliënten die om een andere reden haar hulp vragen.
De cliënten ervaren de praktijk aan huis als erg prettig. Het is wat informeler en de drempel is daardoor lager.
Binnen de relatietherapie richt Ans zich met name op de communicatie binnen een relatie.
Vrijwel bij elke sessie komt naar voren dat dat de grootste bottle neck is bij mensen, communicatie.
De boodschap van Ans is dan ook dat verandering in communicatie enorme positieve gevolgen kan hebben. Zowel binnen je relatie als ook in contact met andere mensen.
Vanuit haar ervaring met communicatie geeft Ans ook communicatie workshops, juist omdat ze ervaren heeft dat goede communicatie zo belangrijk is.
Doordat ze laat is gaan studeren, heeft Ans geleerd dingen op een andere manier te bekijken. Meer open te staan voor de visie van een ander in plaats van vast te houden aan die van jezelf.
Tegenover cliënten geeft haar dat het voordeel dat ze begrijpt hoe haar cliënten denken en waarom ze ergens aan vast houden. Zo dacht ze vroeger zelf ook. Zelf heeft ze geleerd dit om te buigen en die ervaring gebruikt ze binnen haar therapie. Ze heeft voldoende levenservaring om mensen te kunnen begrijpen, mensen vertrouwen haar door die ervaring sneller.
Haar doelgroep is gemengd, van jong tot oud. Jonge mensen doorlopen over het algemeen kortere trajecten. Bij oudere mensen is de problematiek anders. Er komen veel samengestelde gezinnen. Zij hebben elkaar later leren kennen en weten daardoor niet altijd waar de ander vandaan komt en wat dat met hem gedaan heeft. Dat vergt soms een langer begeleidingstraject.

Ondernemen

Ans de Rave wordt door haar cliënten vooral gevonden via haar website. Ze gebruikt google adwords en LinkedIn waar ook nieuwe cliënten vandaan komen. Tevens is ze op de zoekwoorden ‘psycholoog’en ‘praktijk’ gemakkelijk te vinden. Ze realiseert zich met social media zoals Facebook ook een hoop te kunnen bereiken, maar vindt niet altijd de tijd om dat goed op te zetten.
De laatste tijd verwijzen er steeds vaker huisartsen in de regio naar de praktijk van Ans door. Mensen praten bij de huisarts over de resultaten die Ans met haar therapie bereikt en die mond-op mondreclame werkt goed voor haar.
Het leuke van zelf ondernemen is vooral het meteen kunnen uitvoeren van je eigen, nieuwe ideeën. Ans vindt dat zelf ondernemen ervoor zorgt dat je steeds meer ideeën krijgt en dat geeft energie.
Het nadeel van een eigen praktijk aan huis vindt Ans dat je geen sparringpartners om je heen hebt. Collega’s waar je je eigen visie bij kunt ventileren. Er bestaat nog geen netwerk van therapeuten om onderling mee te kunnen sparren. Je bent toch ook altijd elkaars concurrent, wat het lastig maakt samen te werken.
In het kader van nascholing bezoekt ze veel lezingen en seminars waar ze wel collega’s ontmoet om van gedachten te wisselen.

Toekomst

Ans de Rave stelt geen vast omlijnde doelen voor de toekomst. Door ervaring weet ze dat het leven zomaar ineens anders kan lopen.
Haar voornemen voor haar bedrijf is wel om elk jaar iets toe te voegen. Nu zijn dat workshops communicatie. Voor volgend jaar wil ze graag bedrijven benaderen voor communicatie trainingen. En als ze dan toch vooruit kijkt zou ze over 5 jaar graag gevraagd worden voor lezingen en trainingen als expert in relatietherapie en communicatie.
Het belangrijkste vindt Ans dat ze kwaliteit af kan blijven leveren. Op het moment dat ze het gevoel heeft dat dat niet meer lukt, zal ze zeker na gaan denken om iets anders te gaan doen.
Ans vindt dat ze als ondernemer wel altijd iets te bieden moet hebben.

Tip voor ondernemers

Ans de Rave heeft als tip dat je je goed moet oriënteren op dat wat je daadwerkelijk wilt.
Vertrouw er vervolgens op dat je dan vanzelf in een niche terecht komt die goed bij je past.
Sta open voor nieuwe dingen en hap toe op het moment dat je dat wilt.
Belangrijk is ook om vanaf dag 1 je financiële administratie goed op orde te houden.

Deze tekst is mede mogelijk gemaakt door Buro Freecon en Typisch Winnifred

Lees ook andere interessante portretten, zoals bijvoorbeeld van Harrie Lamers,  Jermaine Moerli en Anne Willeboordse.

Van elke ondernemer kan je iets leren. Daarom portretteert Buro Freecon veel lokale ondernemers en schrijven wij hun verhaal voor jou. Misschien ken je ze wel en vertellen ze zaken die ook goed voor jouw bedrijf zijn. Doe er je voordeel mee! En wil je ook een gratis portret, stuur even een mailtje dan nemen we contact met je op.

Klik hier voor alle portretten.